آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

۱۸ حوت؛ از اقتدار «مارشال» تا «اتوریته» معاونیت ریاست جمهوری

شخصیت و سیاستی که مارشال مرحوم داشت و در آن راستا گام بر می‌داشت، به شدت مانع انحصارگرایی، مصادره منابع عایداتی به سود یک جماعت و توطئه و سبوتاژ بود.

۱۸ حوت برابر است با سالروز وفات « مارشال محمد قسیم فهیم» معاون اول حکومت پیشین به رهبری حامد کرزی و یگانه معاونی که «اقتدارش»، «اتوریته» معاونیت ریاست جمهوری را تعریف می‌کرد.
مارشال محمد قسیم فهیم در ۱۸ حوت سال ۱۳۹۲ خورشیدی چشم از جهان بست و همه سال از ۱۸ حوت به گونه گسترده در داخل وکشور از خارج بزرگ داشت می‏شود.
چنانچه نزدیکان و فرماندهان ارشد جهاد و مقاومت کشور می‌گویند، او در دوره جهاد و مقاومت وهمچنین در دوره پسا‏طالبان حضور تاثیر گذار داشته است.
در این نوشته کوتاه، فارغ از دیگر ابعاد شخصیت مارشال فهیم مرحوم، به حضور با اقتدار او در کرسی معاونیت اول ریاست جمهوری پرداخته خواهد شد.
مارشال محمد قسیم فهیم زمانی که معاون نخست حامد کرزی بود، معاونیت اول ریاست جمهوری از حضور وی به معنای واقعی کلمه اتوریته و اقتدار داشت.
نزدیکان نخستین مارشال افغانستان روایت می‌کنند که در حکومت پیشین، حامد کرزی در رابطه‌اش به سران مجاهدین بسیار دقت می‌کرد تا مبادا مجاهدین دلخور شوند.
رییس جمهور کرزی دقیقاً متوجه بود که در کنارش شخصیتی به اقتدار و کاریزمای مارشال قرار دارد و هرنوع تلاش برای « دور زدن» ارزش‌ها و منافع طیف مقاومت در برابر طیف تکنوکرات با قاقطعیت پاسخ داده خواهد شد.
شخصیت و سیاستی که مارشال مرحوم داشت و در آن راستا گام بر می‌داشت، به شدت مانع انحصارگرایی، مصادره منابع عایداتی به سود یک جماعت و توطئه و سبوتاژ بود.
پس از درگذشت مارشال اما، دیگر خبری از «اتوریته» و اقتدار معاون اول حکومت نیست. این مسئله در حکومت وحدت ملی بسیار مشهود است.
بربنیاد قانون اساسی، معاون اول حکومت کلی صلاحیت دارد که می‌تواند از آن در امور حکومتداری استفاده نماید.
در حکومت کنونی که اکنون در پایان آن قرار داریم، جنرال دوستم معاون اول اشرف غنی بود و هیچگاه موفق نشد اتوریته و صلاحیت‌های معاونیت اول را حفظ کند و یا بهتر بگویم زنده نگه دارد.
چندی پیش، مصاحبه پرویز مشرف رییس جمهور پیشین پاکستان را دیدم. آقای مشرف در این مصاحبه به طور روشن از اتوریته و حضور با اقتدار مارشال فهیم در کنار کرزی یاد می‌کند.
رییس جمهور سابق پاکستان می‌گوید که حضور مارشال فهیم در کنار حامد کرزی، باعث نفوذ چهره‌ها و شخصیت‌های ضد سیاست‌های نفوذی پاکستان در ادارات دولتی و پست‌های حساس راه یافتند.
به نظر می‌رسد که با رفتن مارشال، اتوریته و اقتدار معاونیت اول ریاست جمهوری نیز رخ بر بسته و از معنی حقیقی تهی شده است. اما انتظار می‌رود که جامعه سیاسی کشور با درک وضعیت حساس موجود، در راستای راه و سیاست‌های مارشال گام گذاشته و طلسم انحصار و توطئه را بشکنند.

نویسنده

اختر سهیل

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا