خروج از برجام؛ کاهش اعتبار و جایگاه بینالمللی امریکا
با اعلام رسمی ترامپ مبنی بر خروج امریکا از توافق هستهای «برجام» و امضای فرمان اجرای تحریمات اقتصادی در بالاترین سطح آن؛ متحدان امریکا نیزاز موضع ایران و پابندی این کشور به توافق مذکور حمایت کردند.
این در حالی است که سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان در بیانیه مشترکی از پابندی خود به برجام تعهد سپردند.
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از کشورهای امضاکننده موافقتنامه خواسته است به تعهد خود پابند بمانند.
از طرفی، دو کشور قدرتمند جهان ( روسیه و چین) نیزکه بعد از روی کارآمدن ترامپ روابطشان با امریکا به سردی گراییده است؛ روابط حسنه و گستردهای با ایران دارند.
اعلام موضع هوشمندانه دولت روحانی مبنی بر تعهد ایران نسبت به برجام با ۵ کشور دیگر امضا کننده موافقتنامه از سویی و تعیین فرصت چند هفتهای برای رایزنی با کشورهای امضا کننده و سپس اعلام تصمیم نهایی در این مورد (پای بندی به توافق یا از سرگیری فعالیتهای هستهای) وجهه بینالمللی ایران را به عنوان دولتی متعهد به موافقتنامههای بینالمللی افزایش خواهد داد.
این در صورتی است که ترامپ چندی پیش؛ خروج امریکا را از معاهده اقلیمی پاریس نیز اعلام کرده بود که واکنشهای منفی را از سوی جامعه جهانی در پی داشت.
به نظر میرسد هر چند ایران بر اثر وضع و اجرای تحریمات جدید از نظر اقتصادی؛ بسیار تحت فشار قرار خواهد گرفت، اما تجربه تاریخی این کشور نشان داده است: هر گاه که تهدیدی خارجی؛ متوجه آن بوده انسجام و اتحاد مردم در مقابله با آن بیشتر شده است.
این مسئله همچنان میتواند توجه و افکار عمومی مردم ایران را از برخی موضوعات و مشکلات داخلی همچون آزادی حجاب، فیلتر شدن شبکههای اجتماعی و… به سمت مسایل مهمتر ملی تغییر جهت دهد.
این امر زمینه بسیج مردمی را برای نخبگان سیاسی و تصمیم گیرندگان ایرانی مساعدتر میسازد.
از طرف دیگر، تصمیمات یک جانبه مبتنی بر زور ترامپ در حوزه سیاست خارجی؛ احتمال اخذ تصمیمات مشترک و جدی اتحادیه اروپا را در قبال امریکا، افزایش خواهد داد.
خروج دولت ترامپ از دو موافقت نامه مهم بینالمللی، از سوی دیگر بیانگر عدم پابندی امریکا به معاهدات بینالمللی میباشد.
این امر میتواند ضمن کاهش اعتبار و جایگاه بینالمللی امریکا به حیث قدرت برتر جهانی، بیاعتمادی به این دولت را از سوی متحدان آن افزایش دهد.
ذکیه عادلی