آخرین اخباراسلایدشوافغانستانسیاست

خلیلزاد: تا روز سقوط کابل قرار بود حکومت مشارکتی ایجاد شود/ جنگ داخلی در افغانستان دور از ذهن نیست

خبرگزاری دید: زلمی خلیلزاد نماینده‌ پیشین امریکا در امور افغانستان می‌گوید قبل از سقوط کابل قرار بود طا-لبان وارد شهرها نشوند و طی ۲ هفته بر روی حکومت فراگیر میان آنها و دولت غنی توافق صورت گیرد. خلیلزاد همچنان افزود که وقوع جنگ داخلی دور از ذهن نیست.


نماینده‌ پیشین امریکا در امور افغانستان گفت که در روزهای پیش از سقوط دولت اشرف غنی، توافق شده بود تا نیروهای طا-لبان وارد کابل نشوند و طی دو هفته بر روی یک حکومت فراگیر موافقت شود.
خلیلزاد در گفت‌وگو با «طلوع نیوز» افزود که وی در این باره با «ملا برادر» و تیم مذاکره کننده طا-لبان گفت‌وگو کرده بود و قرار شد شماری از سیاسیون و یک تیم دارای صلاحیت از حکومت پیشین به دوحه بروند و با طا-لبان بر روی یک حکومت فراگیر موافقت کنند.
وی ادامه داد: «توافق به این شکل صورت گرفت که طا-لبان داخل کابل نشوند و تعدادی از نیروهای آنها هم که داخل شده بودند از آن خارج شوند. در عین حال هیئتی از کابل بیاید و در طول دو هفته برروی یک حکومت فراگیر موافقت شود».
به گفته خلیلزاد، قرار بر این شده بود که تصمیم هیئت‌ها در دوحه بر روی حکومت فراگیر نهایی باشد و اشرف غنی نیز آن را پذیرفته بود. به گفته او، این حکومت فراگیر برای یک دوره موقت درنظر گرفته شده بود.
خلیلزاد هر دو طرف گفت‌وگوها – طا-لبان و جمهوریت – را در ناکامی روند صلح افغانستان مقصر دانست.
خلیلزاد مدعی شد، توافقنامه دوحه میان امریکا و طا-لبان یک فرصت خوب برای رسیدن به صلح ایجاد کرد، اما دو طرف گفت‌وگو از این فرصت استفاده نکردند.
وی گفت: «گرچه یک چانس طلایی براساس توافقنامه دوحه و بیانیه مشترک آن به ‌دست آمد، اما دو طرفی که در جنگ بودند از آن استفاده نکردند. به نظر من ناکامی متوجه این دو طرف است».
خلیلزاد خاطرنشان کرد که طرف‌های جمهوریت و طا-لبان برای رسیدن به صلح از خودگذشتگی نشان ندادند.
مقام پیشین امریکایی در ادامه تصریح کرد که عدم تمایل دو طرف به رسیدن به یک توافق سبب دلسردی امریکا از روند صلح شد.
به گفته او، جو بایدن به ‌منظور جلوگیری از ماندن در افغانستان، گزینه خروج زمان‌بندی شده را بر خروج مشروط ترجیح داد.
خلیلزاد افزود: «نگرانی این بود که اگر ما خروج را مربوط به موافقت بین افغان‌ها بسازیم، ممکن است هیچ وقت افغان‌ها به توافق نرسند».
خلیلزاد همچنین گفت که امریکا با طا-لبان روی ایجاد یک حکومت مشارکتی گفت‌وگو می‌کرد، اما تیم اشرف غنی به ایجاد یک چنین حکومتی تمایل نشان نداد.
وی ادامه داد: «در اول ما با طا-لبان درباره یک حکومت مشارکتی گفت‌وگو می‌کردیم، من خودم یک پیشنهاد هم دادم، و به زودی کابل (تیم جمهوریت) آن را پخش کرد. پخش کردن موافقتی که پنهان به طا-لبان و حکومت داده شده بود، خودش به این معنا بود که می‌خواستند به آن پیشنهاد صدمه برسانند».
خلیلزاد همچنین گفت که پس از شدت گرفتن نبردها، امریکا طا-لبان را تحت فشار قرار داد و آن‌ها هم توافق کردند که به شهرها و شاهراه‌ها حمله نکنند. به گفته او، اما حکومت پیشین افغانستان بر آتش‌بس فوری پافشاری داشت.
درباره انتخابات ریاست جمهوری گذشته و سوگند همزمان اشرف غنی و عبدالله عبدالله، خلیلزاد گفت که عبدالله بیشتر از خود انعطاف پذیری نشان داد، اما اشرف غنی حکومت مشارکتی را نمی‌پذیرفت.
در خصوص تهدید داعش نیز خلیلزاد گفت که داعش یک تهدید برای همه است. به گفته او، در گذشته حکومت پیشین و طا-لبان یک‌دیگر را بر رابطه داشتن با داعش متهم می‌کردند.
در همین حال، بنیاد امریکایی «دفاع از دموکراسی‌» با نشر گزارشی زلمی خلیلزاد را عامل بنیادی ناکامی روند صلح افغانستان خوانده است.

Related Articles

Back to top button