آخرین اخباراسلایدشوافغانستانخبر های مهمسیاستمصاحبه

اشرف غنی خواست معاونم باشد، اما نپذیرفتم/ رولا غنی عیسویت را تبلیغ می‌کند/ رقیب ندارم

زمانیکه در داخل ارگ که نمایندگی از تمام مردم افغانستان می‌کند، فحشا ترویج شود و بی‌عدالتی و قانون‌شکنی باشد، کسی نمی‌تواند اعتماد کند. فساد در ارگ به اوج رسیده و حتی به چور «موی کَنَک» رسیده است.



حکیم تورسن؛ نامزد انتخابات ریاست جمهوری با انتقاد شدید از سیاست‌های محمد اشرف غنی، اظهار داشت: غنی درخواست کرده بود که معاون من باشد، اما من قبول نکردم زیرا در حکومت من افراد خائن، فاسد و دزد جایگاهی ندارد.

در ادامه گفت‌وگو با نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، خبرنگار خبرگزاری دید با «حکیم تورسن» نامزد انتخابات ریاست جمهوری و یکی از چهره‌های جالب سیاست روز افغانستان به صحبت نشسته است.

تورسن با بیان اینکه اشرف غنی قانون اساسی را زیرپا گذاشته است، افزود: غنی اگر می‌خواهد در حکومت باقی بماند، باید از کاندیداتوری انصراف دهد و اگر می‌خواهد کاندیدا باشد، از حکومت کنار برود.

وی با اشاره به ادعاهای موجودیت فساد اخلاقی در ارگ تصریح کرد: «تا نباشد چیزکی، نمی‌گویند چیزها» و این موضوع به شدت روی روحیه مردم تأثیر منفی گذاشته است.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، همچنان از جلب و جذب‌ها برای دین عیسویت یاد کرد و گفت: بر اساس معلومات‌، در داخل ارگ توسط بانوی اول مسایل مذهبی دامن زده می‌شود و همانجا جلب و جذب است که مردم به دین عیسویت رو بیاورند.

حکیم تورسن همچنان با اشاره به مذاکرات صلح با طالبان افزود: من با طالبان ارتباط دارم و نه در حکومت فعلی، بلکه بعد از اینکه در انتخابات پیروز و رییس جمهور شدم، آنها را به پروسه صلح می‌کشانم.

(مشروح گفت‌وگو با حکیم تورسن)

دید: می‌خواهیم آغاز گفت‌وگو را با اختلاف دیدگاه بین ارگ و شورای نامزدان ریاست جمهوری آغاز کنیم، اقدامات عملی شما در خصوص کنار رفتن آقای اشرف غنی چیست؟

تورسن: موقف ما و موضع‌گیری ما مطابق با قانون اساسی افغانستان است، چون در قانون اساسی نظر به ماده ۶۱ زمان کار رییس جمهور بعد از اول جوزا ختم است. خود آقای غنی هم چندین بار به این موضوع اشاره کرده که بعد از اول جوزا یک روز هم به قدرت تکیه نمی‌زند، اما خود آن را زیرپا کرد. ما می‌خواهیم که قانون اساسی تطبیق شود، نه اینکه هر رییس جمهور قانون را زیرپا کند.

آرزو داریم که فرهنگ قانون‌پذیری تطبیق شود تا هیچ کاندیدی نتواند قانون اساسی افغانستان را زیر پا بگذارد. موضع‌گیری ما این است که آقای غنی باید به تفاهم و مذاکره بنشیند و از مقامش کنار برود و رییس جمهور سرپرست تعیین شود و اگر خود آقای غنی می‌خواهد در حکومت باقی بماند، باید از کاندیداتوری خود استعفا بدهد و اگر می‌خواهد نامزد شود، نیاز به مهندسی نیست و باید کنار برود.

می‌خواهیم که نه از جمع کاندیدان، بلکه کسی که در طول ۱۸ سال کار نکرده باشد، در اریکه قدرت نبوده باشد، غاصب نباشد و فاسد نباشد و از رهبران و لیدر‌ها نباشد و شخصیتی باشد که مورد پذیرش مردم افغانستان و کاندیدان قرار بگیرد، بیاید و به صفت سرپرست، حکومت را تا برگزاری انتخابات اداره کند و نیز انتخابات را به صورت شفاف سازمان‌دهی کند تا هیچ کاندیدی تقلب نکند و همین‌طور پروسه صلح را به پیش ببرد.

من علیه نظام نیستم و نمی‌خواهم نظام و حکومت از بین برود، زیرا مردم افغانستان به خاطر حفظ آن‌ها، هزاران شهید تقدیم کردند.

دید: شما و شورای نامزدان ریاست جمهوری از سیاست‌ها و نوعیت حکومت‌داری حکومت وحدت ملی مکرراً انتقاد کرده‌اید، نقاط ضعف حکومت‌داری آقای غنی را در چه مواردی می‌نگرید؟

تورسن: نقطه‌های ضعف غنی بسیار زیاد است. در طول پنج سال دستاورد خوبی ندارد و ما شاهد هر نوع بی‌ثباتی و انتحار و انفجار بودیم و هستیم. در زمان همین حکومت چندین ولایت و ولسوالی سقوط کرد و به همین گونه کابل که قلب افغانستان است، ما شاهد قتل و ترورها در آن هستیم و اگر کابل امن است، پس دیوارهای سمنتی یعنی چه؟

در طول پنج سال حکومت وحدت ملی، صد‌ها هزار جوان این کشور بخاطر بی‌عدالتی و قانون‌شکنی و بیکاری به کشورهای مختلف مهاجر شدند و تعدادی زیادی از آنها در مسیر راه‌ها کشته شدند. تعداد زیادی از آن‌ها که به پنج میلیون تن می‌رسد، معتاد شده‌اند. این جوانان با انگیزه‌ پیدا کردن یک لقمه نان برای مادر پیچه سفید و پدر ریش سفیدش به ایران رفتند، ولی متأسفانه معتاد برگشتند، اما حکومت هیچ‌گونه توجهی نکرد که چرا جوانان در ایران معتاد می‌شوند.

در همین حال، مشکلات دیگری دامن‌گیر این وطن است. هزاران جوان تحصیل یافته تا سطح ماستر در جاده‌ها ایستاد هستند تا به مزدور کاری بروند و نان حلال به فامیل خود بیاورند. و من به تمام این جوانان سر تعظیم خم می‌کنم، زیرا آنان دست به جنایت و خیانت نزدند.

دید: در تازه ترین مورد «حبیب الله احمدزی» و «مریم وردک» از موجودیت حلقه انحصاری در ارگ، فساد اخلاقی که یک زن با ۵۰۰ یا ۶۰۰ رأی به پارلمان راه یافته و نیز گزینش اعضای پارلمان از سوی رئیس جمهور پرده برداشته اند، دیدگاه شما در این موارد چیست؟

تورسن: این حرف کسانی است که از نزدیکان رییس جمهور می‌باشند. حبیب الله احمدزی که مشاور ارشد و یکی از نزدیکان رییس جمهور بود، همه مسایل را افشا کرد و همین طور مریم وردک از نزدیکان غنی و مشاور وی بود، مهر تأیید به این موضوع گذاشت. یک مثل عامیانه داریم که می‌گوید:« تا نباشد چیزکی، نمی‌گویند چیزها» طبیعی است که در داخل ارگ چیزهایی وجود دارد. ما می‌بینیم که چیزی بنام اصلاحات اداری است و تعدادی زیادی مردم ما می‌روند، اما این روند نمایشی است و کسانی که پول می‌دهند به وظیفه گماشته می‌شوند و یا هم توسط فساد اخلاقی و تقاضای جنسی از دختران اجرا می‌شود. این یک خیانت است و سر روحیه زنان و فامیل‌ها نهایت تأثیر منفی گذاشته است، در حالی که ما همواره انتقاد می‌کنیم که مردم افغانستان به دختران خود اجازه نمی‌دهند تا در ادارات دولتی کار کنند. زمانیکه در داخل ارگ که نمایندگی از تمام مردم افغانستان می‌کند، فحشا ترویج شود و بی‌عدالتی و قانون‌شکنی باشد، کسی نمی‌تواند اعتماد کند. فساد در ارگ به اوج رسیده و حتی به چور «موی کَنَک» رسیده است. تا جایی که ما معلومات داریم و حرف‌های مردم وجود دارد، در داخل ارگ توسط بانوی اول مسایل مذهبی دامن زده می‌شود و همانجا جلب و جذب است که مردم به دین عیسویت گراییده شوند و من تعجب می‌کنم که چطور رییس جمهور به خود و به فامیل خود اجازه داده که در یک کشور اسلامی ترویج عیسویت شود.

بر اساس یک تعداد اسناد، تعدادی از هموطنان ما را با استفاده از مجبوریت شان، به سوی عیسویت سوق می‌دهند و یا از آن‌ها استفاده سوء می‌کنند و حتی به فحشا می‌کشانند. آرزو داریم که مردم ما دیگر اجازه ندهند که چنین جنایت‌کاران از زندگی شان قربانی بگیرند و حاکم شان باشند. به لحاظ خدا دیگر به جنایت‌کار و غاصب و فاسد نه بگویید و مسایل ملیت، مذهب و قوم را کنار گذاشته و به سوی انتخابات و دفاع از کسانی که به وطن می‌اندیشند، برویم. مردم باید زندگی همه کاندیدان را مطالعه کنند و از کارکردهای آنان آگاه شوند و سرمایه‌های آنان را بدانند که از کجا کرده‌اند. یا خودشان دزد بود، یا پدر شان دزد بود و یا هم دست کدام کشور است، در غیر آن چرا مردم که همه روزه زحمت می‌کشند و کار می‌کنند، نان خوردن خود را ندارند.

تعدادی با یک واسکت چرک، شپش‌زده  و یک میل کلاشنیکوف آمدند و امروز میلیون‌ها دالر دارند و همین طور تعداد زیادی رهبران هستند که خود را حامی اسلام و افغانستان می‌دانند، اما هم اسلام را فروختند و افغانستان و مردم افغانستان را فروختند. در حالیکه خود را خدا ترس می‌خوانند، اما هیچ‌ ترسی از خدا ندارند که همه آنها را می‌شناسند. مردم افغانستان نه تنها به آنها نه بگویند، بلکه با مراجعه به آنها، با شهامت خود با بوت جواب شان‌ را بدهند و نفرین کنند.

دید: در حالیکه انتخابات ۤپارلمانی سال گذشته از پر چالش‌ترین انتخابات‌ها گفته می‌شود، به نظر شما کمیسیون‌های فعلی انتخاباتی استقلالیت کامل را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دارد؟

تورسن: اگر ریاست جمهوری و حکومت مداخله نکند، بله توانمندی وجود دارد، ولی متأسفانه شخص رییس جمهور در این امور مداخله می‌کند و استقلالیت کمیسیون انتخابات را زیرسوال می‌برد.

دید: راهکار شما به عنوان یکی از نامزدان ریاست جمهوری برای برون‌رفت از وضعیت کنونی چیست و اگر رئیس جمهور افغانستان شوید، چه اصلاحاتی در اولویت کاری شما قرار خواهد داشت؟

تورسن: ما آخرین فشار را می‌آوریم که اشرف غنی در کمیسیون انتخابات مداخله نکند و ما از جمله کاندیدانی نیستیم که مهندسی‌های رییس جمهور را بنگریم و خاموش بنشینیم، زیرا من یگانه کاندید پیشتاز هستم و رقیبی هم ندارم و نمی‌خواهم که رقبای من با تخطی و تقلب با رأی گوسفندی به اریکه قدرت تکیه بزنند، این خواب را به گور ببرند.

کار من نیازمندی‌های مردم که صلح و ثبات است، خواهد بود. به همین گونه زور و زورمند را در افغانستان نمی‌مانم و با همین فسادپیشه‌ها و غارت‌گرانی که در طول ۱۸ سال با مردم بازی کردند، تصفیه حساب می‌کنم و تمام دارایی‌های غیر قانونی آن ها را ضبط می‌کنم و مربوط به مردم افغانستان می‌سازم. در پهلوی آن کسانی که سلاح‌های غیر قانونی دارند، همه را خلع سلاح می‌کنم و به هیچ رهبر به شمول خودم که رییس جمهور هستم و خواهم شد، اجازه نمی‌دهم از پشت سرم ده‌ها بادیگارد بیاید. اگر آن ها می‌گویند که ما از مردم افغانستان رهبری می‌کنیم، از مردم نباید ترسی داشته باشند و بین آن ها زندگی کنند. من هم‌اکنون در بین مردم هستم و به من هیچ چیزی نمی‌گویند و زمانی که رییس جمهور شدم، تمام سهولت‌ها را فراهم خواهم کرد که در آن صورت نه تنها آن‌ها مرا نمی‌کشند، بلکه محبوب دل آن‌ها خواهم شد.

دید: شرایط امنیتی موجود به شدت شکننده و بحرانی است، راهکار شما برای بهبود وضعیت امنیتی چیست؟

تورسن: راهکار من فقط و فقط کشانیدن طالبانی که بخاطر قانون‌شکنی‌های حکومت سلاح برداشته‌اند، به میز مذاکره است تا آنها را به سوی مردم افغانستان بکشانم تا دست از جنگ بردارند و این آخرین تلاش من در این راستا خواهد بود.

من پشت رهبران نمی‌گردم، جنگ در داخل افغانستان است و تعدادی که رنج و درد دیده‌اند، می‌جنگند و زمانی که این‌ها آمدند، رهبران خودشان اتومات می‌آیند.

دید: گفت‌وگوهای صلح از مواردی است که در این اواخر با کنش و واکنش‌هایی همراه بوده و با وجودی که چندین نشست پیرامون صلح افغانستان در چندین کشور برگزار شد، اما نتیجه‌ای در پی نداشته است، از دید شما با چه ترفندی می‌توان به صلح دست پیدا کرد؟

تورسن: صلح را برای مردمم فراهم می‌سازم و در کنار آن آخرین تلاشم را در داخل افغانستان که چطور بتوانم کسانی که از عملکردهای ۱۸ ساله حکومت‌ها ناراض هستند و سلاح برداشته‌اند، به طرف مردم بکشانم و در یک فضای مسالمت آمیز با سایر مردم زندگی کنند.

دید: زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان چندین بار با مقامات طالبان و برخی کشورهای منطقه دیدار داشت، آیا از دید شما امریکا می‌خواهد صلح در افغانستان برقرار شود؟

تورسن: امریکا می‌خواهد در افغانستان صلح بیاید، اگر نمی‌خواست اینقدر سرمایه‌گذاری نمی‌شد و سفرهایی که خلیلزاد انجام داد، انجام نمی‌شد، ولی بدبختانه حکومت افغانستان و حلقات داخلی که منافع شخصی خود را در جنگ می‌بینند، نمی‌خواهند در کشور صلح بیاید. این‌ها مردم را می‌ترسانند که طالبان دوباره می‌آیند و دوباره به گذشته برمی‌گردیم، در حالی که حکمتیار هم آمد و اگر مثبت واقع نشد، تأثیر منفی هم نداشت و امروز کاندیدای ریاست جمهوری است، پس بگذارید طالبان هم بیایند و در انتخابات سهیم شوند. جنگ به هر اندازه‌ای که در افغانستان ادامه یابد، سبب بدنامی بیشتر امریکا و تضعیف این کشور می‌شود.

دید: ارتباط شما با طالبان چگونه است؟

تورسن: من با یک تعداد از طالبانی که در نتیجه بی عدالتی و فساد و تجاوز به ناموس و زمین شان از سوی خائنان دست به سلاح برده‌اند، ارتباط دارم و می‌خواهم که آن‌ها دوباره به پروسه صلح بیایند، البته نه در این حکومت، بلکه در دوران حکومت خودم. و این تعهد من است که پیش از انتخابات ۳۰ درصد صلح را تأمین می‌کنیم.

دید: شما در یکی از صحبت‌های خود گفته بودید که اشرف غنی درخواست کرده است که معاون شما باشد، آیا حقیقت دارد؟

تورسن: بله اشرف غنی درخواست داده بود که معاون من باشد، اما من قبول نکردم، زیرا این شعار من است که از جمع کاندیدانی که دزد، راهزن، فاسد و خائن باشند و حتی اگر بخواهد به نفع من کنار برود، نمی‌پذیرم، زیرا از خدا می‌ترسم و به وطنم عشق دارم. هدف من چور و چپاول نیست، بلکه خدمت است. می‌خواهم همه افغان‌ها لبخند بر لب‌های‌شان باشد و وحدت داشته باشند.

دید: در پایان پیام شما به مردم افغانستان چیست؟

تورسن: مردم در انتخابات سهم بگیرند و رأی خود را برای کسی استعمال کنند که شایستگی و لیاقت‌اش را دارد و به کسانی که با سرنوشت مردم در طول این سال‌ها بازی کرده‌اند، رأی ندهند.

Related Articles

Back to top button