در نبود اراده سیاسی، اسکات میلر هم راه نیکلسون را خواهد رفت
رفت و آمد فرماندهان جدید تاثیری روی سرنوشت جنگ نخواهد داشت و بهتر است که امریکاییها استراتژی خود را در این ماموریت عوض کنند تا فرماندهان. فرماندهانی که میروند و میآیند تمامی شان مامورند.
در دو روز گذشته پیوسته رسانههای داخلی و بینالمللی در مورد رفتن جنرال جان نیکلسون و آمدن اسکات میلر تبصره میکنند.
اخیراً نیکلسون رفت و اسکات میلر به عنوان فرمانده ماموریت حمایت قاطع و امریکایی در افغانستان از سوی امریکا مقرر شد.
جنرال جان نیکلسون در مدتی که فرمانده عمومی نیروهای ناتو و امریکا در ماموریت افغانستان خدمت کرد، خوشبین بود و همواره در صحبتهایش تاکید میکرد که طالبان و گروه داعش ممکن نیست که در میدان نبرد پیروز شوند و از سوی دیگر، آن ها را به صلح دعوت میکرد.
نیکلسون باری گفته بود که طالبان ظرف دو سال آینده در مناطقی که حضور دارند، از آنجا اخراج خواهند شد.
اسکات میلر هم در مورد جنگ افغانستان دیدگاه شبیه جنرال جان نیکلسون دارد. اسکات میلر فرمانده جدید ماموریت حمایت قاطع در روزی که رسماً به کارش آغاز کرد خطاب به مخالفان مسلح دولت گفت که در میدان نبرد پیروز نمیشوید و بهتر است به گفتوگو ومصالحه روی بیاورید.
پس از هفده سال اکنون امریکا در ماموریتاش که قرار بود طالبان را نابود کند و قصه جنگ افغانستان را پایان بخشد، ناکام مانده است.
به باور نویسنده، ناکامی شاخ و دم ندارد. طالبان با گذشت هر روز بر مناطق بیشتری مسلط میشود و با حمله بالای شهرها و ولسوالیها میگویند که در میدان نبرد دست بالا نسبت به حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا دارند.
اخیراً حاجی محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی کشور در یک گفتوگوی رسانهای گفته است که طالبان بر بیشتر از ۵۰ درصد خاک افغانستان کنترول دارند.
جاوید کوهستانی از آگاهان استخباراتی و سیاسی چندی پیش به خبرگزاری دید، گفته بود طالبان به این دلیل داخل مذاکره با حکومت افغانستان نمیشود که این گروه موقف خود را برتر از کابل میداند.
در دو سال گذشته، حکومت افغانستان به رهبری محمد اشرف غنی با پیشنهادات بی سابقه به گروه طالبان سعی کرده است با این گروه داخل گفتوگو شود، اما مخالفان مسلح دولت پاسخ منفی داده است.
با این وجود، به نظر می رسد که در مورد فرمانده جدید ماموریت حمایت قاطع نمیتوان زیاد خوشبین بود. زیرا تا زمانی که استراتژی واشنگتن در این جنگ تغییر نکند، چیزی عوض نخواهد شد و بدون شک آقای اسکات میلر هم راه جنرال جان نیکلسون را خواهد رفت.
راهبرد تازه امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا هم چیز روشنی در مورد جنگ افغانستان ندارد. انتظار میرفت که در این استراتژی فشار بالای پاکستان به عنوان حامی طالبان وارد شود که نشد. هر چند به تازهگی کاخ سفید کمک ۳۰۰ میلیون دالری خود را به ارتش اسلامآباد لغو کرده است ولی با این گونه فشارها ارتش پاکستان سیاستاش را در ارتباط به جنگ افغانستان تغییر نخواهد داد.
به باور برخی از آگاهان سیاسی، پاکستان در حمایت از طالبان بهای بیشتری دریافت میکنند.
خیلی وقت است که جنگ و مصالحه با طالبان عنصر محوری استراتژی امریکا در افغانستان است. در این دو سال اخیر تجربه از جنگ افغانستان نشان داده است که استراتژی کارساز واقع نشده است و درعین حال، امریکا را در یک بُنبست استراتژیک قرار داده است. همزمان با طالبان گفتوگو و نبرد حاصل مطلوب نداشته است و جنگ را فراوان پیچیده کرده است.
رفت و آمد فرماندهان جدید تاثیری روی سرنوشت جنگ نخواهد داشت و بهتر است که امریکاییها استراتژی خود را در این ماموریت عوض کنند تا فرماندهان. فرماندهانی که می روند و میآیند تمامی شان مامورند.
از جانب دیگر در یک سال اخیر حکومت افغانستان در مورد صلح و مذاکره با طالبان دیدگاه یک دست نداشته است. نمایندگان طالبان در دفتر قطر با امریکاییها وارد مذاکره شد و کابل هیچ گونه واکنشی در این مورد نداشت.
هر چند که زیاد تاکید میشود که مالک روند مذاکره با طالبان بایستی کابل باشد، اما به نظر میرسد کابل حتی در حوزه برقراری دیالوگ با مخالفان مسلح صلاحیت کافی ندارد. روی همین علت هم تاکنون کابل را جدی حساب نکرده است.
در قسمت نشست صلح مسکو نیز روشن شد که حکومت افغانستان سیاست یک پارچه ندارد. زمان برگزاری نشست مسکو به تعویق افتاد. پس از استعفای محمد حنیف اتمر از کرسی شورای امنیت ملی کشور اطلاعاتی به رسانهها درز کرد که آقای اتمر تلاش داشته است که حکومت افغانستان در نشست مسکو شرکت کند.
جنگ و صلح امریکا و حکومت افغانستان در برابر طالبان سبب شده است تا این گروه موقف خود را برتر بداند.
جلال فرامرز- خبرگزاری دید