آخرین اخبارتحلیلجهانچینسیاست

جنگ سرد کرونایی چین و امریکا

چنین وضعیتی، معنایی جز فروپاشی اقتصادی امریکا ندارد و این، حتی اگر به رویارویی نظامی میان واشنگتن ـ پکن منتهی نشود، دست‌کم برد دونالد ترامپ در انتخابات پیش رو را غیر ممکن می‌سازد.

شیوع شتابناک و مهارناپذیر ویروس کرونا در امریکا، مسبب آغاز نوعی جنگ سرد میان واشنگتن و پکن شده است؛ به گونه‌ای که امریکا ویروس کرونا را ساخته و پرداخته چین می‌داند و خواستار پاسخگویی پکن در قبال ویروسی است که جهان را به زانو درآورده است، اما پیشتر از آن و در آغاز شیوع فراگیر این ویروس، عین این اتهام از سوی روسیه و ایران بر ایالات متحده وارد شد.
اکنون اما کار رویارویی کرونایی ایالات متحده و اژدهای زرد به جایی رسیده که یک رسانه غربی، مدعی وقوع جنگ نظامی میان چین و امریکا شده است.
رویترز مدعی است وزارت اطلاعات ملی چین در گزارشی از احتمال درگیری نظامی با امریکا در پی تشدید احساسات ضد چینی ناشی از شیوع ویروس کرونا خبر داده است.
این رسانه غربی، مدعی وجود سندی شده که طی آن وزارت امنیت ملی چین خطاب به شی جین پینگ رییس‌ جمهور این کشور، درباره تشدید احساسات ضدچینی در سراسر جهان از بابت شیوع ویروس کرونا هشدار داده و حتی پیش‌بینی کرده است که تداوم این روند می‌تواند رابطه پکن ـ واشنگتن را متاثر کرده و به تقابل نظامی میان آن‌ها منجر شود.
بر بنیاد ادعای افراد آگاه به این گزارش امنیتی، در بدترین سناریوی موجود، باید انتظار وقوع درگیری نظامی میان دو قدرت جهانی را نیز داشت.
اگرچه این سند به رؤیت رویترز نرسیده و این خبرگزاری تنها بر حسب شنیده‌ها، از وجود گزارش ارائه‌شده از سوی نهاد امنیتی چین مطلع است، اما اخیراً تنش و تقابل لفظی چین و امریکا بر سر ویروس کرونا، به صورت بی‌سابقه‎ای افزایش یافته است و این، از نظر آگاهان می‌تواند کار را به رویارویی نظامی نیز بکشاند.
دونالد ترامپ رییس‌ جمهوری امریکا که از بابت عدم پاسخ‌گویی به موقع به بحران کرونا، تحت فشار شدید قرار دارد، برای دور کردن اذهان عمومی از ضعف مدیریتی خود که می‌تواند اثرات به شدت منفی بر کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ بگذارد، چند ماهی است که می‌کوشد چین را از بابت همه‌گیری کووید- ۱۹ مقصر نشان دهد؛ تا آنجا که نه تنها با استفاده از عبارت جعلی «ویروس ووهان» این کشور را منشأ شیوع بیماری معرفی می‌کند، بلکه مدعی است قصد پکن از همه این اقدامات، دخالت در روند انتخاباتی امریکا به نفع «جو بایدن» رقیب دموکرات است.
آنچه سبب شده است که ترامپ از ماشه متهم کردن چین در زمینه ویروس کرونا دست برندارد، فرافکنی و پوشش انحرافی ناتوانی خود در مدیریت بحران ناشی از همه‌گیری گسترده این ویروس در امریکا، آن هم در آستانه انتخابات بسیار مهم ماه عقرب آینده است. این فرافکنی به اندازه‌ای آشکار است که ترامپ قادر به کتمان نگرانی خود از پیامدهای ناگوار پاندمی کووید- ۱۹ نشد و هفته گذشته تصریح کرد چین هرکاری که بتواند برای شکست او در انتخابات انجام می‌دهد و به زعم او تولید ویروس کرونا نیز به همین هدف از سوی پکن ساخته و پخش شده است.
این ادعای ترامپ و تیم تندرو بر سر اقتدار در کاخ سفید است، اما هیچ منبع معتبر علمی و پزشکی چنین ادعایی را تایید نکرده است، از جمله در امریکای خود ترامپ. پزشکان می‌گویند اگر کشوری ویروسی را برای دشمنی و رقابت تولید و منتشر کند، اول باید واکسن آن را بسازد و جمعیت خود را واکسن کند تا انتشار آن ویروس مهلک، دامنگیر کشور و مردم خودش نشود، در حالی که چنین چیزی نه ممکن است و نه سابقه دارد.
به باور تحلیلگران، بی‌تابی ترامپ در قبال ویروس کرونا و تأکید و تکرار پیوسته اتهام دست داشتن چین در تولید این ویروس آن هم برای هدف سیاسی ناکامی آقای ترامپ در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری، از آنجا ناشی می‌شود که این ویروس، از یک سو ناکارآمدی دولت ترامپ را در مهار بحران‌های همه‌گیر نشان ملی و بهداشتی داد و از سوی دیگر تبعات ویرانگری برای اقتصاد امریکا به دنبال داشت، اثر مستقیم بر آرای شهروندان امریکایی دارد و مانع حمایت آنان از آقای ترامپ در انتخابات آینده امریکا می‌شود.
بر پایه آمارهای رسمی، از زمان شیوع ویروس کرونا، شمار بیکاران در امریکا به ۲۶ میلیون نفر رسیده و همچنان در حال افزایش است و از سوی دیگر بر پایه اعلام وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، امریکایی که با ۷۷۴ میلیارد دالر کسری بودجه مواجه است، برای تامین هزینه‌های اضطراری مرتبط با شیوع کرونا در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ میلادی، حدود سه هزار میلیارد دالر (سه تریلیون) قرض خواهد گرفت.
مقامات خزانه‌داری امریکا همچنین انتظار دارند در سه ماهه سوم سال جاری به استقراض ۶۷۷ میلیارد دالر دیگر مجبور شوند. این در حالی است که از ابتدای ماه مارچ تاکنون، بدهی ملی ایالات متحده با یک و نیم تریلیون دالر افزایش، به حدود ۲۵ تریلیون رسیده است.

چنین وضعیتی، معنایی جز فروپاشی اقتصادی امریکا ندارد و این، حتی اگر به رویارویی نظامی میان واشنگتن ـ پکن منتهی نشود، دست‌کم برد دونالد ترامپ در انتخابات پیش رو را غیر ممکن می‌سازد.

Related Articles

Back to top button