تولید مواد مخد افزایش یافته/ امریکا و حکومت مرکزی افراطی شکست خوردهاند
امروز حکومت افغانستان و دفتر« جرایم و مواد مخدر سازمان ملل» در یک گزارش مشترک گفتهاند که تولید مواد مخدر افغانستان در سال جاری میلادی، ۸۷ درصد افزایش یافته.
به این ترتیب بدون هیچ رقیبی، افغانستان مقام اول خود را در جهان بار دیگر تثبیت نمود. افسوس، صد افسوس، کاش ما در تولید این ماده جهنمی ومرگآورر برای بیش از یک میلیون هموطن ما و میلیونها انسان دیگر در جهان، چنین مقامی نمیداشتیم.
من، انتشار این راپور را شاد باش میگویم به خاطر شفافیت آن. البته در تهیه این راپور نقش دفتر «جرایم سازمان ملل» مهم است، ولی باوجود آن دولت افغانستان زیر این راپورصحه گذاشته.
خلاصه این راپور را که «BBC»، امروز انتشار داده از یکطرف افزایش تولید، افزایش زمینهای کشت کوکنار و افزایش مناطق و ولایات نگران کننده است. از سوی دیگر، این راپور از عوامل رشد این آفت طوری نام میبرد که هیچ کارشناس بیطرفی بیشتر نمیتواند نام ببرد.
این عوامل به مخالفین مسلح، مافیای مواد مخدر و عدم همکاری کشورهای همسایه، آنگونه که همیشه حکومت افغانستان از آن یاد مینمود، محدود نمیماند.
در گزارش تازه منتشر شده از« بیثباتی سیاسی، کمبود کنترل دولتی، ناامنی، فساد اداری و اقتصاد ضعیف دهاقین» به عنوان دلایل افزایش کشت مواد مخدر یاد شده است.
وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان نیز گفته است که در سال جاری میلادی، دلیل پایین بودن رقم پاک کردن زمین ها از کوکنار، ناامنی شدید و« تعهد ضعیف مسئولین ولایتی» بود.
این عامل بحث عدم کفایت حکومت مرکزی و اهمیت وجود یک سیستم عدم مرکزیت و اختیارات بیشتر قدرتهای ولایتی را به میان میکشد. قدرت مرکزی سخت و افراطی در واقع یک قدرت ضعیف است. تمرکز قدرت در دست یک فرد قدرت مدیریت یک کشور مانند افغانستان؛ با ویژگیهای قومی و درجه رشد نامتوازن اقتصادی و فرهنگی را دشوار و حتا ناممکن میسازد. فقط یک حکومت مرکزی متکی به رژیم دیکتاتوری و نظامی قادر است از طریق سرکوب خواستههای مردم تا مدتی کشور را اداره کند، ولی در عصر ما چنین قدرتهایی دوام ندارند.
در خاتمه، جدول این راپور دردآور است و درجه شکست امریکا و دولت کابل را در مبارزه علیه مواد مخدر نشان میدهد.
در سال ۲۰۰۱؛ سالی که امریکا در افغانستان حمله نظامی میکند طالبان کشت کوکنار را تقریبآ به صفر رسانده بودند.
از صفحه فیسبوک داكتر كريم پاكزاد