افغانستان و ازبیکستان روی تامین امنیت تاکید کردند
در سفر محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور به ازبیکستان طرفین بر تامین امنیت و ثبات منطقه تاکید کرده و گفتوگوهای صلح را یگانه راه حل اختلافات عنوان کردند.
در اعلامیه مشترک افغانستان و ازبیکستان بر ضرورت حل سیاسی و مصالحه حکومت و طالبان با مدیریت دولت افغانستان تاکید شده است.
به نقل از ارگ، در سفر رییس جمهور غنی به ازبیکستان و دیدار با مقامات آن کشور، موافقتنامههایی در بخشهای تجاری، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و ترانزیتی امضا شد و در پایان دو کشور با نشر اعلامیهای ۱۷ مادهای دیدگاههای شان را به نشر رساندند.
در اعلامیه مشترک دو کشور بر ضرورت همکاریهای دوجانبه تاکید شده و آغاز پروازهای مستقیم کابل-تاشکند، ایجاد کنسولگری افغانستان در «ترمذ»، امضای توافقنامههای مختلف و روابط دو جانبه به عنوان نزدیکی و توسعه روابط دو کشور خوانده شد.
در ماده اول اعلامیه مشترک دو کشور آمده است: « با گذار از مرحله دیدگاه مشترک به سوی اقدامات عملی جهت توسعه و تحکیم هرچه بیشتر همکاریهای وسیع براساس احترام متقابل، برابری، حسن همجواری و منافع مشترک، دو طرف آمادگی خویش را برای ایجاد و انکشاف چارچوب حقوقی روابط دو جانبه، راه اندازی مشورتهای سیاسی در سطوح مختلف و تقویت مشارکت متقابل ابراز نمودند.»
همچنان در بخشهای دیگر اعلامیه مشترک دو کشور آمده است که هر دو جانب بر همکاریهای دو جانبه بر اساس پیمانهای بینالمللی ادامه داده و راههای حل مشترک مبارزه با تروریزم و انکشاف سرمایهگذاری، توسعه روابط سیاسی و ثبات منطقهای را جستوجو میکنند.
در دیدار دو جانب در شهر تاشکند، توافقنامههای همکاری دو جانبه میان مقامات دو کشور با حضور داشت رییسان جمهوری افغانستان و ازبیکستان امضا شد.
احداث خط آهن مزارشریف – هرات، ساخت خط انتقال برق ۵۰۰ کیلوولت سرخان دریا- پلخمری و بازسازی تونل سالنگ از مسایلی است که شامل این توافقات میشود.
گفتنی است که ازبیکستان در شمال افغانستان، با داشتن مرز مشترک و وصل بودن از طریق خط آهن به کشورهای اروپایی میتواند دهلیز خوبی برای وصل افغانستان به اروپای شرقی باشد.
از جانب دیگر افغانستان نیز پوتانسیل آن را دارد که راه وصل کشورهای آسیای میانه به بازارهای آسیای جنوبی باشد.