انتخابات منهای احزاب سیاسی؟
عدم اشتراک احزاب و جریانهای سیاسی در انتخابات و برگزاری این روند بدون جوانب مختلف، بر دیکتاتورمآبی تیم حاکم نیز مهر تایید گذاشته و چهره دموکراسی نیمبند افغانستان را هم خدشهدار خواهد کرد…
به تازهگی شورای هماهنگی احزاب و جریانهای سیاسی کشور در یک نشست، از دخالت حکومت در کار کمیسیون انتخابات و عدم کفایت کمیشنران این کمیسیون ابراز نگرانی کرده است.
این شورا همچنان خواستار عدم دخالت حکومت در کارکردهای کمیسیون انتخابات و همچنان برکناری تمام کمیشنران این کمیسیون شدند.
بدون شک زمانی که جریانهای سیاسی روی نقطهای حساس در کارکرد نهادها و ارگانهای ذیدخل در سرنوشت کلی کشور انگشت میگذارند، حاکی از آن است که کار در همانجا میلنگد.
حالا پرسشی که خلق شده، این است که اگر کمیسیون انتخابات با همین تشکیل موجوده به کار ادامه بدهد که از یک طرف متهم به بیکفایتی است و از سوی دیگر وابسته به ارگ، سرنوشت سیاسی و انتخاباتی کشور در سالهای آینده چگونه رقم خواهد خورد!
از آن جانب احزاب و جریانهای سیاسی نیز هشدار دادهاند که اگر وضعیت به گونه کنونی ادامه پیدا کند در انتخابات آینده سهم نخواهند گرفت.
پس اینجا باید بررسی شود که انتخابات جمع دخالت همهجانبه حکومت در عدم اشتراک جریانهای سیاسی متفاوت، چگونه خواهد بود و آیا چنین انتخاباتی مشروعیت حقوقی و قانونی خواهد داشت یانه؟
بی هیچ تاملی میتوان ادعا کرد که کمیشنران کمیسیون انتخابات از یکسو کفایت لازم برای اداره و مدیریت این نهاد را ندارند و از سوی دیگر وابسته به حلقات قدرت در ارگ هستند. با توجه به وضعیت موجوده در کمیسیون انتخابات ونگرانی جریانهای سیاسی به این نتیجه میرسیم که حکومت در تلاش مهندسی انتخابات به سود ارگ است.
مشروعیت حقوقی و قانونی نهادهای مستقلی که در عمل وابسته به اهرمهای قدرت هستند از همان ابتدای کار زیر سوال رفته و با شک و تردید مواجه است. اکنون که کمیسیون انتخابات وابسته به ارگ است و در راستای منافع تیم حاکم کار میکند، در گام نخست فلسفه استقلال و در گام بعدی به تبع آن مشروعیت انتخابات از منظر قانونی مردود بوده و برای رای دهندگان پذیرفتنی نیست.
عدم اشتراک احزاب و جریانهای سیاسی در انتخابات و برگزاری این روند بدون جوانب مختلف، بر دیکتاتورمآبی تیم حاکم نیز مهر تایید گذاشته و چهره دموکراسی نیمبند افغانستان را هم خدشهدار خواهد کرد.
اگر به خواستههای جریانهای سیاسی، نهادهای مستقل نظارت کننده بر انتخابات و مردم، مبنی بر اصلاح کمیسیونهای انتخاباتی توجه جدی نشود، بدون شک بحران انتخاباتی سه سال پیش که در نتیجه تقلب گسترده و منهدسی آرای به صندوق ریخته شده به وجود آمد، دوباره رقم خواهد خورد و کشور و تمام ارزشهای به دست آمده در بیش از یک دهه اخیر را ضرب در صفر خواهد زد.
حال برای اینکه انتخابات مشروعیت قانونی داشته باشد، نتایج به دست آمده از فرایند انتخابات برای همه جوانب پذیرفتنی شود، از بحران سیاسی جلوگیری صورت گیرد و ثبات سیاسی حفظ گردد، باید فلسفه موجودیت کمیسیونهای انتخاباتی از نو تعریف شود و استقلال آن از سوی تیم بر سر قدرت محرم باشد.
ظاهر شکوهمند – خبرگزاری دید