مردم در انتخابات به خود مراجعه میکنند، چرا؟
کمیسیون انتخابات و نهادهای امنیتی و کشفی کشور قادر نیستند که امنیت مراکز ثبت نام رای دهندگان و توزیع شناسنامه را تامین کنند.
نگرانیها از عدم حضور پررنگ مردم در مراکز ثبت نام رای دهندگان و توزیع شناسنامه در کشور به این معنا هم میتواند باشد که اکنون مردم افغانستان به نسبت دیروزشان تغییر یافتهاند و انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها را که قرار است در ۲۸ ماه میزان برگزار شود، بیشتر از هر انتخابات دیگر جدیتر بگیرند.
در واقع مردم از چند دوره انتخابات که تجربه شده است به خوبی عبرت گرفتهاند و در حال مراجعه به خود هستند. کمیسیون انتخابات، ریاست جمهوری و جامعه جهانی نزد مردم؛ مردمی که با دادن جان و انگشت از روند انتخابات استقبال کردهاند، تا گلو بدنام است.
محمد اشرف غنی طی چند روز گذشته به شکلهای گوناگون تلاش به خرج داده است تا پای مردم را به سمت انتخابات پیشرو بیشتر بکشاند، اما ظاهراً آقای رییس جمهور در این امر زیاد موفق نبوده است، زیرا مردم متوجهاند که غنی از پروسه انتخابات برای مقاصد سیاسی خودش سوء استفاده میکند. چنانچه این کار را در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۳ نیز انجام داده است که نتیجهاش حکومت وحدت ملی است.
کمیسیون انتخابات و حکومت هیچکاری به منظور اصلاحات بنیادی که از مادههای کلیدی توافقنامه حکومت وحدت ملی میان غنی و عبدالله، بود، عمل نکرد بل به سوی انتخابات پارلمانی وشوراهای ولسوالیها طوری گام برداشت که مردم بیشتر از دیروز به کارکرد آنها مشکوک شدند.
در واقع مقصر اصلی اینکه حضور مردم در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها زیاد علاقه ندارند تا به صورت گسترده شرکت داشته باشند، حکومت فعلی و کمیسیون انتخابات فعلی است.
کمیسیون انتخابات و نهادهای امنیتی و کشفی کشور قادر نیستند که امنیت مراکز ثبت نام رای دهندگان و توزیع شناسنامه را تامین کنند.
اخیراً یکی از مراکز توزیع شناسنامه در داشت برچی کابل، مورد حمله خونین گروه داعش قرار گرفت. واکنش شهروندان در قبال این رویداد نشان میدهد که مردم در انتخابات آینده متفکرتر نقش بازی خواهند کرد. البته ظرف چند روز گذشته دست کم دو یا سه مرکز دیگر در بخشهای مختلف کشور شاهد حملات انفجاری بوده.
وقتی یک نماینده مردم در مجلس سنای کشور فاش میسازد که ریاست جمهوری به کمیسیون انتخابات دستور داده است تا در ختم روز آمار ثبت نام کنندگان را در روند ثبت نام اعلام نکند، مردم چطور به انتخابات و ارزشهای دموکراتیک باور کنند.
در خیلی از کشورهای منطقه مردم چندان حضور گسترده در انتخابات ندارند و امری که فراوان حیاتی است جدی قبول کردن انتخابات و مسئله انتخاب است.
چند سال است که مردم همواره از تقلب و تخطیهای انتخاباتی شاکیاند و با در نظر داشت چنین وضعیتی ایجاب میکند که مردم در انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها در ۲۸ میزان طوری وارد شوند که کار را برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده که حکومت قول داده است برگزار میکند، آسانتر کند.
گزارشهایی این روزها وجود دارد که ریاست جمهوری در تلاش است کسانی را در انتخابات پیشرو راهی مجلس نمایندگان کند که آنها در بدل این خدمت آقای غنی، برای او در انتخابات ریاست جمهوری لابی کنند.
روی هم رفته، مردم میبایست در انتخابات به نامزدهایی رای بدهند که به معنای واقعی کلمه نماینده آنها باشند و از اعتماد آنها سوءاستفاده نکنند.
هشت سال مجلس نمایندگان بدون هیچ دستارودی کار کرده است، نه تنها که مشکلی را به فرصت تبدیل نکرده از جانب دیگر مشکل درست کردند.
دست کم مجلس نمایندگان در حکومت وحدت ملی به علت انحصارگرایی ارگ عوض آنکه از عملکرد حکومت نظارت کند، به دفاع از آن پرداخته است.
در فرجام چکونگی نگاه مردم به انتخابات و نمایندگان آینده شان میتواند به انتخابات و روندهای مردم سالار در افغانستان آینده دهد.
فرامرز دولت آبادی- خبرگزاری دید