آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

خلیلزاد کجاست؟

این روزها خبری از زلمی خلیلزاد نیست. این غیابت همانند ماموریت تازه وی در افغانستان پرسش برانگیز است. زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در امور صلح افغانستان، ماموریت دارد تا روند گفت‌وگو با طالبان را رهبری کند.


این روزها خبری از زلمی خلیلزاد نیست. این غیابت همانند ماموریت تازه وی در افغانستان پرسش برانگیز است. زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در امور صلح افغانستان، ماموریت دارد تا روند گفت‌وگو با طالبان را رهبری کند.
آقای خلیلزاد با سفر به چند کشور منطقه رسماً کارش را آغاز کرد. خلیلزاد به کشورهای پاکستان، عربستان، قطر و امارات متحده عرب سفر کرد و با مقامات این کشور ها در باره روند گفت‌وگو با طالبان دیالوگ کرد. آقای خلیلزاد در دوحه پایتخت قطر با نمایندگان طالبان نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.
این دیدار از سوی طالبان نیز تایید شد. رسانه‌های غربی گزارش دادند که طالبان در این دیدار به خلیلزاد گفته که نیروی‌های خارجی باید افغانستان را ترک کنند. البته این خواست خیلی وقت است که از سوی طالبان مطرح می‌شود. مخالفان مسلح دولت این حرف را به حکومت افغانستان و واشنگتن هم گوشزد کرده‌اند.
در نخستین روزهای ماموریت خلیلزاد. این موضوع مطرح شد که ماموریت آقای خلیلزاد پرسش برانگیز است و در عین حال، برخی از منابع تبصره کردند که وی یک ماموریت پنهان دارد. در واقع در مورد یک بدبینی در مورد آقای خلیلزاد خلق شد.
متاسفانه در ارتباط به اینکه خلیلزاد یک ماموریت پنهان دارد، شفافیت‌سازی نشد. نه حکومت این کار را کرد و نه شخص آقای خلیلزاد.
در آجندا و برنامه زلمی خلیلزاد، سفر به ایران نبود و ظاهراً نیست. خلیلزاد به خیلی از کشورها سفر کرد ولی به ایران نرفت.
این مسئله نیز پرسش برانگیز است. سیاست و چگونگی نگاه حکومت ایران به اوضاع افغانستان فراوان مهم و تاثیر گذار است. تهران در همسایه‌گی کابل در سطح کشورهای منطقه از کشورهای مطرح و تاثیر گذار است. نقش ایران را باید در سطح منطقه مهم شمرد.
یک باور این است که کابل متاثر از روابط کاخ سفید و تهران است. رقابت ایران و امریکا عمر طولانی دارد و به باور نویسنده، کابل باید مشروعیت سیاسی خود را حفظ کند و در مورد روند گفت‌وگو با طالبان با تهران رایزنی کند و از این کشور کمک بخواهد.
پس از ترور جنرال رازق، فرمانده پیشین پولیس قندهار یک باره زلمی خلیلزاد غیب زد.
بسیاری‌ها ترور جنرال رازق را مرتبط به ماموریت خلیلزاد عنوان کردند.
این حدس و گمان وجود دارد که باید بخشی از جغرافیای افغانستان به گروه طالبان واگذار شود و موانع برای اجرای این طرح از سر راه برداشته شود. خواست گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی نیز همین است.
دست کم چهار ماه پیش گزارش شد که دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا تصمیم دارد مناطقی را به طالبان واگذار کند.
با تمام این‌ها ماموریت زلمی خلیلزاد پرسش برانگیز است و لازم است که در این مورد کاری شود تا این بد گمانی‌ها رفع شود. روند گفت‌وگو با مخالفان مسلح دولت برای پایان جنگ در افغانستان نیاز مبرم به شفافیت سازی دارد.
اختر سهیل_ خبرگزاری دید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا