تحلیلمنطقه

تحریم نظامی ایران به سود منطقه نیست!

پس از توافق هسته‌ای موسوم به ” برجام ” میان ایران و ۵+۱ در دولت اول روحانی، از شدت تحریم‌های وضع شده از سوی غرب و ایالات متحده امریکا بر جمهوری اسلامی کاسته شد.


ایالات متحده امریکا و کشورهای همپیمانش در اروپا، در ازای دست کشیدن ایران از فعالیت‌های هسته‎ای که از نظر امریکا مشکوک به تلاش برای دست یافتن به سلاح‌های کشتار جمعی بود، تعهد کردند که از شدت تحریم‌‌های اقتصادی بالای جمهوری اسلامی بکاهند.
هرچند این توافق از سوی جناح اصلاح‌طلب و ریاست‌جمهوری ایران یک دستاورد بزرگ خوانده شد، ولی از سوی اصولگرایان و آیت‌الله خامنه‌ای رهبر آن کشور، امتیاز دادن به امریکا تعبیر شده و از آن ابراز نارضایتی کردند.
حالا با گذشت بیش از یک سال از “برجام” و پابندی از دو طرف توافق بر اجرای مواد آن، مجلس سنای ایالات متحده طرح جدید تحریم‎ها علیه جمهوری‌اسلامی را روی دست گرفته است.
اگرچه ایالات متحده نیز معترف است که مواد توافق نامه برجام از سوی ایران اجرا شده ولی به رغم آن خبر از تحریم‌های جدید می‌دهد.
تردیدهای واشنگتن در مورد وضع تحریم جدید یا عدم وضع آن بر تهران، زمانی به یقین رسید که سپاه پاسداران جمهوری‎اسلامی مواضع داعش را در سوریه هدف موشک قرار داد.
شماری از سناتوران محافظه کار امریکا پیش‌نویس طرح تحریم‌های جدیدی را علیه سران سپاه پاسداران جمهوری‌اسلامی و صنایع موشکی ایران به مجلس سنای آن کشور عرضه کردند که به نظر می‎رسد مورد تایید دونالد ترامپ، رییس‎جمهور ایالات متحده نیز هست.
وضع تحریم علیه ایران حرف جدیدی نیست، ولی این‌بار ایالات متحده آدرسی را نشانه گرفته که خط سرخ نظام ایران به شمار می‌رود و مقام‎های ایرانی مربوط سپاه پاسداران نیز در واکنش به این طرح گفته‌اند که به این عمل امریکا جواب مناسب خواهند داد.
سران سپاه ایران گفته‌اند که در تلافی این اقدام امریکا پایگاه‌های آن کشور در منطقه خاورمیانه مصئون نخواهد بود.
اکنون اگر از سریال تکراری طرح تحریم‌های امریکا علیه ایران و چنگ‌ودندان نشان دادن‌های همیشگی نظام ایران بگذریم، می‌رسیم به تبعات تقابل جدید آن دو کشور بر موضوع امنیت در افغانستان .
امریکا از آغاز هزاره سوم تاکنون در افغانستان نیروی نظامی مستقر کرده و منافع درازمدتی را در این کشور دنبال می‌کند، ولی از سوی دیگر ایران به عنوان همسایه و هم فرهنگ افغانستان نفوذ زیادی بر شماری از گروه‌های شیعه و شماری از حلقات ناسیونالیست پارسی زبان در این کشور دارد.
پس از حضور نظامی امریکا در افغانستان نشانه‌هایی از رابطه ایران با طالبان نیز از سوی نهادهای امنیتی افغانستان پیدا شد که در آن سال‌ها از سوی ایران رد می‌شد، ولی اکنون رابطه جمهوری اسلامی با طالبان چیزی نیست که بر کسی پوشیده باشد.
ایران می‌تواند با کمک‌های مالی و تسلیحاتی به طالبان، هم نیروهای امریکایی را با چالش جدی مواجه سازد و هم نیروهای افغان را که مورد حمایت امریکا هستند، هدف قرار بدهد.
از سخنان سران سپاه پاسداران ایران نیز چنین برداشت می‎شود که در نقشه تلافی ‌ویانه آن‌ها علیه امریکا‎، افغانستان نیز شامل است و کاروان‎های امریکایی و تاسیسات آن‎ها در این کشور از اهداف آسان برای ایران خواهد بود.
آن که در بازی موش و گربه میان ایران و امریکا ضرر می‌کند بدون شک ملت افغانستان است که در جنگ های نیابتی قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای بیش از سی سال است که قربانی می‌دهد و هنوز هم این دور خونین ادامه دارد.
ظاهر شکوهمند – خبرگزاری دید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا