آخرین اخباراسلایدشوافغانستانتحلیلسیاست

از تجارت قطری‌ها تا انتقال پولیس سرحدی به وزارت دفاع

مرزهایی که در آن، پول و تریاک بالا و پایین می‌شود. یکی دو روز گذشته نیز، مسئولیت پولیس سرحدی و مناطق مرزی از وزارت داخله به وزارت دفاع انتقال یافت. انتقالی که به باور برخی منتقدین نظامی و سیاسی، تفاوت چندانی در مناطق مرزی ایجاد نمی‌کند. اما شاید این انتقال به مسائل پشت‌ پرده بی‌ربط نباشد.


سال گذشته سفیر امارات متحده عربی در حادثه‎ای مشکوک و فجیع، با تیمش در مهمان‎خانه والی قندهار کشته شد. ضربه‎ای که اماراتی‎ها را برای مدت زیادی از افغانستان دور کرد. اماراتی‎ها به بهانه‎های مختلف در افغانستان سرمایه‎گذاری می‎کردند؛ از ساختن مساجد و مدرسه‎های دینی تا غیره، اما بعد از این حادثه، تا امروز عزادار مانده‎اند. در همان روزها و قبل از آن، تاجرین قطری در هرات و فراه مشغول تفریح و تفرج در کوه‌پایه های هم مرز ایران بودند، آن‎ها به بهانه شکار پرندگان آمده بودند و با استقبال مقامات محلی نیز مواجه شدند. قطری‎ها بعد از انفجار مشکوک قندهار شروع به گسترش سرمایه‎گذاری‎های مختلف در افغانستان کردند. از ساختمان‎سازی و شهرک‎سازی برای معلولین در قصبه و موارد مشابه. چند ماه پیش نیز، دولت عربستان سعودی و کشورهای دیگر عربی قطر را به اتهام حمایت از تروریزم تحریم کردند.
حال افغانستان میدان خیرخواهی قطری‎ها شده است. چندی پیش در فراه نیز قطری‌ها و ایرانی‌ها بر سر فتح تپه‌ای در مرزهای ایران، مثل بازی «بیترینو» چال بالا می‌کردند. ابتدا ایرانی‌ها فلان قدر پرداختند و سپس قطری‌ها چال را میلیون دلاری بالاتر بردند و بازی را بردند. تپه‌ای که شکارگاه خوبی ست. شکارگاه خوبی برای نشان‌زنی پرنده‌های کمیاب در جهان که در بازی خون و قدرت مردم افغانستان، در اولویت دوم قرار داشت. اولویت اول کشتار انسان‎هاست و هنوز وقت نکرده‎اند که به پرندگان توجه کنند. اما بلندپروازی قطری‎ها آن‎ها را یافت.
شکار دوم قطری‎ها در فراه، نشان‎زنی کشور همسایه و تجارت‌های پنهانی آن‎هاست. مرزهایی که می‎تواند هم بازار تجارت غیرقانونی باشد، هم بازار تجارت استخباراتی. مرزهایی که در آن، پول و تریاک بالا و پایین می‎شود. یکی دو روز گذشته نیز، مسئولیت نیروهای مرزی و مناطق مرزی از وزارت داخله به وزارت دفاع انتقال یافت. انتقالی که به باور برخی منتقدین نظامی و سیاسی، تفاوت چندانی در مناطق مرزی ایجاد نمی‎کند. اما شاید این انتقال به مسائل پشت پرده بی‎ربط نباشد. طی سال‎های گذشته که رهبری در اختیار وزارت داخله بود، تجارت‎های پرسود افغانستان نیز از این مرزها می‎گذشت و می‌آمد. حال، دولت می‎خواهد این معبر پول‎ساز کشور را به سمت دیگری سوق بدهد. وزارت داخله در تقسیم‎بندی‎های دولتی و قدرت، همیشه سهم گروه‎های خاصی بوده است. گروه‎هایی که فعلاً با دولت مخالف شده‎اند. در حال حاضر عواملی در دولت، می‎خواهند این شاهرگ‎ها را دست‎ خودشان بگیرند. طی این یکی دو سال نیز، در تسویه حساب‎های شخصی، چندین تن از تاجرین و نخبه‎های ملی کشور در پرونده‎های فساد لُچ شدند و بی‎آبرو. حال پرونده‌ها تکمیل‌تر شده و عوامل مربوط، به آرزوی دیرینه‎شان رسیده‎اند.
قطری‎ها نیز، در این بازی‎های پر دردسر بی‎نصیب نماندند. بعد از «ناک‎اوت» خونین اماراتی‎ها در قندهار، قطر نقش ناجی و سازنده را در افغانستان بازی می‎کند. اماراتی‎ها چنان « ناک‎اوت » شده‎اند که مدت‌هاست جرئت نمی‎کنند کسی را برای افتتاح و تحویل شهرک معلولین در قصبه، به کابل بفرستند. اما قطری‎ها همچنان ساختمان می‎سازند و استادیوم فوتبال درست می‎کنند. در این میان، فشارهایی نیز بر دولت برای نشاندن عوامل نزدیک به خودشان در مرزها وارد می‎کنند. بازی تازه دولت قطر از طرفی، مردم را در سطوحی شاد می‎کند. ساخت ساختمان‎های کلان برای خانواده شهدای نیروهای امنیتی به قدر کافی محبوبیت دارد. ساخت ورزشگاه برای نسل کوچه و خیابان این سرزمین به اندازه کافی محبوبیت دارد که کسی، به سمت دیگر موضوع فکر نکند.
شخصاً، به این هوش و ذکاوت قطری‎ها آفرین می‎گویم. حال تاجرین قطری می‎توانند با خیالی آسوده، شترهای‎شان را بار کنند، بیایند و بروند. بی‎آنکه کسی متوجه شود.
مصطفی هزاره – خبرگزاری دید

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا