دهاقین: آب کافی برای کشت بدیل کوکنار نداریم/ طا-لبان فقط وعده دادهاند
خبرگزاری دید: طا-لبان هنگام تخریب مزارع کوکنار در ولایت بدخشان که به خشونت نیز کشیده شد، به دهاقین تعهد سپرده بود که برنامههای معیشیت بدیل را در مناطقشان تطبیق کنند و کمک اقتصادی را در اختیار آنان قرار دهند، اما با گذشت سه ماه از آغاز برنامه تخریب مزارع کوکنار در این ولایت، تا حال هیچ کمکی با دهقانان صورت نگرفته است. با اینحال؛سازمان ملل متحد میگوید، به دلیل نبود سیستم منظم آبرسانی و آبیاری، زارعین نتوانستهاند از کشتهای بدیل کوکنار حاصل بهتری بگیرند.
ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد میگوید، هرچند در سال جاری آب کافی وجود دارد، اما کانالهای منظم برای رساندن آب دریا به مزارع وجود ندارد و این مشکل سبب شده تا کشتهای بدیل کوکنار نتیجه بهتری ندهد.
در حال حاضر تنها ایالات متحده ، اتحادیه اروپا و جاپان از طریق ادارههای سازمان ملل متحد در بخش معیشت بدیل با زارعین کشور همکاری میکنند، اما این کمکها تنها در حد توزیع تخم اصلاح شده و کود کیمیاوی بوده و پروژههای زیربنایی، به ویژه تأمین آب زراعتی تطبیق نشده است.
نمایندۀ دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد، هنگام سفر به بدخشان گفته است که نبود زیربناء در بخش آب سبب شده تا برنامۀ معیشیت بدیل نتیجه بهتری بدست ندهد.
به گفته خانم انوبها سود، زارعین به وی گفتهاند که به دلیل نبود آب کافی برای آبیاری زمینهای زراعتیشان، کشتهای بدیل کوکنار برایشان منفعت نداشته است.
” خواست اصلی زنان و مردان زارع در اینجا آب است. در اینجا آب در دریا جاری است، اما با قریه و مزرعه وصل نشده است که در نتیجۀ کشتهای بدیل کوکنار آب کافی دریافت نمیکنند. دهاقین در اینجا از زمینهایشان در سالی تنها یک بار حاصل میگیرند. در گذشته، اینها کوکنار کشت میکردند، اما حال کچالو و لوبیا کشت میکنند، اما برای حاصل بیشتر به آب و کمک نیاز دارند. با زنانی که من صحبت کردم، گفتند چیزی که منفعت مالی نداشته باشد، به معنی بدیل کوکنار نیست. “
این در حالی ست که سال روان میزان سرانه بارندگی در کشور نسبت به سال های قبل افزایش چشمگیری داشته است. از یکسو حکومت سرپرست از مدیریت آبها و پر شدن سدهای آبی در کشور خبر می دهند اما از یکسو دهاقین کشور برای کشت بدیل خشخاش در کشور با کمبود منابع ابی مواجه اند.