مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید
خبرگزاری دید: منافع راهبردی اصلی ایالات متحده در برخورد با افغانستان امروز ترویج دموکراسی در این کشور نیست، بلکه در حمایت از امریکاییها است؛ همانطور که در ۲۰۰۱ بود.
وقتی رئیس جمهور جورج دبلیو بوش در ۲۰ جنوری ۲۰۰۵ در مقابل ساختمان کانگرس ایالات متحده ایستاد و دومین سخنرانی افتتاحیهاش را ایراد کرد، استدلال نمود که حفظ آزادی در ایالات متحده به گسترش آزادی در سراسر جهان نیاز دارد
بوش اعلام کرد: “ما توسط رویدادها و عقل سلیم به یک نتیجه هدایت میشویم. بقای آزادی در سرزمین ما بهشدت به موفقیت آزادی در سایر سرزمینها بستگی دارد. بهترین امید برای صلح در جهان ما گسترش آزادی در سراسر جهان است.”
وی گفت: “بنابراین، این سیاست ایالات متحده است که بهدنبال و حمایت از رشد جنبشها و نهادهای دموکراتیک در هر ملت و فرهنگی، با هدف نهایی پایان دادن به استبداد در جهان ما باشد.”
زمانیکه بوش این سخنان را گفت، ایالات متحده بیش از سه سال در افغانستان در حال جنگ بود. اسامه بن لادن، رهبر القاعده و عامل حملات ۱۱ سپتمبر، قبلاً به پاکستان گریخته بود. و حکومت طالبان که به القاعده پناه داده بود، سرنگون شد.
شانزده سال پس از دومین سخنرانی بوش در مراسم تحلیف، رییس جمهور جو بایدن در ۲۰ جنوری ۲۰۲۱ تحلیف کرد. در ماه آگست، بایدن آخرین نیروهای نظامی ایالات متحده را از افغانستان خارج کرد – اما نه پیش از اینکه یک بمبگذار انتحاری داعش-خراسان ۱۳ سرباز امریکایی را در خارج از میدانهوایی کابل بکشد.
طالبان که در آن سال کنترل افغانستان را دوباره بهدست گرفتند، نتوانستند تروریستهای داعش-خراسان را شکست دهند.
از زمان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، وزارت دفاع امریکا در عملیاتی که آن را «عملیات نگهبان پایدار» مینامد، شرکت کرده است. هفته گذشته، بازرس کل این عملیات، آخرین گزارش فصلیاش را منتشر کرد که دوره اول جولای تا ۳۰ سپتمبر سال جاری را در بر میگیرد. در این گزارش آمده است: “ماموریت عملیات نگهبان پایدار، مهار تهدیدات تروریستی ناشی از افغانستان و محافظت از میهن با حفظ فشار بر این تهدیدات است.”
بنابراین، اوضاع در افغانستان چگونه پیش میرود؟
چشمانداز رییس جمهور بوش برای گسترش دموکراسی و پایان دادن به استبداد محقق نشده است. این امر بهویژه برای زنان افغانستان شکست خورده است.
منافع راهبردی اصلی ایالات متحده در برخورد با افغانستان امروز ترویج دموکراسی در این کشور نیست، بلکه در حمایت از امریکاییها است؛ همانطور که در ۲۰۰۱ بود. در این گزارش آمده است: “حیاتیترین منافع پایدار دولت ایالات متحده در افغانستان این است که اطمینان حاصل شود افغانستان دیگر هرگز نمیتواند بستر حملات تروریستی علیه ایالات متحده باشد و از رفاه شهروندان امریکایی بازداشتشده در افغانستان مراقبت کند.”
اکنون داعش-خراسان اولین گروه تروریستی است که از افغانستان بهعنوان پایگاه عملیاتش استفاده میکند.
در گزارش بازرس کل آمده است: «بر اساس گزارش آژانس اطلاعات دفاعی (DIA)، داعش-خراسان قصد و توانایی انجام حملات خارج از منطقه عملیاتی سنتیاش در جنوب آسیا را دارد.»
در این گزارش آمده است: «گزارش ۱۹ جولای شورای امنیت سازمان ملل بیان میکند که تهدید داعش-خراسان و همچنین سطوح تهدید در اروپا و سایر مناطق افزایش یافته است».
به گفته این سازمان، داعش-خراسان “جدیترین تهدید در منطقه باقی مانده که ترور را فراتر از افغانستان گسترش میدهد.”
در این گزارش همچنین آمده است که وزارت امور خارجه “بیش از ۳۳ هزار ویزای مهاجرت ویژه در سال مالی ۲۰۲۴ صادر کرده است که بیش از ۹ هزار ویزا در دوره سهماهه است.”
در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، تعداد افغانستانیهای «غیرقابل پذیرش» که در مرز ایالات متحده و مکزیک حضور داشتند نیز افزایش یافته است. در گزارش بازرس کل آمده است که “وزارت امنیت داخلی” گزارش داده است گمرکات و حفاظت مرزی در سال مالی ۲۰۲۲ با ۶۸ “شهروند غیرقانونی” افغانستان در بنادر ورودی مرزی جنوب غربی ایالات متحده، در سال مالی ۲۰۲۲ با ۳۴۲ و هزار و ۸۹۳ مهاجر غیرقانونی در سال مالی ۲۰۲۴ مواجه شده است.
آیا تروریستهای داعش در سال مالی ۲۰۲۴ بهطور غیرقانونی از مرزها عبور کردهاند؟
احتمالی که برخی این کار را انجام داده باشند، یکی از دلایلی است که دولت ترامپ باید به تعهداتش برای اجرای قوانین مهاجرت و امنیت مرزهای عمل کند.
منبع: Creators.com