یوناما: احیای حقوق زنان، آینده افغانستان را متحول میکند
در روز جهانی زن، هئیت سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) بار دیگر خواستار لغو فوری محدودیتهایی شد که همچنان حقوق بنیادی زنان و دختران را سلب میکند.

این سازمان امروز شنبه(۱۸ حوت) با نشر بیانیهای از کشورهای عضو خواست که با تقویت صدای زنان افغانستان، حمایت از رهبریت آنها و سرمایهگذاری در تابآوری و آیندهشان، همبستگیشان را به اقدام تبدیل کنند.
به گفته یوناما، شعار امسال، “برای همه زنان و دختران: حقوق، برابری، توانمندسازی”، بهوضوح واقعیت موجود در افغانستان را یادآور میشود، جایی که زنان و دختران بهطور سیستماتیک از آموزش، اشتغال و زندگی عمومی محروم شدهاند.
در بیانیه آمده است: این محدودیتها نهتنها نقض حقوق بشر هستند، بلکه مانعی در مسیر پیشرفت افغانستان محسوب میشوند و فقر و انزوای میلیونها نفر را تشدید میکنند.
روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل و رییس هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، گفت: “بهرغم چالشهای فوقالعاده، زنان افغانستان همچنان در حال رهبری، ساختن و حمایت از جوامع خود هستند. آنها خدمات حیاتی در حوزه بهداشت و حمایت ارایه میدهند، کسبوکارها و سازمانهای جامعه مدنی را اداره میکنند و خستگیناپذیر برای حقوق خود تلاش میکنند.”
وی تاکید کرد: “قرار دادن آنها در مرکز راهحلهای چالشهای کنونی و آینده امری ضروری است. بازگرداندن حق آموزش و کار به آنها، زندگی، جوامع و آینده افغانستان را برای همه متحول خواهد کرد.”
اوتنبایوا افزود: “سازمان ملل متحد در افغانستان بهطور کامل با زنان و دختران افغانستان اعلام همبستگی کرده و حذف تدریجی آنها از زندگی عمومی را محکوم میکند.
به گفته وی، سازمان ملل همچنان “تمام تلاشاش را برای سرمایهگذاری در تابآوری و رهبری زنان و دختران افغانستان، که کلید آیندهای شکوفا و فراگیر برای افغانستان هستند، به کار خواهد بست.”
زنان افغان خواستههای خود را بهوضوح به جامعه بینالمللی اعلام کردهاند. این خواستهها شامل موارد زیر است:
۱. حمایت از احیای حقوق و آزادیهای آنان و حفظ وضعیت آنها در دستور کار جهانی؛
۲. تضمین حضور آنها در تمامی نشستهایی که در مورد آینده کشورشان تصمیمگیری میشود؛
۳. تداوم تامین مالی برای ارایه خدمات و کمکهای حیاتی؛
۴. سرمایهگذاری در برنامههایی که از رهبری و توانمندسازی اقتصادی زنان حمایت میکنند.
آلیسون دیویدیان، نماینده ویژه سازمان ملل برای زنان در افغانستان، تاکید کرد: “ما نمیتوانیم آیندهای برای زنان و دختران افغانستان بپذیریم که در هیچ جای دیگر جهان آن را تحمل نخواهیم کرد. واکنش ما به حذف آنها از زندگی عمومی، آزمونی برای تعهد ما به زنان و دختران در سراسر جهان است. ما باید در کنار زنان افغانستان بایستیم، گویی زندگی خودمان به آن وابسته است—چرا که واقعاً چنین است.”