روند صلح؛ داعش در تلاش تخریب گفتوگوهای میانافغانان
داعش با پخش و نشر اخبار، از توافق طالبان با امریکا استفاده کرده و در مناطق دور دست و روستاها ابتکار عمل را از طالبان دزدیده است.
طی پیشرفتهای صلح حکومت افغانستان با طالبان و بالاخص توافق طالبان با امریکا، آتش خصومت داعش با طالبان بیشتر از قبل شعلهور شده است. داعش اعمال طالبان را سالهاست که غیر اسلامی و مخالف با اصل اساسات سنت پیامبر اسلام میداند و قبلاً بارها علیه طالبان فتوا صادر کردهاند.
چند سال قبل نیز ترمذی در بیانیهای اظهار داشت جان، مال و ناموس طالبان و حامیان آنها برای اعضای داعش حلال است.
داعش با مزدور اعلام کردن طالبان، از اعضای این گروه خواسته بود تا هرکجا که بتوانند طالبان را بکشند تا انتقام کشته شدگان شان در سوریه و افغانستان را گرفته باشند. این بیانیهها نشاندهنده اختلافات سیاسی و عقیدتی میان داعش و طالبان است.
اما در پیلم تازهای، داعش طالبان را متهم به معامله با امریکا و راهاندازی حملات تروریستی به خاطر نمایش قدرت که گویا همچنان قوی است، در تلاش جذب دوباره جنگ جویان جدا شده خود بوده و تلاش سربازگیری از جنگجویان ناراضی طالبان نسبت به گفتوگوهای صلح میان امریکا – طالبان و جوانان روستایی میباشد.
شورای رهبری داعش – شاخه خراسان، طی پیام کتبی گفته است که طالبان با امریکا روی موارد زیادی به توافق رسیدهاند که تامین کننده منافع امریکا در افغانستان میباشد. در این پیام همچنان گفته شده است که ما از ارتباطات طالبان پاکستانی آگاهی داریم و حتی وزیر خارجه پاکستان طالبان را برای سه روز عید حاضر به قبول آتشبس ساخت. در عین حال داعش طالبان را متهم به دریافت کمکهای تسلیحاتی از سوی روسیه کرده و گفتهاند که در درگیری همراه طالبان سلاحهای نوع روسی را از نزد آنها غنیمت گرفتهاند.
در حال حاضر، داعش فضای کمی برای گسترش در افغانستان دارد. در حالی که افغانستان با اختلافات داخلی دست و پنجه نرم میکند، تقریباً تمام قلمرو این کشور در کنترول دولت یا طالبان قرار دارد که هر دو دشمن داعش محسوب میشوند. بنابراین، داعش نمیتواند در افغانستان به مانند عراق، سوریه و لیبیا به مثابه تنها نیرویی که قادر به ایجاد نظم میباشد، ظهور کند.
از دید سوسیالوجیک هم در افغانستان هیچ نارضایتی سیاسی که از یک ناجی استقبال کند، وجود ندارد. یکی از دلایلی که باعث شد داعش در سوریه و عراق به تصرفاتی نائل شود، نارضایتی در بین سنیهای به لحاظ سیاسی به حاشیه رانده شده بود که به دنبال توانمند سازی بودند. علاوه بر این، گروه طالبان فضای مخالفان مسلح را در اختیار دارد و از حمایت و مأمنی در پاکستان برخوردار است.
ازینرو، داعش از افکار ضد طالبانی و اندیشه مغایر اعمال این گروه، علیه خودشان استدلال کرده از میان زندانیان رها شده و سایر افراد طالبان برای خود سرباز گیری میکند.
داعش با پخش و نشر اخبار، از توافق طالبان با امریکا استفاده کرده و در مناطق دور دست و روستاها ابتکار عمل را از طالبان دزدیده است.
داعش گفتوگوهای صلح را تخریب میکند تا نشان دهد که جز این گروه هیچ گروه دیگر پابند و مستحکم در راه جهاد نبوده و یگانه مسیر بر حق جهاد اسلامی طریقی است که داعش میپیماید و هر کسی بخواهد در راه خدا و دین مبارزه کند باید از این مسیر که داعش تعیین کرده، عبور کنند؛ زیرا راهی دیگر باقی نمانده است.
حکومت افغانستان به زود ترین فرصت ممکن باید جلو تبلیغات سوء داعش را در منطقه بگیرد، در غیر آن بعد از طالبان چندین گروه از افراد ناراضی از مذاکرات و افراد جدید به این گروه پیوسته و باز هم ناگزیر هستیم که سالها برای کشاندن داعش به میز مذاکره مساعی بخرج دهیم.