آخرین اخباراسلایدشوافغانستانجهانسیاست

اوضاع امنیتی افغانستان شکننده است/ احزاب خواستار اصلاح نظام انتخاباتی هستند

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد که گزارش سه ماهه این سازمان را از وضعیت افغانستان به شورای امنیت ارائه می کرد، گفت که اوضاع امنیتی این کشور همچنان شکننده است، تلفات غیر نظامیان بلند است و احزاب نیز خواستار اصلاح نظام انتخاباتی هستند.


آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد که گزارش سه ماهه این سازمان را از وضعیت افغانستان به شورای امنیت ارائه می کرد، گفت که اوضاع امنیتی این کشور همچنان شکننده است، تلفات غیر نظامیان بلند است و احزاب نیز خواستار اصلاح نظام انتخاباتی هستند.
در این گزارش گوترش از اوضاع افغانستان، به خواست ایتلاف ملی بزرگ مبنی بر تغییر نظام انتخاباتی نیز اشاره شده است.
آقای گوترش روز دوشنبه (۲۶ سنبله) در جلسه شورای امنیت با ارائه گزارش سه ماهه خود از اوضاع افغانستان،‌ درباره تحولات اخیر سیاسی، امنیت، همکاری‌های منطقه‌ای، مسایل حقوق بشر، هماهنگی کمک‌های توسعه‌ای، بازگشت پناهجویان، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، روند انتخابات و آتش‌بس سخن گفت.
او تأکید کرد که با وجود بعضی دستاوردها، اوضاع امنیتی در این کشور شکننده است و تلفات غیرنظامیان نیز کاهش نیافته است.
وی افزود:« اوضاع امنیتی همچنان شکننده است؛ هرچند در جریان آتش‌بس در روزهای عید فطر، خشونت به گونه چشمگیری کاهش یافت؛ اما دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان بین پانزدهم ماه می و پانزده آگست، بیشتر از ۵۸۰۰ رویداد امنیتی را ثبت کرده است. این آمار ده درصد کاهش را نسبت به سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد.»
او گفت که ۶۷ درصد از رویدادهای امنیتی در مناطق جنوب، جنوب شرق افغانستان به ثبت رسیده است.
به گفته وی، درگیری‌های مسلحانه ۶۱ درصد از رویدادهای امنیتی را تشکیل می‌دهد و این آمار ۱۴ درصد کاهش را نسبت به مدت مشابه در سال گذشته را نشان می‌‍دهد.
دبیرکل سازمان ملل گفت:« در جریان تهیه این گزارش، هیچ تغییر در میزان کنترول دولت و طالبان بر اراضی به وجود نیامده است. طالبان شماری از حملات سازمان یافته را بر مراکز بعضی از شهرها راه اندازی کردند و توانستند ولسوالی‌های جغتو و ده یک ولایت غزنی را تصرف نمایند. درگیری‌های شدید میان طالبان و نیروهای امنیتی افغانستان در ولسوالی تاله و برفک ولایت بغلان و ولایت زابل گزارش شد و در بعضی موارد نیروهای بین المللی نیز با راه اندازی حملات هوایی بر مواضع شورشیان به کمک نیروی های امنیتی و دفاعی افغانستان شتافتند. در دهم ماه اگست، طالبان یک حمله تهاجمی گسترده بر شهر غزنی راه اندازی کردند و نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان بعد از پنج روز درگیری توانستند طالبان را عقب برانند.»
در این گزارش دبیر کل سازمان متحد، به اعتراض‌های احزاب سیاسی مبنی بر آوردن اصلاحات در سیستم انتخابات نیز اشاره شده است:« احزاب سیاسی به خواست شان برای آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی اصرار می کنند و شماری از جریان‌های سیاسی حتی تهدید کرده اند که در صورت پذیرفته نشدن خواست شان، این روند را تحریم خواهند کرد.»
گوترش بیان داشت که بعضی از چهره‌های اپوزیسیون، حکومت را به اقدام برای توطئه در برابر مردم شمال متهم می‌سازند.
او تأکید می‌کند که کشورها و نهادهای کمک کننده، ۵۷ میلیون دالر کمک مالی اضافی را به روند انتخابات افغانستان تعهد کرده‌اند.
آقای گوترش در باره آتش‌بس اخیر میان حکومت افغانستان و طالبان به اعضای شورای امنیت سازمان ملل گفت:« حکومت افغانستان و گروه طالبان در ایام عید فطر یک آتش‌بس را اعلام کردند و این اقدام منجر به کاهش چشمگیر خشونت‌ها در جریان این سه روز شد؛ ولی طالبان بعداً تقاضای حکومت را برای تمدید این آتش بس رد کردند و دو طرف مجدداً عملیات‌های نظامی شان را از سر گرفتند.»
دبیر کل سازمان ملل متحد، با ابراز نگرانی از فعالیت‌های گروه داعش در افغانستان نیز گفت:« گروه داعش توانسته حضورش را در مناطق شرقی کشور حفظ کند؛ این گروه مسئولیت دست کم هشت حمله انتحاری را در ولایت ننگرهار به عهده گرفت به شمول دو حمله در شهر کابل و یک حمله در شهر گردیز. این گروه همچنان به جنگ در برابر طالبان در مناطق شرقی ادامه داد؛ جنگ های شدید میان دو طرف در ولایت های کنر و ننگرهار گزارش شده است.»
در گزارش دبیرکل ملل متحد آمده است که تلاش‌های منطقه‌ای برای حمایت از روند صلح در افغانستان بعد از نشست دوم پروسه کابل آغاز شده‌ است.
گوترش درباره تلفات غیرنظامیان گفت:« در پانزدهم ماه جولای، یوناما گزارش شش ماهه‌اش را درباره حفاظت از غیرنظامیان در جریان درگیری‌های مسلحانه منتشر کرد. از تاریخ ۱ جنوری تا ۳۰ جون سال ۲۰۱۸، یوناما ۵۱۲۲ مورد تلفات غیرنظامیان را به ثبت رسانده است که از این میان، ۱۶۹۲ تن کشته شده اند و ۳۴۳۰ تن دیگر زخم برداشته اند و در مجموع آسیب هایی که به غیرنظامیان در این مدت رسیده است، مشابه به سال ۲۰۱۷ است.»
بربنیاد گزارش یوناما، ۶۷ درصد عامل این تلفات هراس افکنانی چون طالبان، گروه داعش و دیگر گروه‌ها بوده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا