اختلاف غنی و خلیلزاد هنوز پابرجا است
وقتی زلمی خلیلزاد از شکلگیری اجماع صلح در افغانستان حرف میزند منظورش همین است که باید تمام جناحها داخل گفتوگوهای صلح شوند. برعکس رییس جمهور غنی نمیخواهد که جریانهای سیاسی شامل گفتوگوهای صلح باشند.
لویه جرگه مشورتی صلح از سوی ریاست جمهوری در حالی برگزار گردیده است که هنوز هم محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور با زلمی خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان اختلاف نظر شدید دارند. امریکا که برای رسیدن به صلح در افغانستان عجله دارند، خواهان آغاز فوری مذاکرات بینالافغانی به مشارکت جریانهای سیاسی است. زلمی خلیلزاد در تازهترین گفتههایش گفته که متاسفانه حکومت افغانستان در پروسه صلح بسیار کند پیش میرود.
لویه جرگه مشورتی صلح علیرغم تحریمها و اعتراضها برگزار شد. ایالات متحده امریکا از برگزاری این جرگه استقبال نکرد. رییس جمهور غنی جدا از اینکه با زلمی خلیلزاد در پروسه صلح اختلاف نظر دارد، با جناحهای سیاسی نیز اختلاف دارد.
خواست امریکا که از خیلی وقت است روی آن تاکید دارد، این است که در پروسه صلح به شمول حکومت، تمامی جناحها شامل مذاکرات صلح با طالبان شوند. چیزی که رییس جمهور غنی با آن ساز مخالف سر داده است و روی مذاکرات حکومتمحور پافشاری دارد.
حرف و حدیث سیاستمداران بیرون از حکومت این است که آقای اشرف غنی پروسه صلح را سبوتاژ میسازد و این پروسه ملی را در گرو خود گرفته است.
وقتی زلمی خلیلزاد از شکلگیری اجماع صلح در افغانستان حرف میزند منظورش همین است که باید تمام جناحها داخل گفتوگوهای صلح شوند. برعکس رییس جمهور غنی نمیخواهد که جریانهای سیاسی شامل گفتوگوهای صلح باشند.
به باور نویسنده، اختلاف نظر رییس جمهور غنی با زلمی خلیلزاد خیلی بنیادی است و سخت خواهد بود که این اختلاف نظر از میان برداشته شود.
پیش از برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح، گزارشهایی وجود داشت که رییس جمهور غنی این جرگه را با رویکرد مذاکرات حکومتمحور برگزار خواهد کرد. کل دغدغه اشرف غنی در پروسه صلح انجام مذاکرات حکومتمحور با طالبان است.
از سخنرانی رییس جمهور غنی در لویه جرگه مشورتی صلح روشن است که هنوز اختلاف نظر او با آقای خلیلزاد حل و فصل نگردیده است و همچنان روی مواضعش اصرار دارد.
آقای غنی در جرگه صلح گفت که آینده کشور به دست مردم افغانستان است نه کشور های دیگر. این سخنان رییس جمهور غنی میتواند در واکنش به گفتههای زلمی خلیلزاد در طلوع نیوز باشد. آقای خلیلزاد در گفتوگو با طلوع نیوز میگوید که برای صلح افغانستان اجماع منطقهای شکل نگرفته و سطح منطقه پیچیدگیهایی دارد.
آقای خلیلزاد در این گفتوگو با طلوع گفت که از نظر او یک کارشیوه آشتی دادن طالبان با نظام سیاسی در افغانستان این است که یک دوره انتقالی یا گذار در نظر گرفته شود. این گفته خلیلزاد نشان میدهد که برای ایالات متحده زیاد مهم نیست که حل سیاسی به چه شیوهای صورت میگیرد.
اختلاف نظر رییس جمهور غنی با زلمی خلیلزاد در صلح هنوز سر جای خودش است که آقای خلیلزاد به تازگی هفتمین دور از سفرهایش را آغاز کرده است و با رییس جمهور غنی در ارگ نیز دیدار و گفتوگو نموده.
جنگ افغانستان، یک جنگ پیچیده است و بدون شک کشورهای منطقه روی اوضاع کشور و روند صلح تاثیر قابل ملاحظهای را دارند. شاید آقای غنی میخواهد این تاثیر گذاری را نادیده بگیرد. به طور نمونه میتوان از هند و پاکستان دو کشوری نام گرفت که در افغانستان جنگ نیابتی دارند.