فرهنگ و دانش

درست بنویسیم

(۲)

«لطفاً از صحت بودن پول تان مطمئن شوید!»

گاهی وقت ها که به بانک سر می زنیم،‌ توجه ما را آگهی ای جلب می کند که در نمای بیرونی ( شیشه مقابل) غرفه صراف نصب گردیده که محتوای آن تقریباً نزدیک به این مضمون است: «قبل از ترک کردن بانک از صحت بودن پول تان اطمینان حاصل نمایید»…هرگاه با این گونه نوشته ها روبه‌رو می‌شویم، نخستین چیزی که توجه ما را به خود جلب می کند، واژه «صحت» است. و می دانیم که «صحت» یعنی سلامتی و تندرستی… و به معنای دقیق تر، تندرست شدن.

و اما، «صحت بودن پول»… پول، از یک سو به صحت ربط دارد و از سویی دیگر به دلیل اینکه وسیله ای برای انتقال و یا تبادل دارایی است، ربطی به صحت ندارد. از آن جهتی که ربط به صحت دارد، این است که پول به خودی خود، انتقال دهنده انواع بیماری هاست؛ چون هر روز دست به دست می گردد و به همین جهت ناقل بسیاری از بیماری‌ها می شود.

واژه صحت به معنای درستی هم آمده؛ اما این معنا هنگامی به کار برده می شود که منظور آن درستی و راستی در قول یا عمل کسی باشد، مانند: «…مگر آنکه بر صحت آن قول بکلی واثق باشی.» (گلستان)، «اعمال مسلم را حمل به صحت باید کرد…»  در زمان حاضر، «صحت» را به جای درستی در قول و عمل کمتر به کار می برند؛ بلکه به جای صحت از واژه «راست» و یا «درست»‌ استفاده می کنند؛ اما آنچه مربوط به پول و گیرنده آن می شود، «درست» بودن از نظر شمارش است؛ یعنی نه کم باشد و نه زیاد؛ بلکه از نظر شمارش باید «درست» باشد. همچنان «درست» بودن از نظر فرسایش است؛ یعنی اینکه نو باشد، نه فرسوده در حدی که قابلیت معامله با آن، از بین رفته باشد. پس معلوم شد که مراد از «صحت بودن»‌ ، همان «صحیح و سالم» بودن و در نتیجه «درست بودن»‌ پول است نه مصون بودن پول در برابر امراض؛ تا گیرنده خودش آن را تشخیص داده و اطمینان حاصل نماید که این پول عاری از میکرب و یا ویروس است. و همچنان، «صحت بودن» به معنای صحت بودن از نظر گفتار و رفتار هم نیست. بنابراین، لازم است که مسئولین بانکهای دولتی و خصوصی به این موضوع دقت نموده و به جای «صحت بودن» از واژه پارسی سره آن  یعنی «درست بودن» کار بگیرند. زیرا این واژه (درست بودن)، هم معنای ضمنی درست بودن از نظر شمارش و هم معنای درست بودن از نظر فرسایش را دارد. به عبارت دیگر، وقتی می گوییم «…از درست بودن پول تان مطمئن شوید»، معنای آن این است که پول تان کم، تقلبی، فرسوده و یا ناچل نباشد.

داکتر فضایلی/ خبرگزاری دید

 

Related Articles

Back to top button