آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاست

«دانشگاه جهاد» پاکستان به طالبان افتخار می‌کند

نویسنده: دیوید استاوت
منبع: ای‌اف‌پی
ترجمه و تلخیص: سیدطاهر مجاب – خبرگزاری دید
مولانا یوسف شاه با لبخندی که بر چهره دارد فهرست دانش‌آموزان پیشین را که پس از فارغ‌التحصیلی تبدیل به رهبران طالبان شدند و بر ابرقدرت‌ها در میدان‌های نبرد در افغانستان پیروز شده‌اند، ورق می‌زند و سرخوش است.

مدرسه دارالعلوم حقانیه گروهی از کدرهای برجسته طالبان را تربیت کرده است، از جمله بسیاری از افراد تندرو تیم مذاکره کننده این گروه را که اکنون با حکومت افغانستان برای ختم جنگ ۲۰-ساله دور میز مذاکره نشسته‌اند.
شاه، روحانی با نفوذ در این مدرسه که منتقدان آن را «دانشگاه جهاد» می‌نامند، می‌گوید: «روسیه توسط دانش‌آموزان و فارغ‌التحصیلان دارالعلوم حقانیه تکه تکه شد و جُل و پوستک امریکا نیز بسته می‌شود».
این کمپ بزرگ در اکوره ختک پاکستان، در ۶۰ کیلومتری شرق پشاور، حدود ۴ هزار دانشجو را در خود جای داده که رایگان غذا می‌خورند، می‌پوشند و تحصیل می‌کنند.

این مکان سال‌هاست که در چهار راه خشونت‌های منطقه‌ای قرار دارد؛ بسیاری پاکستانی‌ها و پناه‌جویان افغان را آموزش می‌دهد، برخی از آن‌ها برای جنگ با روس‌ها و امریکایی‌ها و تبلیغ جهاد به خانه برگشته‌اند.
به رغم بدنام بودن در برخی مناطق، از حمایت پاکستان برخوردار بوده است، جایی که جریان‌های احزاب سیاسی ار طریق ارتباط با جناح‌های مذهبی بسیار تقویت شده‌اند.

در ماه جاری، رهبران دارالعلوم حقانیه در کلیپ ویدئویی که در صفحات مجازی منتشر شد به پشتیبانی خود از شورشیان طالبان در افغانستان افتخار کرد که موجب خشم حکومت افغانستان شد. دولت افغانستان در حال مبارزه با موجی از خشونت‌ها در سراسر این کشور است، چنانچه ایالات متحده برای خروج نیروهایش آماده می‌شود.
صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری به خبرگزاری فرانسه گفت: «مدرسه‌هایی مانند حقانیه جهادیزم رادیکال به وجود می‌آورد، طالب تولید می‌کند و کشورمان را تهدید می‌کند». وی خواستار بسته شدن آن شد.
رهبران افغانستان استدلال می‌کنند که تأیید این مدرسه‌ها از سوی پاکستان شواهدی مبنی بر پشتیبانی آن‌ از طالبان است.

شاه این ایده را که این مدرسه خشونت را تشویق و ترغیب می‌کند به تمسخر گرفت، اما از حق هدف قرار دادن نیروهای خارجی دفاع کرد.
شاه می‌گوید: «اگر شخصی مسلح وارد خانه شما گردد و شما را تهدید کند … پس به طور حتم شما هم تفنگ بر می‌دارید».
برخی افراطیون پاکستانی که بعد‌ها به کشور خود حمله کردند نیز با این مدرسه ارتباط دارند، از جمله انتحاری که بی‌نظیر بوتو نخست‌وزیر سابق پاکستان را ترور کرد.
مایکل سمپل تحلیلگر می‌گوید: «مدرسه حقانیه در قلب یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین شبکه‌های مذهبی تندرو سنی نشسته است. این انتظار وجود دارد که بخش‌های زیادی از فارغ‌التحصیلان افغان به طور یکپارچه به سمت پذیرش مسئولیت در ساختارهای (طالبان) حرکت کنند».

با این حال، سمپل این ایده را که مدرسه به عنوان «کارخانه تروریزم» فعالیت می‌کند، جایی که دانش‌آموزان، آموزش رزمی ببینند یا در تصمیمات استراتژیک گروه‌های شبه‌نظامی نقش داشته باشند، رد می‌کند.
از سویی هم، مقامات و فعالان دولتی نسبت به اتكای بیش از حد به مدارس هشدار داده‌اند و ادعا می‌كنند كه روحانیون تندرو كه یادگیری دوره‌ای قرآن را نسبت به موضوعات اصلی مانند ریاضیات و علوم به دانش‌آموزان فراهم می‌‌كنند، آن‌ها را شستشوی مغزی می‌دهند.
حتی ارتش پاکستان – که مرتباً به حمایت از طالبان متهم می‌شود – اعتراف کرده است که این مدارس عدم اطمینان بیشتری را به منطقه تزریق کرده‌اند.
این مدرسه‌ها مدتهاست که به عنوان خط نجات حیاتی میلیون‌ها کودک فقیر در پاکستان و افغانستان که همواره از خدمات اجتماعی با بودجه کم برخوردار هستند، عمل کرده است.

Related Articles

Back to top button