آخرین اخبارافغانستانامنیت و حوادثتحلیلترجمهحکومتسیاست

سقوط دمشق و افزایش افراط‌گرایی در غرب آسیا

مترجم: سید طاهر مجاب – خبرگزاری دید

خبرگزاری دید: پیروزی نیروهای اسلام‌گرا در افغانستان، بنگلادش و اکنون سوریه دست نیروهای افراطی را تقویت می‌کند، اما این امر همچنین منجر به رادیکالیزه شدن اسلام در سایر کشورها از جمله شبه‌قاره هند می‌شود.

فروپاشی حکومت بشار اسد و ظهور شورشیان اسلام‌گرا که زمانی وابسته به القاعده و داعش در سوریه بودند، باب رادیکال‌سازی مذهبی را دوباره باز کرد. تصرف موصل و رقه از سوی داعش همچنین جنگجویان اسلام‌گرا را در سراسر جهان جذب کرد و بیش از ۱۰۰ هندی به این گروه افراطی در عراق و سپس در افغانستان تحت نظارت داعش-خراسان (ISKP) پیوستند.

ریشه‌کن کردن دولت اسد توسط گروه حیات تحریر الشام به رهبری ابومحمد الجولانی، که زمانی وابسته به القاعده و داعش بود، خلاء قدرتی ایجاد خواهد کرد که منجر به رادیکال‌شدن سریع توده‌ها با چندین بازیگر و عوامل بین‌المللی خواهد شد که به‌دنبال قدرت‌طلبی از طریق اسلام سیاسی در دمشق هستند.

برای افزودن به این عارضه آشکار، اسرائیلی‌ها نیروی هوایی و نیروی دریایی سوریه را نابود کرد. آن‌ها به‌دنبال گسترش منطقه حائل برای نجات ملت یهود از هرگونه ترور غیرمنتظره یا حمله نظامی شورشیان هستند. حتی اگر جنگ قدرت در سوریه به‌نفع الجولانی خاتمه یابد، پیروزی شورشیان بر دولت اسد اعتماد گروه‌های تندرو را در سراسر جهان افزایش می‌دهد و سایرین را ترغیب می‌کند تا جهت جبران نارضایتی‌ها علیه دولت‌ دست‌به‌دست هم دهند. گروه‌های افراطی در حال حاضر از موفقیت طالبان در افغانستان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ و ظهور سریع جماعت اسلامی در بنگلادش پس از سقوط حکومت شیخ حسینه در ۵ آگست ۲۰۲۴ شادمان و الهام گرفته‌اند.

در حالی که پیروزی نیروهای اسلام‌گرا در افغانستان، بنگلادش و اکنون سوریه دست نیروهای افراطی را تقویت می‌کند، اما این امر همچنین منجر به رادیکالیزه شدن اسلام در سایر کشورها از جمله شبه‌قاره هند می‌شود زیرا این نیروها با ریشه‌کن کردن حکومت‌های سکولار طعم خون را چشیده‌اند.

چالش برای هند
برای هند و سازمان‌های اطلاعاتی‌اش، چالش فوری این است که خلاء قدرت در بنگلادش را تحت رهبری سیاسی قوی حل کنند. در غیر این صورت، گروه‌هایی مانند حفظه اسلام، جماعت المجاهدین بنگلادش، تیم انصارالله بنگلا و چتر شیبیر اسلامی آجندای خود را پیش می‌برند و از هرج ک مرج حاکم در جمهوری‌ها سوء‌استفاده خواهند کرد.

در حالی که سوریه ممکن است بر خلاف بنگلادش از هند دور باشد، اما گروه‌های تروریستی می‌توانند از خلاء قدرت در دمشق برای آموزش جنگجویان جهت انجام حملات در سایر کشورها استفاده کنند، همان‌طور که در دو دهه گذشته اتفاق افتاده است. لشکر طیبه در ولایت کنر افغانستان و جیش محمد نیز در اردوگاه‌های خوست رشد کردند. کشمکش بر سر قدرت در سوریه همچنین می‌تواند کل منطقه غرب آسیا را بی‌ثبات کند و منطقه‌ای که مهاجران هندی در آن پرجمعیت اند ناامنی را به ارمغان بیاورد.

تهدید فوری رادیکالیزم برای غرب آسیا و شبه‌قاره هند وجود دارد، زیرا اروپای غربی و ایالات متحده از فاصله امن برخوردار هستند. بدیهی است که جهان به‌سمت دوران پرتلاطمی پیش می‌رود که در آن خشونت امر عادی خواهد بود، نه صلح.

نویسنده: شیشیر گوپتا
منبع: هندوستان تایمز – Hindustan Times

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا