آخرین اخباراجتماعافغانستانامنیت و حوادثتحلیل

میثاق امنیتی؛ گام جدید حکومت برای مهار جرایم

متکی بودن طرح میثاق امنیتی بر ظرفیت‌های موجود در اجتماع در واقع می‌تواند یکی از دلایل موفقیت این طرح به شمار آید؛ زیرا آنچه تاکنون به عنوان یک چالش بزرگ در راستای عدم جلوگیری از جرایم جنایی خوانده می‌شود همکاری اجتماعی مردم است.

جرم و جنایت و در کل ناامنی در زندگی انسان‌ها سابقه طولانی دارد و به طور مداوم یک پدیده اجتناب ناپذیر در زندگی اجتماعی انسان‌ها می‌باشد.
روی همین دلیل، کشور ها امروزه برای پیشگیری از وقوع جرایم جنایی و حفظ ثبات و امنیت اجتماعی شان طرح‌های امنیتی را روی دست می‌گیرند تا از وقوع جرایم جنایی جلوگیری کرده باشند. جرایم جنایی به صورت مستقیم امنیت اجتماعی را مورد تهدید قرار داده و صدمه می‌زند که سبب از میان برداشته شدن آرامش و آسودگی خاطر شهروندان و نظام سیاسی کشور می‌گردد.
کابل به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور در سال‌های اخیر گراف بالایی از جرایم جنایی در زمینه‌های سرقت، قتل و جرایم سازمان یافته را به خود اختصاص داده است.
همین طور ولایات دیگر کشور همچنان گواه افزایش جرایم جنایی می‌باشند. به طور میانگین در بزرگ شهرها و به خصوص در شهر کابل روزانه به چندین نوع قتل سازمان یافته صورت می‌گیرد و در کنار آن انواع مختلف از سرقت چون قاپیدن موبایل، زورگیری‌های علنی در کوچه و پس کوچه‌های شهر نیز همواره وجود داشته است.
با توجه به نگرانی‌های موجود، حکومت در تازه‌ترین اقدام در مورد جلوگیری از وقوع جرایم جنایی، «میثاق امنیتی؛ طرح برای صفر سازی جرایم جنایی در کشور» را روی دست گرفته است. با به کار گیری و تطبیق این میثاق حکومت قادر خواهد شد تا به طور اساسی جرایم جنایی را در کشور مهار کند. به گفته مقامات امنیتی، این میثاق نخست در شهر کابل و بعد در شهر های دیگر کشور تطبیق خواهد شد.
طرح میثاق امنیتی با اشتراک و همکاری نهادهای مدنی، نیروهای دولتی و مردمی ایجاد شده و قرار است با همکاری مردم و دستگاه‌های امنیتی کشور عملی شود. در این طرح حکومت به این باور است که بسیج مردم و نیروهای دولتی می‌تواند جرایم جنایی در شهر کابل و ولایات کشور را مهار کند و به صفر برساند.
حسن تطبیق این میثاق آن است که در تطبیق آن هیچ گونه امکانات جدید، سلاح جدید و تشکیلات جدید نیاز ندارد بلکه با توجه به امکانات، تجهیزات و تشکیلات موجود در دستگاه امنیتی کشور و با در نظر داشت ظرفیت‌های اجتماعی و محلی موجود در اجتماع و دولت از آن استفاده خواهد شد.
متکی بودن طرح میثاق امنیتی بر ظرفیت‌های موجود در اجتماع در واقع می‌تواند یکی از دلایل موفقیت این طرح به شمار آید؛ زیرا آنچه تاکنون به عنوان یک چالش بزرگ در راستای عدم جلوگیری از جرایم جنایی خوانده می‌شود همکاری اجتماعی مردم است. بدین معنی که خیلی‌ها روزانه شاهد وقوع جرایم جنایی می‌باشند، حتی افراد مشکوک را در مورد احتمال انجام حملات انتحاری شناسایی می‌کنند اما جرئت همکاری با پولیس را ندارند به این دلیل که یک نوع بی‌اعتمادی میان شهروندان و پولیس کشور ایجاد شده است. در حالی که امکانات حکومتی با تشکیلات خوب امنیتی وجود دارد. پولیس قادر به مهار جرایم جنایی نشده است اما با عملی شدن میثاق امنیتی، هر شهروند می‌تواند بدون هراس در همکاری با پولیس امنیتی، امنیت خود، خانواده و شهر خود را تامین کند. مشروط بر این که به پولیس خود همکار بوده و بر آنها اعتماد داشته باشد. البته این مورد خیلی هم واضح است در صورتی که مردم عام، جامعه مدنی و نهادهای حقوق بشری در راستای تامین امنیت و جلوگیری از وقوع جرایم جنایی هر یک به نوبه خود و عرصه‌های مختص به خود تلاش به خرج ندهند امکان تامین امنیت و جلوگیری از جرایم جنایی خیلی کم می‌شود. زیرا در عدم همکاری شهروندان با پولیس، خیلی سخت است که پولیس به تنهایی بتواند این میثاق را عملی کند، اما همکاری همه جانبه مردم و نهاد ها با نیروهای امنیتی می‌تواند عامل مهم در تحقق استراتژی‌های امنیتی کشور شود و از طرفی عامل مهم در به وجود آوردن تغییر در استراتژی‌های امنیتی خورد و بزرگ کشور گردد. تامین امنیت شهر و به صفر رسانیدن جرایم جنایی و سپردن مجرمین جنایی به پنجه قانون متکی بر همکاری مردم است. شهروندان اگر امنیت خوب می‌خواهند باید در تامین امنیت و کاهش جرایم جنایی با حکومت همکار باشند

نویسنده

عارف نظری

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا