دانشآموزان بلخی« اخترشناسی» میخوانند
مسئولان انجمن نجوم افغانستان از توزیع کتاب اختر شناسی و اولین بسته نجومی که شمال ۱۲ ماه در تقویم خورشیدی میشود، برای مکاتب مزار شریف مرکز ولایت بلخ خبر میدهند.
به گفته مسئولان انجمن نجوم، کتاب اختر شناسی با شمارهگان ۶ هزار جِلد به زبانهای فارسی و پشتو چاپ و به نقاط مختلف کشور برای دانشآموزان توزیع شده است.
به گزارش خبرگزاری دید، یونس بخشی، رییس انجمن نجوم افغانستان با بیان اینکه تمام این کتابها برای دانشآموزان توزیع خواهد شد، گفت:« تا کنون دست کم ۵ هزار جِلد از کتاب های چاپ شده به دست دانشآموزان کشور رسیده است.
به گفته آقای بخشی، تاکنون کتاب اخترشناسی و اولین بسته نجومی برای دانشآموزان مکاتب ولایتهای بلخ، هرات، بامیان، قندهار، سمنگان، جلالآباد و پکتیا توزیع شده است.
وی، همچنان از تلاش انجمن نجوم برای وارد شدن اخترشناسی به نصاب آموزشی رسمی کشور خبرداده، افزود که این انجمن مذاکراتی را با وزارت معارف آغاز کرده تا بتواند رشته اخترشناسی را وارد نصاب درسی کند.
او از توزیع کتاب اخترشناسی علاوه از مکاتب مزارشریف به مکاتب ولسوالی/شهرستانهای دولتآباد و چِمتال ولایت بلخ نیز خبرمیدهد.
نجوم و اختر شناسی برای دانشآموزان افغانستان پدیده تازهای است. این رشته نه در نصاب آموزشی معارف کشور وجود دارد و نه در مقطع تحصیلات عالی آنچنان جدی گرفته میشود.
انجمن نجوم افغانستان در راستای ترویج آموزش نجوم و اختر شناسی و همچنان ایجاد رابطه کودکان دانشآموز با این رشته، نمایشها و کارگاههای سیّار اخترشناسی را با یک «افلاکنما»ی کوچک در مکاتب شهر کابل راهاندازی کرده است.
مسئولان این انجمن میگویند که اگر از سوی حکومت پشتبانی مالی شوند در ولایتها نیز کارگاههای «اخترشناسی»، برگزار خواهند کرد.
از سوییهم، شماری از دانشآموزان و آموزگاران مکاتبی که در آنها کارگاه آموزش نجوم برگزار شده و کتاب اخترشناسی دریافت کردهاند، با ابراز خرسندی از این موضوع میگویند که آموزش نجوم و اخترشناسی میتواند کودکان را آماده فراگیری علوم کند.
فرشته احمدی، یکی از دانشآموزان بلخی که کتاب اخترشناسی و بسته نجومی را دریافت کرده میگوید:« خیلی خوب است. دولت باید توجه کند. ریاست معارف میخواهیم که اخترشناسی را شامل درسهای ما کند.»
در نصاب آموزشی افغانستان، اخترشناسی و نجوم جایی ندارد؛ چون در این نصاب فزیک آموزش داده میشود و نجوم نیز بخشی از فزیک تعریف شده است.
مسئولان انجمن نجوم اما، اخترشناسی و نجوم را جدا از فزیک سنتی دانسته و به این باور هستند که فزیک آموزشی معارف، ربطی به نجوم ندارد.
پیش از این، انجمن نجوم افغانستان کتاب مقدماتی آموزش نجوم را چاپ و برای مکاتب کابل، پروان، ننگرهار و بامیان توزیع کرده بود.
خواستیم در این زمینه دیدگاه وزارت معارف را نیز داشته باشیم، اما با تلاشهای فراوان موفق به گرفتن آن نشدیم.
اختر سهیل – خبرگزاری دید