روند صلح؛ واشنگتن خوشبین و کابل نگران
از سخنان آقای غنی پیرامون روند صلح این طور بر داشت میشود که او هنوز برعکس اظهارت مقامات و دپیلماتهای ایالات متحده امریکا در باره صلح نگران و مشکوک است.
محمد اشرف غنی نامزد دسته انتخاباتی« دولت ساز» روز چهار شنبه (۱۹ سرطان) در کنفرانس سالانه اتحادیه اروپا پیرموان مبارزه علیه فساد اداری در کابل در ارتباط به گفتوگوهای صلح زیاد صحبت کرد. از سخنان آقای غنی پیرامون روند صلح این طور بر داشت میشود که او هنوز برعکس اظهارت مقامات و دپیلماتهای ایالات متحده امریکا در باره صلح نگران و مشکوک است.
هفتمین دور از گفتوگوهای دوحه میان نمایندگان امریکا و نمایندگان گروه طلبان جریان دارد. در این میان برای دو روز طالبان با شماری از فعالان اهل رسانه، جامعه مدنی و چهرههای سیاسی در دوحه گفتوگو کردند و این گفتوگو با صدور یک قطعنامه هشت مادهای به پایان رسید.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان این روزها بیشتر از هر زمان دیگر تاکید دارد که گفتوگوهای صلح منجر به پایان جنگ در افغانستان خواهد شد. به تازگی خلیلزاد و برخی از نمایندگان طالبان اعلام کردند که در گفتوگوهای قطر به پیشرفتهای ملموسی دسته یافتهاند. در کابل مقامات امریکا خوشبین هستند که با گروه طالبان کنار میآیند و انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار میشود. چندی پیش مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا در کابل به رهبران حکومت گفت که انتظار داریم تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در ششم ماه میزان برگزار شود، پروسه مذاکره با طالبان به نتیجه برسد.
بر عکس خوشبینی امریکاییها، آقای غنی هنوز نگران به نظر میرسد. گفتههای غنی این ادعا را تا حدودی تایید میکند. جامعه جهانی و امریکا مدام اصرار دارند که گفتوگو بهترین گزینه برای پایان جنگ است. اما، آقای غنی در کنفرانس سالانه اتحادیه اروپا در ارتباط به مبارزه علیه فساد اداری گفت که صلح تنها با قبولی دعوت محقق نخواهد شد.
آقای غنی گفت که همین لحظه هم زمان صلح است و همچنان گفت که جاده صلح اما اسفالت نیست و پر از «کپرک» است. این ظهارات غنی نشان میدهد که او نگران گفتوگوهای صلح است. البته این نگرانی اتفاق تازه نیست. از سنبله سال پار که زلمی خلیلزاد ماموریت گفتوگوها را با طالبان به دوش گرفت، آقای غنی در برابر این گفتوگوها واکنش نشان داد و حتا باری حمدالله محب مشاور شورای امنیت ملی کشور بر عملکرد این دپیلمات کاخ سفید تاخت و گفت که خلیلزاد در پروسه صلح اهداف شخصی دارد و جزئیات گفتوگوهای صلح را با کابل شریک نمیسازد.
یکی از نگرانیهای غنی در پروسه صلح عدم حضور دولت است. گروه طالبان تاکنون نپذیرفته که حکومت کابل داخل مذاکرات شود. روز گذشته آقای غنی گفت برای رسیدن به صلح به گفتوگوهای جدی نیاز است و برای این کار باید حدود و صلاحیت ما در سطح ملی روشن باشد. احتمالاً غنی به گفتوگوهای احزاب سیاسی با گروه طالبان اشاره کرده است. طالبان چند باری با چهره های سیاسی در مسکو گفتوگو کردند. آقای غنی در ارتباط به مذاکره احزاب با طالبان گفته بود که جریانهای سیاسی صلاحیت گفتوگو با طالبان را ندارد.
این واقعیت هم برای همه روشن شده که آقای غنی از گفتوگوهای صلح به رهبری امریکا شاکی است. غنی گفته بود که برای رسیدن به صلح در افغانستان پنج سال زمان نیاز است. به نظر می رسد برنامه غنی برای صلح هنوز تغییر نکرده. آقای غنی پیوسته تاکید کرده که مردم افغانستان صلح پایدار میخواهند.