آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

آتش‌بس سه‌جانبه در افغانستان؛ داعش، طالبان و امریکا

در حالی‌که طالبان شهرت اجرای وحشیانه تفسیر قانون اسلام را دارد، داعش به شکل وحشیانه‌تری در شکنجه و قتل غیرنظامیان در میدان نبرد مشهور شده است. مردم محلی، از جمله خود طالبان داعش را به چشم یک نهاد خارجی می‌بینند که سعی دارد خود را مدعی این سرزمین کند.

همزمان با وارد شدن امریکا به هجدهمین سال جنگش در افغانستان، ایالات متحده به دنبال یک استراتژی خروج از طریق مذاکره با طالبان است، زیرا هر دو بازیگر درگیر جنگ، با یک بازیگر جدید در صحنه رو به رو می‌شوند، داعش.
یک تحلیل‌گر سابق اطلاعاتی ارتش در مورد داعش در افغانستان می‌گوید:« تمام آنچه آن‌ها انجام داده‌اند، تغییر لباس‌شان بود که شامل عناصر طالبان می‌شود و از سال ۲۰۱۴ به این طرف «نشان» خود را تغییر داده‌اند. یک مستند از خط مقدم در سال ۲۰۱۵، مصاحبه با یک عضو داعش اهل افغانستان به نام «ابو رشید» را نشان می‌دهد که می‌گوید قبلاً طالب بوده اما از سال ۲۰۱۴ به داعش تغییر نام داده است.
رشید در جواب خبرنگار که این مصاحبه را تهیه می‌کرد، می‌گوید:« بلی، ما جنگ مقدس طالبان را پیش می‌بردیم. جنگ مقدس ما فقط به این دلیل بود که در آن زمان هیچ خلافتی وجود نداشت.»
وی با اشاره به خلافت دولت اسلامی (داعش) در عراق و سوریه می‌افزاید:« اما خداوند می‌گوید که وقتی خلافتی باشد، شما باید به آن بپیوندید.»
همانطور که ایالات متحده برای ایجاد یک راه حل صلح آمیز با طالبان پیش می‌رود، اعضای تغییر یافته به داعش معادله را پیچیده می‌کنند.
تغییر برخی از اعضای طالبان به داعش، ابزاری برای جلب توجه جهان بود، به ویژه از ایالات متحده. این امر خیلی شبیه داعش در فلیپین است که واقعاً چیزی جز جنایت‌کاران، آدم‌ربایان و دزدان که از پرچم داعش استفاده می‌کنند، نیست و به این امیدند که به آن‌ها مشروعیت ادعا جهت مبازره برای تحریک پان-اسلامیزم (ایدئولوژی که در آن سعی بر این است که با اتحاد بین مسلمانان، هر گونه پیوند با میهن و قومیت با پیوندهای فرا ملیتی اسلام جایگزین گردد) داده شود؛ فرقی نمی‌کند چقدر این ارتباطات دشوار می‌باشد.
در حالی که داعش خود را درگیر یک پروژه سیاسی می‌بیند که همه جهان را در بر می‌گیرد، طالبان خود را به عنوان بازیگران محلی درگیر با افغانستان می‌دانند.
وقتی صحبت از گسترش نفوذ داعش در افغانستان می‌شود، طالبان ایده‌های خود را در مورد این که چه کسی باید واقعاً مسئول باشد، دارند.
در سال ۲۰۱۸، طالبان با داعش در ولایت جوزجان درگیر شدند. این نبرد، وقتی طالبان به استحکامات داعش در ولسوالی درزاب حمله کردند، به اوج رسید.
در سال ۲۰۱۹، درگیری بین این دو گروه در ولایت کنر تشدید یافت. در حالی‌که طالبان شهرت اجرای وحشیانه تفسیر قانون اسلام را دارد، داعش به شکل وحشیانه‌تری در شکنجه و قتل غیرنظامیان در میدان نبرد مشهور شده است. مردم محلی، از جمله خود طالبان داعش را به چشم یک نهاد خارجی می‌بینند که سعی دارد خود را مدعی این سرزمین کند. عدم مشروعیت داعش در افغانستان دیدگاهی است که به نظر می‌رسد(در آن) اردوی افغانستان و طالبان همسو باشند.
این تحرک جاری امنیتی همچنین مربوط به مذاکرت صلح بین طالبان و دولت ایالات متحده می‌شود. امریکا به دنبال استراتژی خروج از کشوری است که نزدیک به دو دهه آن را اشغال کرده است.
الیس ولز معاون وزارت خارجه امریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی در مقابل کانگرس آن کشور اذعان کرد:« آنها (داعش) گروه تروریستی است که افغانستان را به عنوان یک ملت نمی‌شناسد. این گروه بر خلافت و قلمرو بدون مرز تحت کنترول این سازمان متمرکز است. این یک تهدید بزرگ به تمام مردم افغانستان، به شمول طالبان است.»
ولز همچنان می‌گوید که مذاکرات صلح باید شامل ایجاد یک افغانستان متحد باشد تا بتواند در مقابل گروه‌های تروریستی مانند داعش ایستادگی کند.

Related Articles

Back to top button