آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

اختلافات داخلی زمینه دخالت امریکایی‌‏ها را در انتخابات فراهم کرده است

اکنون به نظر می‏رسد که در آستانه انتخابات پارلمانی و ریاست‏ جمهوری، زمینه دخالت امریکا در این روند تا حدودی فراهم شده است. اختلافات احزاب سیاسی با کمیسیون انتخابات و حکومت روی چگونگی برگزاری انتخابات بدون شک زمینه دخالت واشنگتن را مهیا ساخته است.


سیاست‏مداران افغانستان نباید زمینه دخالت خارجی‏ها را در پروسه انتخابات فراهم نمایند. این اتفاق در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۳ پیش آمد و تبعات آن دخالت، اکنون برای خاص و عام در افغانستان روشن است. در آن زمان دو جاح انتخاباتی تیم تحول و تداوم و اصلاحات و همگرایی هر دو مدعی بودند که در انتخابات پیروز هستند. در اوج این اختافات سر و کله جامعه جهانی و امریکایی‏ها در انتخابات پیدا شد. با داکتر اشرف غنی و داکتر عبدالله به طور جداگانه صبحت کردند که در نهایت حکومت وحدت ملی برای نخسین بار در کشور شکل گرفت.
روز گذشته سازمان ملل متحد اعلام کرد که در چهار سال از عمر حکومت کنونی ۴۰ هزار غیر نظامی در افغانستان کشه شده‏ است. این آمار تکان دهنده است و درعین حال، نشان می‏دهد که این حکومت از پس تامین امنیت مردم واقعاً ناکام است.
به قول حامد کرزی رییس ‏جمهور پیشین کشور که نباید امریکایی‏ها در پروسه انتخابات دخالت کنند. آقای کرزی به این باور است که کاخ سفید به دنبال دخالت در انتخابات است تا بتواند یک حکومت به میل خویش دست و پا کند.
اکنون به نظر می‏رسد که در آستانه انتخابات پارلمانی و ریاست‏ جمهوری، زمینه دخالت امریکا در این روند تا حدودی فراهم شده است. اختلافات احزاب سیاسی با کمیسیون انتخابات و حکومت روی چگونگی برگزاری انتخابات بدون شک زمینه دخالت واشنگتن را مهیا ساخته است. به نظر می‏آید که این اختلافات خیلی ریشه‌‏دار است. احزاب سیاسی تاکید روی اصلاحات بنیادی و خواهان تغییر نظام انتخابات هستند. خواستی که تا کنون از سوی کمیسیون انتخابات و حکومت جدی گرفته نشده است.
از جمله خواست احزاب سیاسی بایومتریک در روز انتخابات است. به تازه‏گی ایتلاف بزرگ ملی فاش کرد که روی بیش از یک میلیون شناسنامه جعلی استیکر انتخاباتی نصب شده است.
کمیسیون انتخابات اعلام کرده است که نزدیک به ۶۰ عنوان کتاب استیکر لادرک شده است.
برخی از چهره‏های سیاسی و نهاد‏های ناظر بر انتخابات به این باور‏ند که لادرک شدن کتاب‏های استیکر از سوی کمیسیون انتخابات یک بهانه است و کمیسیون می‏خواهد از زیر بار ملامتی‏ها خویش را نجات بدهد.
با این وجود اگر احزاب سیاسی و حکومت روی چگونگی برگزاری انتخابات توافق نکنند، دخالت امریکایی‏ها در این روند حتمی است و این اجازه نباید از سوی سیاست‏مداران کابل داده شود. در حال حاضر، محمد اشرف غنی رییس‏ جمهور کشور بایستی خیلی فوری با احزاب سیاسی روی برگزاری انتخابات به توافق برسد و با شکل دادن یک اجماع انتخاباتی، خیال خارجی‏ها را راحت کند که نمی‏توانند در انتخابات دخالت کنند.
افکار عمومی کشور بیشتر از آدرسی در این روز‏ها تبصره می‏کنند و می‏گویند امریکا باز در انتخابات کشور مان دخالت خواهد کرد. مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۳ مشاهده کردند که کشور‏های خارجی به ویژه امریکا با انتخاب آن ها در یک روند دمکراتیک برخورد سیاسی می‏کند.
از دلایل حضور کم رنگ مردم در روند ثبت نام رای دهنده‏گان در انتخابات پیش‏ رو، بی باوری مردم به انتخابات است. مردم آنچه در انتخابات گذشته پیش آمد به یاد دارند و روی همین علت زیاد دوست ندارند که در انتخابات آینده همانند دوره قبل حضور گسرده داشته باشند.
جلال فرامرز- خبرگزاری دید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا