خلیلزاد برای وساطت به کابل میآید
بدون شک زلمی خلیلزاد در این سفر ریاست جمهوری و جریانهای سیاسی را قناعت خواهد داد که روی یک فهرست شرکت کنندگان نشست قطر باهم توافق کنند و بیشتر از این بر طبل اختلاف نکوبند
حالا روشن شده است که برای ایالات متحده امریکا، روند صلح و گفتوگوهای بینالافغانی یک اولویت خیلی جدی است. قرار است بار دیگر خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان به کابل بیاید و با جریانهای سیاسی و محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور برای نشست قطر روی یک فهرست تازه رایزنی نماید. پس از لغو نشست دوحه، امریکاییها بیشتر از هر آدرس دیگر ابراز نگرانی و نامیدی کردند. زلمی خلیلزاد گفته بود که تمام طرفها را تشویق خواهد کرد تا گفتوگوهای بینالافغانی را جدی بگیرند.
روز دو شبنه ( ۲ ثور) مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا با رییس جمهور غنی تماس تیلفونی داشت و در این تماس از رییس جمهور غنی خواست که روند گفتوگوهای بینالافغانی را آغاز کنند.
وزیر خارجه امریکا همچنان به رییس جمهور غنی گفته روی فهرست شرکت کنندگان نشست قطر به توافق برسند. با آمدن زلمی خلیلزاد به کابل و تاکید وزیر خارجه امریکا روی آغاز مذاکرات بینالافغانی و نشست دوحه، معلوم میشود که امریکاییها از اختلاف نظر در افغانستان و نبود یک اجماع برای صلح به تنگ آمدهاند و ادامه این وضعیت برای شان قابل قبول نخواهد بود.
بدون شک زلمی خلیلزاد در این سفر ریاست جمهوری و جریانهای سیاسی را قناعت خواهد داد که روی یک فهرست شرکت کنندگان نشست قطر باهم توافق کنند و بیشتر از این بر طبل اختلاف نکوبند.
برای امریکا روشن است که میان ریاست جمهوری و جریانهای سیاسی در روند صلح چقدر کشمکش وجود دارد.
پس از لغو نشست قطر گروه طالبان اعلام کرد که حکومت افغانستان مسئول لغو این نشست است. پیش از آن هم گفته بودند که فهرست اعزامی حکومت به دوحه طویل است و باید فشرده شود. به نظر میرسد که طالبان با طویل بودن فهرست مشکل نداشتند بله مشکل آدمهایی بود که قرار بود طالبان با آنها در قطر گفتوگو کند.
چنانچه احزاب سیاسی اعلام کرده بودند، رییس جمهور غنی در فهرست ۲۵۰ نفری بیشتر چهرههای مورد نظرش را جابهجا نموده است. طالبان این طور حس کردند که حکومت قصد دارد نشست قطر را به مذاکرات حکومت با طالبان جلوه دهد.
در اعلامیه طالبان که پس از لغو نشست دوحه منتشر شد، به گونه روشن گفتند که مذاکره با حکومت در خط مشی نشست دوحه نبوده است. البته گروه طالبان تاکنون حاضر نشده است که با نمایندگان حکومت داخل گفتوگو شود و به نظر میرسد مذاکره با حکومت برای این گروه خط سرخ است.
در نشست مسکو گروه طالبان با احزاب سیاسی به توافق رسیده بودند که نسشت بعدی قطر باشد. نمایندگان طالبان در دفتر قطر اعلام کردند که انتظار داشتیم که گفتوگوهای قطر به آجندای نشست مسکو برگزار شود.
رییس جمهور غنی که از نزدیکی جریانهای سیاسی با دپیلماتهای امریکا و گروه طالبان هراس دارد، نمیخواهد زمینه را برای جریانهای سیاسی فراهم نماید. از علتهای لغو نشست قطر همین نگرانی و هراس رییس جمهور غنی میتواند باشد.
استدلال نویسنده این خواهد بود که زلمی خلیلزاد این بار که کابل آمد با جریانهای سیاسی و رهبری حکومت برای نشست دوحه روی فهرستی کار میکند که هم برای حکومت و جریانهای سیاسی قابل قبول باشد و از جانب دیگر دفتر طالبان در قطر نیز آن را پذیرد. در لغو نشست قطر روشن شد که اگر طللبان هم با فهرست شرکنندگان مشکل داشته باشند، اجلاس دوحه برگزار نخواهد شد.