جنگ افغانستان و امریکا؛ چرا باید پیمان امنیتی بازنگری شود؟
در موجودیت پیمان امنیتی کابل و واشنگتن و راهبرد این کشور برای افغانستان و جنوب آسیا مخالفان مسلح دولت با گذشت هر روز قوت میگیرد و با تصرف شهرها و ولسوالیها خبر میدهند که این گروه در میدان نبرد موقف برتر از حکومت کابل و کاخ سفید دارد.
مجلس نمایندهگان در یک اقدام روز گذشته به بررسی پیمان امنیتی کابل و واشنگتن، چراغ سبز نشان داد. پیمان امنیتی کابل و واشنگتن در حالی از سوی مجلس نمایندهگان مورد بررسی قرار خواهد گرفت که بدون شک این پیمان همانند راهبرد امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا در امر تامین امنیت ناکام بوده و درعین حال، شکست خورده است.
امریکاییها هفده سال پیش به منظور نابودی هراس افکنان داخل خاک افغانستان شدند و اکنون معلوم میشود که امریکاییها در این ماموریت شان شکست خورده است.
حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور از کرسی ریاست جمهوری در انتخابات سال ۱۳۹۳ خداحافظی کرد و پیمان امنیتی امریکا- کابل را امضا نکرد.
سرانجام این پیمان در حکومت وحدت ملی رسماً امضا شد. حامد کرزی، در آن زمان به این باور بود که این پیمان موجب برقراری صلح و ثبات در کشور نخواهد شد.
انتظار میرفت که بررسی پیمان امنیتی امریکا و افغانستان زودتر از اینها انجام میشد. براساس یک گزارش بی بی سی، ۷۰ درصد از خاک افغانستان در کنترول گروه طالبان قرار دارد. حضور گسترده و تحرکات این گروه در بخشهای مختلف کشور نشان میدهد که امریکا در جنگ افغانستان با شکست مواجه شده است. به تازهگی یک روزنامه غربی در مطلبی آروده بود که امریکاییها در مورد جنگ افغانستان همواره دروغ گفته اند.
گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی نیز در جریان یک نشست خبری در ارتباط به حضور امریکا در افغانستان گفته که امریکاییها در این ماموریت شکست خورده است.
همایون همایون معاون اول مجلس نمایندهگان با انتقاد از پیمان امنیتی کابل و واشنگتن گفته امضای این قرار داد نفعی به افغانستان نرسانده است و روی همین علت باید مورد بررسی قرار بگیرد.
بربنیاد فقره پنجم ماده ۹۰ قانون اساسی افغانستان، تصدیق معاهدات و میثاقهای بینالمللی یا هم فسخ الحاق افغانستان به آن از صلاحیتهای مجلس نمایندهگان است.
در موجودیت پیمان امنیتی کابل و واشنگتن و راهبرد این کشور برای افغانستان و جنوب آسیا مخالفان مسلح دولت با گذشت هر روز قوت میگیرد و با تصرف شهرها و ولسوالیها خبر میدهند که این گروه در میدان نبرد موقف برتر از حکومت کابل و کاخ سفید دارد.
به باور برخی از آگاهان سیاسی، طالبان چون در میدان نبرد میتوانند ضربههای کاری به نیروهای امنیتی و دفاعی کشور بزنند، حاضر به مذاکره با کابل نمیشوند و موقف خود را برتر از حکومت و ایالات متحده امریکا میداند.
بزرگان سیاسی افغانستان تاکید میکنند که در وصف این پیمان روزانه بین ۳۰ الی ۴۰نفر در افغانستان قربانی میشود و امریکا بر مفاد این توافقنامه عمل نکرده است.
تمایل و آغاز مذاکره مقامات امریکایی با مقامات طالبان در دفتر قطر میتواند به معنای شکست آن ها در این جنگ باشد. امریکا به جایگاه کابل در روند مذاکره و صلح با طالبان پشت پا زده است و سعی دارد دور از چشم کابل به این گروه کنار بیاید.
از جانب دیگر واگذاری جنگ افغانستان از سوی امریکا به یک شرکت خصوصی از نشانههای شکست آن ها قلم داد خواهد شد. امری که حتی که برای خود امریکاییها مورد تایید نبوده است.
یک عضو حکومت پیشین کاخ سفید گفته که واگذاری جنگ به شرکت خصوصی جفا در حق افغانستان است. رهبران سیاسی کابل هم در برابر این تصمیم واکنش منفی داشتند. چندی پیش رسانههای غربی گزارش کرد که دونالد ترامپ رییس جمور امریکا تصمیم دارد مسئولیت جنگ افغانستان را به یک شرکت خصوصی واگذار کند. بررسی پیمان امنیتی کابل و واشنگتن میتواند امریکاییها را یک تکان محکم بدهد و برای شان بگوید که کابل در برابر قول و قرار آن ها بی تفاوت نبوده و عملکرد آنان برای کابل پوشیده نیست. اکنون افکار عمومی کشور نیز پی بردهاند که امریکا در امر مبارزه با هراس افکنی صادقانه عمل نمیکند.
جلال فرامرز- خبرگزاری دید