نشست مسکو؛ از غیبت کابل تا آمادگی احزاب سیاسی
مقامات روسیه از شمار زیادی از احزاب سیاسی خواسته است که در این نشست شرکت کند. وزارت خارجه کشور و شورای عالی صلح اعلام کردهاند که در این اجلاس شرکت نخواهند کرد.
روند گفتوگو با گروه طالبان به منظور پایان جنگ هژده ساله در افغانستان از بحثهای غالب در سیاست افغانستان است. در این روند حرف اساسی این خواهد بود که گفتوگو با گروه طالبان باید از مجرای نهادی به نام دولت و حکومت انجام شود.
حامیان کابل نیز حرف و حدیث شان این است که گفتوگو با طالبان باید در مالکیت حکومت افغانستان باشد و از این مجرا پیش برود.
دپیلماتهای ایالات متحده امریکا شش روز با نمایندگان طالبان در دوحه پایتخت قطر گفتوگوهای نفسگیری باهم داشتند. زلمی خلیلزاد نماینده ارشد امریکا در پروسه صلح افغانستان میگوید که هیچ توافقی با طالبان در قطر صورت نگرفته است.
نماینده امریکا در روند صلح اعلام کرده است که این کشور طالبان را تشویق میکند تا با حکومت افغانستان داخل گفتوگو شود.
طالبان تا همین دم حاضر نشده است که با کابل گفتوگو نماید. طالبان حاضر نیست با حکومت افغانستان گفتوگو کند و به آن مشروعیت بخشد.
برای طالبان تنها حکومت وحدت ملی مشروعیت ندارد. کنفرانس بن و افغانستان پس از آن برای این گروه مشروعیت ندارد. روی همین علت حاضر نشدند با حکومت پیشین هم داخل گفتوگو شوند. حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور طالبان را زیاد دعوت به گفتوگو کرده بود.
در غیابت حکومت، روند گفتوگو با طالبان توجیه پذیر نیست و ادامه این روند به مشروعیت و جایگاه حکومت آُسیب میزند.
چنانچه بارها تاکید شده است باید اجماعی برای صلح در افغانستان شکل بگیرد. این اجماع میتواند از آدرس دولت و مردم افغانستان با طالبان دیالوگ کند.
متاسفانه دیده میشود که در روند میان حکومت و احزاب سیاسی یک کشیدگی پیش آمده است. از این کشیدگی به شمول طالبان، قدرتهای منطقهای نیز میتوانند استفاده کنند که کردهاند.
به طور نمونه، روسیه از رقیبان ایالات متحده امریکا خیلی دوست دارد که حکومت با احزاب سیاسی در پروسه صلح اختلاف نظر داشته باشند.
روسیه عاشق خط و خال احزاب سیاسی نیست. مسکو به هر شکلی میخواهد که ماموریت امریکا در افغانستان ناکام شود. بر همین اساس تلاش دارد بار دیگر زمینه گفتوگوی طالبان و احزاب سیاسی را در مسکو فراهم کند.
چندی پیش نیز نشستی در روسیه برگزار شد که در آن حکومت شرکت نکرد.
احزاب سیاسی این موضوع را فراموش نکنند که با زیر سوال رفتن حکومت، جریانهای سیاسی نیز زیر سوال میروند.
بربنیاد گزارش یک رسانه غربی، قرار است به زودی مسکو میزبان نشست احزاب سیاسی و نمایندگان گروه طالبان باشد.
مقامات روسیه از شمار زیادی از احزاب سیاسی خواسته است که در این نشست شرکت کند. وزارت خارجه کشور و شورای عالی صلح اعلام کردهاند که در این اجلاس شرکت نخواهند کرد.
به باور نویسنده، احزاب سیاسی نباید در چنین نشستی و در عدم موجودیت نمایندگان حکومت با طالبان دیدار و گفتوگو کنند. جریانهای سیاسی با رفتن به نشست روسیه دقیقاً به باور طالبان مشروعیت میدهند.
از جانب دیگر، مذاکرات احزاب سیاسی با نمایندگان طالبان در روسیه به دماغ وانشگتن هم خوش نمیخورد. حلقات و رهبران سیاسی افغانستان نباید فراموش کنند که نشست مسکو تقابل امریکا و روسیه است. روسیه با برگزاری این گونه نشستها میخواهد به امریکاییها بگوید که این کشور در روند صلح افغانستان نقش و جایگاه خودش را دارد.
به هرصورت انتظار داریم که کشیدگی موجود میان احزاب و حکومت در روند صلح برطرف شود تا کابل در این روند به طور باید و شاید ظاهر شود.