آخرین اخبارتحلیلجهانسیاست

چرا ولیعهد عربستان در نخستین سفر خارجی‌اش به قاهره رفت؟

ریاض و قاهره همواره تلاش کرده‌اند در راه مهار نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه بکوشند و بر سر موضوعات مهم منطقه‌ای از جمله جنگ یمن، قطع روابط و تحریم همه جانبه قطر و نیز بحران سوریه ضمن همکاری نزدیک، موضعی مشترک اتخاذ کنند.


ریاض و قاهره همواره تلاش کرده‌اند در راه مهار نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه بکوشند و بر سر موضوعات مهم منطقه‌ای از جمله جنگ یمن، قطع روابط با قطر و تحریم همه جانبه این کشور و نیز بحران سوریه ضمن همکاری نزدیک، موضعی مشترک اتخاذ کنند.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در نخستین سفر رسمی خود به خارج از کشور پس از عهده‌داری ولایتعهدی حکومت کشورش در ماه جون(سال گذشته) گذشته، روز یکشنبه وارد قاهره شد.
به نظر می‌رسد تنظیم زمان انجام این سفر اتفاقی نبوده، بلکه برعکس کاملاً با برنامه و بر اساس تحولات داخلی مصر صورت گرفته است. فرزند ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی در حالی به مصر سفر کرده که قرار است سه هفته دیگر، انتخابات ریاست جمهوری در این کشور برگزار شود؛ انتخاباتی که نتیجه آن به اعتقاد تحلیلگران باردیگر عبدالفتاح سیسی را بر مسند قدرت خواهد نشاند.
ریاض همواره و به خصوص پس از سرنگونی محمد مرسی رییس جمهور اسلامگرای مصر توسط ارتش این کشور در سال ۲۰۱۳، روابطی استراتژیک با قاهره داشته و از مصر به عنوان یک قدرت تاثیرگذار در ثبات منطقه‌ای یاد کرده است.
سفر ولیعهد عربستان به قاهره در واقع به عنوان پشتیبانی ریاض از ادامه ریاست جمهوری عبدالفتاح سیسی و حمایت آشکار از وی در انتخابات ریاست جمهوری آتی در این کشور تلقی می‌شود.
این حمایت البته بی‌پاسخ نمانده است. به گزارش الجزیره، دادگاه عالی قانون اساسی مصر روز شنبه در آستانه سفر محمد بن سلمان به قاهره با انتقال مالکیت دو جزیره استراتژیک «تيران» و«صنافير» در دریای سرخ به عربستان سعودی موافقت کرد.
توافق برای انتقال مالکیت این جزایر آوریل ۲۰۱۶ در جریان سفر سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی به قاهره اعلام شده بود که با وعده متقابل ملک سلمان برای سرمایه‌گذاری چندین میلیارد دالری و نیز اعطای وام‌های مساعد به این کشور همراه شد.
به دنبال تایید واگذاری دو جزیره در دریای سرخ از سوی کمیته پارلمانی مصر به عربستان سعودی، معترضان این تصمیم به خیابان‌های قاهره آمدند. منتقدان به این توافق در واقع آن را نقض آشکار قانون اساسی و نوعی فروش قدرت حاکمان مصر توصیف کرده بودند.
رای روز شنبه دادگاه عالی قانون اساسی مصر در واقع به نوعی ابطال احکام ضد و نقیض دو دادگاه عالی اداری و دادگاه امور فوریتی در این کشور بود که اولی توافق بر سر انتقال حاکمیت جزایر یادشده را باطل و دیگری آن را تایید کرده بود.
ایران، یمن و تروریزم سه محور اصلی گفتگوها
ریاض و قاهره همواره تلاش کرده‌اند در راه مهار نفوذ ایران در منطقه خاورمیانه بکوشند و بر سر موضوعات مهم منطقه‌ای از جمله جنگ یمن، قطع روابط و تحریم همه جانبه قطر و نیز بحران سوریه ضمن همکاری نزدیک، موضعی مشترک اتخاذ کنند.
یک منبع دولتی در عربستان با اعلام این که انتخاب قاهره به عنوان نخستین سفر خارجی محمد بن سلمان مهر تایید مجددی است بر سطح عالی همکاری‌های دو کشور تصریح کرده است که ولیعهد عربستان در این سفر موضوع ایران، مناقشه یمن، مبارزه با تروریزم و همکاری در زمینه انرژی را محور گفت‌وگوهای خود قرار خواهد داد.
مصر عضو ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان سعودی است که از مارچ ۲۰۱۵ به منظور حمایت از نیروهای هوادار دولت در یمن عملیات نظامی را در این کشور در دستور کار خود قرار داده است. نیروهای ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان به طور مشخص شبه نظامیان حوثی را هدف حملات خود قرار می‌دهند که کنترول بخشی از صنعا، پایتخت این کشور را در دست دارند.
قاهره و ریاض همچنین بخشی از چهار پایتخت عربی هستند که از ماه جون با متهم کردن قطر به نزدیکی با ایران و حمایت از تروریزم، دوحه را تحت تحریم دیپلماتیک و اقتصادی قرار داده‌اند.
محمد بن سلمان قرار است هفتم مارچ پس از پایان سفر خود به قاهره عازم بریتانیا شود و طی ۱۹ تا ۲۲ همین ماه نیز راهی واشنگتن شود.
سفر شاهزاده سعودی به پایتخت مهم‌ترین متحد منطقه‌ای و نیز دو کشور قدرتمند غربی که بی‌شک با هدف همراه کردن سران آن‌ها با مواضع منطقه‌ای ریاض صورت می‌گیرد چند هفته قبل از برگزاری کنفرانس اتحادیه عرب انجام می‌شود.
منبع : یورونیوز

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا