آخرین اخبارافغانستانزنانسیاست

عفو بین‌الملل: بدرفتاری علیه زنان جنایت علیه بشریت است و دادگاه لاهه تحقیق کند

خبرگزاری دید: سازمان عفو بین‌الملل از دادگاه کیفری بین‌المللی خواست در مورد بدرفتاری و محدویت علیه زنان در افغانستان تحقیق کند.

سازمان عفو بین‌الملل امروز جمعه(٥جوزا) در تازه‌ترین گزارش خود از دادستان‌های دادگاه کیفری بین‌المللی خواست تا در مورد بدرفتاری گروه طا-لبان با زنان در افغانستان تحقیق کنند.

در گزارش ۶۲ صفحه‌ای که با همکاری کمیسیون بین‌المللی حقوقدانان تهیه شده است، موارد متعددی از نقض جدی حقوق زنان از جمله زندان، شکنجه، ناپدید شدن و بدرفتاری با زنان ذکر شده است.

این سازمان از کشورهای جهان خواست تا اعضای طا-لبان را که از طریق قدرت‌های قضایی بین‌المللی خود در نقض حقوق زنان دست دارند، مجازات کنند.

این گزارش ضمن ارایه «تحلیل حقوقی مفصلی از چگونگی ناپدید شدن اجباری محدودیت‌های شدید طا-لبان بر حقوق زنان و دختران افغانستان» تاکید می‌کند که «شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها می‌تواند به‌عنوان جنایت علیه بشریت آزار و اذیت جنسیتی مطابق با ماده ۷ اساسنامه روم دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) باشد.

عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوقدانان معتقدند که دادستان‌های دادگاه کیفری بین‌المللی باید جنایت علیه بشریت آزار جنسی را در تحقیقات جاری خود در مورد وضعیت افغانستان لحاظ کنند.

علاوه بر این، از سایر کشورها می‌خواهند که از صلاحیت جهانی یا سایر ابزارهای قانونی استفاده کنند تا اعضای طا-لبان مظنون به مسئولیت جنایات تحت قوانین بین‌المللی را به عدالت بسپارند.

سانتیاگو کانتون دبیرکل کمیسیون بین‌المللی حقوقدانان در این گزارش تاکید کرده که «کمپاین آزار و اذیت جنسیتی زنان افغان گسترده، شدید و سیستماتیک است که به تبعیض و حذف زنان و دختران از زندگی عمومی در سراسر این کشور اشاره دارد».

وی افزوده است: یافته‌های این سازمان نشان می‌دهد که این آزار و اذیت‌های رژیم حاکم پنج معیار لازم را برای طبقه‌بندی به عنوان جنایت علیه بشریت دارد.

اگنس کالامارد دبیرکل سازمان عفو بین‌الملل با اشاره به سیاست‌های طا-لبان گفته است: این جنگ علیه زنان افغان است و این گروه می‌خواهد زنان را به شهروندان درجه دوم تبدیل کند.

این گزارش بر سیاست‌های سرکوب‌گرانه طا-لبان در برابر زنان معترض که به خیابان‌ها آمدند و خواستار حقوق خود و رفع تبعیض جنسیتی بودند، تأکید کرده است.

این سازمان همچنین خاطرنشان کرده است: از زمان تسلط طا-لبان بر افغانستان، محدودیت‌های شدیدی بر حقوق زنان و دختران افغانستان اعمال شد است. زنان معترض در دوران بازداشت مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته‌اند و برای اجتناب از اعتراض به رژیم حاکم در آینده مجبور به امضای اعترافات شده‌اند.

عفو بین‌الملل در پایان این گزارش یادآوری کرده که این گزارش دوره اگست ۲۰۲۱ تا جنوری ۲۰۲۳ را پوشش می‌دهد و تجزیه و تحلیل خود را بر اساس مجموعه‌ای از شواهد جمع‌آوری‌شده توسط منابع معتبر، از جمله گزارش سال ۲۰۲۲ عفو بین‌الملل، سازمان‌های جامعه مدنی و مقامات سازمان ملل متحد استوار است.

با این همه، طا-لبان چندی پیش در واکنش به آغاز تحقیقات از سوی دادگاه کیفری بین‌المللی گفته بودند که آن را قبول ندارند.

Related Articles

Back to top button