خبرگزاری دید: جمهوری اسلامی ایران امروز به عنوان یک کشور قدرتمند در منطقه همواره بر وحدت امت واحده اسلامی به عنوان یکی از محورهای اصلی دفاع از ارزش های اسلامی و حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشورهای اسلامی در برابر توطئه های استکبار جهانی تاکید کرده است.

اقلیت های مذهبی در کل و جامعه شیعه به طور خاص در دوران حوادث تاریخی در افغانستان بیشترین آسیب را دیده و گران ترین تاوان را داده است و یکی از عوامل اصلی این معضل کلان را باید ضعف در رهبری دینی و سیاسی جامعه تشیع دانست. این درد مزمن یک بار دیگر در اظهارات اخیر یکی از مراجع بزرگ شیعه در افغانستان خود را نشان داد، جائیکه آیت الله واعظ زاده بهسودی طی سخنانی به ظاهر دلسوزانه تیشه به ریشه وحدت جامعه تشیع زد.
ایشان در حالی زبان به انتقاد از رویکرد جمهوری اسلامی ایران در قبال شیعیان افغانستانی مهاجر در این کشور گشود که اوضاع و شرایط کنونی جامعه تشیع در افغانستان در مقطع بسیار حساسی قرار دارد؛ ایشان با این اظهارات در حقیقت به حمایت همیشگی، هوشمندانه و مبتنی بر اوضاع جاری در مقاطع حساس تاریخی موجود از جامعه تشییع در افغانستان ضربه زد، سبب ایجاد دشمنی های تازه در درون جامعه تشییع در کشور شد، هزاره ها که بخش کلانی از جامعه تشیع را تشکیل می دهد را در مقابل دیگر اقوام شیعه در افغانستان قرار داد و وجه و قدرت جامعه تشیع را نزد طالبان تنزل داد.
براساس واقعیات موجود، جمهوری اسلامی ایران امروز به عنوان یک کشور قدرتمند در منطقه همواره بر وحدت امت واحده اسلامی به عنوان یکی از محورهای اصلی دفاع از ارزش های اسلامی و حفظ تمامیت ارضی و استقلال کشورهای اسلامی در برابر توطئه های استکبار جهانی تاکید کرده است و در این راستا روی برنامههایی تمرکز داشته که شیعه و سنی در کنار هم بایستند و به صورت مسالمت آمیز در کشور خود زندگی کنند و البته طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران با درنظرداشت حساسیت های امنیتی موجود بر اساس تشخیص و درک درست خود از اوضاع شکننده شیعیان در سراسر جهان عمل کند؛ انتقاد تند جناب آیت الله از ایران در حقیقت چیزی جز احساساتی زودگذر نبود و الا پیوند جامعه تشیع سوای از مرزهای جغرافیایی چنان محکم است که با این بادهای انتقاد نمی لرزد؛ جامعه شیعه را ارادت و احترام به اهل بیت(علیهم السلام) به هم گره زده است.
از سویی هم اظهارات مطرح شده از زبان یک مرجع تقلید سبب دلسردی دیگر اقوام شیعه در افغانستان از مرجعیت دینی در کشور شد؛ شاید عده ای متعصب قومی با دستمایه قرار دادن قومیت جناب آیت الله به دنبال بهره برداری های سیاسی خود باشند اما این یک واقعیت است که در افغانستان اقوام سادات و قزلباش نیز بخش جدایی ناپذیر و مهم جامعه تشیع را تشکیل می دهند.
همین طور این اظهارات سبب شد تا شکاف تازه ای در درون جامعه تشیع افغانستان ایجاد شود، شکافی که قدرت جمعی شیعیان برای مطالبه حقوق اساسی مذهبی و دینی خود از طالبان به عنوان حاکم کنونی در افغانستان را کاهش می دهد.
به هر صورت هدف اصلی انتقاد سازندگی و اصلاح است و این ایجاب می کند انتقاد در زمان و مکان درست خود صورت گیرد. هیچ کس منکر مشکلات شیعیان افغانستانی مهاجر در ایران نیست اما انتقاد باید به ریشه های اصلی این مشکلات بپردازد و برای رفع آنها راهکار ارائه دهد.
در این شرایط حساس صلاح نبود جناب آیت الله نسبت به شیعیان احساس مسؤلیت بیش از حد کند و در میدان سیاست به دشمنان شیعه ببازد.
نویسنده: حکیم شجاع – خبرگزاری دید