تیم مذاکره کننده در نشست قطر فراگیر باشد
با آنکه حکومت قصد شرکت در نشست دوحه را دارد اما، دیده میشود که برای صلح هنوز اجماعی شکل نگرفته است. حکومت با چهرهها و جریانهای سیاسی کماکان مشکل دارد.
سرانجام رسانهها گزارش کرد که شورای رهبری مصالحه فهرست شرکت کنندگان نشست قطر را نهایی کرده است که شامل ۱۵۰ تن به شمول ۴۰ زن میشود. هنوز روشن نیست که این ۱۵۰ تن کدام چهرهها هستند که از جانب حکومت در نشست دوحه شرکت میکنند.
روز دو شنبه ۲۶ حمل شمشین دور از گفتوگوهای صلح میان نمایندگان طالبان و دپیلماتهای ایالات متحده در قطر برگزار شد.
حرف اساسی این خواهد بود که تیم مذاکره کننده حکومت در نشست قطر باید یک تیم فراگیر و افغانستانشمول باشد. خواست احزاب سیاسی، دستههای انتخاباتی و امریکا نیز همین است.
زلمی خلیلزاد نماینده ارشد امریکا برای پروسه صلح افغانستان بارها از حکومت وحدت ملی خواسته که برای گفتوگو با طالبان روی یک تیم افغانستان شمول کار نماید.
تا همین چندی پیش حکومت خواهان مذاکرات حکومتمحور بود تا اینکه در نهایت دپیلماسی آقای خلیلزاد نتیجه داد و رهبری حکومت اعلام کرد که در نشست قطر شرکت خواهد کرد.
با آنکه حکومت قصد شرکت در نشست دوحه را دارد اما، دیده میشود که برای صلح هنوز اجماعی شکل نگرفته است. حکومت با چهرهها و جریانهای سیاسی کماکان مشکل دارد.
دستههای انتخاباتی میگویند تیمی که قرار است در نشست قطر شرکت نماید، بایستی یک تیم افغانستان شمول و فراگیر باشد.
چالش اصلی نشست قطر و کل پروسه صلح این است که محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور و جریانهای سیاسی سعی دارند در نشست دوحه چهرههای مورد نظر شان را بفرستند.
رهبری حکومت و جریانهای سیاسی هنوز به توافق نرسیدهاند که چه کسانی در نشست قطر شرکت نمایند.
متاسفانه بحث رقابتهای انتخاباتی روی روند گفتوگوهای سخت سایه انداخته است. بسیاری از جریانهای سیاسی و دستههای انتخاباتی لویه جرگه مشورتی صلح را تحریم کردهاند و آن را یک نمایش کمپاینی و تبلیغاتی خواندهاند. بحث کمپاینی موجب یک افتراق سیاسی شده است.
رییس جمهور غنی نگران استفاده کمپاینی و انتخاباتی رقیبانش از بحث مذاکره با طالبان است. برای همین نمیخواهد که جریانهای سیاسی با زلمی خلیلزاد بیشتر نزدیک شوند.
مخالفان سیاسی آقای غنی از بیاعتمادی او و داکتر خلیلزاد نسبت به هم، به قدر کافی بهرهبرداری کردهاند. مخالفان سیاسی رییس جمهور در تلاش نزدیک شدن به زلمی خلیلزاد هستند.
در حال حاضر حامد کرزی و رییس جمهور غنی در بحث صلح باهم جدال دارند. تا زمانی که جریانهای سیاسی و رهبری حکومت نگاه کمپاینی به روند صلح و نشست قطر داشته باشند، بعید خواهد بود که برای نشست قطر یک تیم افغانستان شمول معرفی شود.
ناگفته نباید گذاشت که برخورد انتخاباتی با روند صلح شخص آقای زلمی خلیلزاد را نیز خسته ساخته است. امریکاییها برای رسیدن به صلح عجله دارند و برای همین تکرار دارند که در کابل یک اجماع سیاسی و ملی شکل بگیرد.
زلمی خلیلزاد از طرح مذاکرات حکومتمحور حمایت میکند اما، خواهان نقش بازی کردند جریانهای سیاسی هم میباشد.
رییس جمهور روی این مسئله کار میکند که در تیم مذاکره کننده حکومت برای نشست دوحه، مخالفان سیاسی و انتخاباتی او کمتر حضور داشته باشند. روی همین علت تا حال فهرست تیم مذاکره کننده حکومت نهایی نشده است.