طالبان برتر از کابل و واشنگتن؛ در چنین موقفی نیاز به مذاکره هست؟
البته در این میان وضعیت طالبان اندکی با حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا تفاوت دارد. این گروه هنوز در موجودیت پیمان امنیتی کابل و واشنگتن و راهبرد امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا در موضع قدرت و اقتدار قرار دارد و روی همین علت در کنار مذاکره با امریکاییها، در میدان نبرد ضربههای سختی به نیروهای امنیتی ودفاعی کشور میزند.
جنگ هفده ساله افغانستان اکنون به بنبست نظامی رسیده است. دقیقاً وضعیتی که تمام طرفهای درگیر هیچ کدام ایمان به پیروزی از راه نظامی ندارند. حکومت افغانستان، ایالات متحده امریکا بزرگترین حامی آن و گروه طالبان دست کم به این نتیجه رسیدهاند که شانس پیروزی در این نبرد ندارند.
البته در این میان وضعیت طالبان اندکی با حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا تفاوت دارد. این گروه هنوز در موجودیت پیمان امنیتی کابل و واشنگتن و راهبرد امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا در موضع قدرت و اقتدار قرار دارد و روی همین علت در کنار مذاکره با امریکاییها، در میدان نبرد ضربههای سختی به نیروهای امنیتی ودفاعی کشور می زند.
بنبست نظامی در تمامی درگیریها به این معنا است که طرفهای منازعه به مذاکره و گفتوگو روی بیاورند. مخالفان مسلح دولت همین اکنون براساس یک تحقیق بی بی سی، در ۷۰ درصد از خاک کشور کنترول دارد.
در حال حاضر، این گروه به راحتی میتواند شهرها و ولسوالیها را تصرف کند و همچنان بزرگترین تهدید برای کابل باشد.
برخی از تحلیلگران سیاسی به این باورند که طالبان در موضع قدرت قرار دارند و خود را چند سر و گردن بالاتر از حکومت افغانستان و در میدان نبرد میدانند.
یک دور مذاکرات طالبان و مقامات امریکایی در قطر به پایان رسید و رسانههای غربی به نقل از اعضای رهبری طالبان گزارش کردهاند که دور دوم این مذاکرات به زودی آغاز خواهد شد.
بدون شک تا زمانی که طالبان موقف برتر از کابل و امریکا در این نبرد داشته باشد، به مذاکره جدی برای پایان جنگ در کشور تن نخواهد داد. طالبان به قدر کابل و کاخ سفید تمایل به گفتوگو ندارد.
غیابت حکومت افغانستان در روند مذاکره باطالبان ضربه سنگینی به مشروعیت کابل زد و درعین حال، به نوعی به طالبان مشروعیت داد.
محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور بارها از طالبان خواسته دست از جنگ بردارند و به عنوان یک جریان سیاسی و مشروع فعالیت کنند.
اکنون امریکا با آغاز مذاکرات با طالبان این مشروعیت را به این گروه داده است.
تناقض گوییهای تمامی طرفهای جنگ وضعیت را فراوان پیچیده ساخته است. رییس جمهور غنی به تازهگی گفته است که مردم در نتیجه حملات این گروه محو نمیشود و این گروه را تهدید کرده است.
امریکا نیز گاه سخن از فشار علیه طالبان میزند و گاه هم این گروه را به صلح دعوت میکند.
جنرال جان نیکلسون فرمانده پیشین ماموریت حمایت طاقع و امریکا همواره طالبان را به صلح دعوت میکرد و می گفت این گروه در میدان نبرد امکان پیروزی نخواهد داشت.
پناهگاههای فرامرزی و حمایت خارجی نقاط قوت گروه طالبان در جنگ افغانستان است، اما نقاط ضعف این گروه نداشتن حمایت مردمی و بینالمللی، محدودیتهای تباری و فقدان مشروعیت دمکراتیک است.
با وجود این، در مقایسه با سال ۲۰۰۶، زمانی که طالبان از سوی نیروهای بینالمللی به حیث سازمان تروریستی سرکوب میشد، این گروه اکنون در حلقات بینالمللی مشروعیتی نسبی به دست آورده و از سوی آنها بهحیث واقعیت سیاسی و نظامی در جنگ افغانستان به رسمیت شناخته میشود.
به باور نویسنده، هر چند رییس جمهور غنی، زیاد به ختم جنگ و برقراری صلح در کشور خوشبین است اما نظر به واقعیتهای جاری، این مسئله در مدت زمان کوتاه میسر نخواهد شد. مخالفان مسلح دولت هنوز حمایت آشکار پاکستان را با خود دارد.
از جانب دیگر، نبود یک دیدگاه واحد میان همسایهگان کابل در مورد جنگ جاری کار را برای صلح دشوار کرده است.
همان طور حکومت کابل نیز یک دیدگاه یک دست روی چگونگی صلح و نبرد با مخالفان مسلح ندارد. مخالفان سیاسی حکومت به آنچه رییس جمهور در مورد صلح سر میدهد اعتماد ندارند.
این روزها سران جهادی کشور خبر میدهند و میگویند آمادهگی مذاکره با طالبان را دارند.
جلال فرامرز- خبرگزاری دید