خشکسالی در افغانستان؛ کشاورزان: باران نبارد فلج میشویم
خبرگزاری دید: با ادامه خشکسالی در کشور، کشاورزان میگویند که اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد فلج میشوند.
سطح بسیار اندک باران در افغانستان، کشوری که به شدت به کشاورزی متکی است بسیاری از کشاورزان را مجبور به تأخیر در کاشت کرده است.
روحالله امین رییس بخش تغییرات اقلیمی ریاست ملی حفاظت از محیط زیست (NEPA) گفته است: در سالهای گذشته تا ماه جنوری ما باران و برف زیادی داشتیم. اکنون ما اصلاً به اندازه کافی چیزی نداریم.
او میافزاید که این بسیار نگران کننده است، زیرا ممکن است خشکسالیهای جدی در آینده رخ دهد و فشار زیادی بر معیشت و بخش اقتصادی وارد کند.
به گفته سازمان ملل متحد، افغانستان در سومین سال خشکسالی خود یکی از آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی است.
امین میگوید که کمبود بارش برف که کارشناسان برای ماه قوس پیشبینی کردهاند، تهدیدی به یخچالهای طبیعی است که آب ماههای گرمتر را تامین میکند.
سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) در روزهای اخیر بر فراز افغانستان پرواز کرده و از ولایت هلمند به کابل رفتهاند.
رابرت کلایور، سخنگوی فائو به رسانهها گفته است: در تمام کوهها اصلا برف نمیبارد. این خیلی جدی است.
به گفته امین، کشاورزان جنوب غرب کشور بیشترین آسیب را از خشکسالی میبینند – اگرچه شرایط خشک همه نقاط کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
این در حالی است که در ولایتهای شرقی مانند غزنی و پکتیکا نیز فقط چند سانتی متر (یک اینچ یا کمتر) برف باریده است و ولایت کوهستانی بدخشان تنها در هفته جاری شاهد اولین دانههای برف بوده است.
در ماه دسمبر، حکومت به ملاها در هر ولایت دستور داد تا نماز استسقا بخوانند.
اما با ادامه خشکسالی، بسیاری از کشاورزان کاشت بذر را که معمولاً در اکتوبر یا نوامبر انجام میشود، متوقف کردند.
نظیر احمد یک کشاورز ٢٥ ساله گفته است: اگر این روند ادامه یابد، ما فلج خواهیم شد.
او افزوده است: همه منتظر باران یا برف هستند، اما اگر ١٠ یا ١٥ روز دیگر باران نبارد، ما نمیتوانیم گندم بکاریم، زیرا خاک خیلی خشک خواهد شد.
اما هواشناسان افغانستان هیچ تغییری را در دو هفته آینده پیشبینی نمیکنند.
احمد گفته است: اگر امارت اسلامی مراقب کشاورزان نباشد، آنها ممکن مجبور شوند برای کار به کشورهای دیگر بروند، زیرا کشاورزان درآمد دیگری به جز محصولات خود ندارند.
کارشناسان میگویند که افغانستان تا اواسط جنوری تقریباً هیچ برفی ندیده است که نشانه جدیدی از تلفات سنگین گرمایش جهانی در این کشور آسیای جنوبی است که معمولاً به زمستانهای سخت عادت کرده است.