سرانجام ارگ عقبنشینی کرد
سرانجام دپیلماسی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای پروسه صلح افغانستان نتیجه داد و محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور تن داد که در نشست قطر نمایندگان حکومت را بفرستد و برای شکل گیری یک تیم مذاکره کننده افغانستان شمول و فراگیر کار نماید.
به نظر میرسد که حکومت منبعد در روند گفتوگوهای صلح با گروه طالبان شرکت میکند و دیگر حضور غایب نخواهد داشت. شورای رهبری مصاحله روز گذشته یک شنبه ۱۸ حمل در نخستین جلسهاش در ارگ ریاست جمهوری اعلام کرده است که حکومت افغانستان در نشست دوحه پایتخت قطر شرکت و با نمایندگان طالبان گفتوگو خواهد کرد.
پیش از این حکومت پیوسته روی مذاکرات حکومتمحور با گروه طالبان پافشاری داشت و تاکید میکرد که در نشست قطر شرکت نخواهد کرد.
قرار است که در اواخر ماه جاری(حمل) نشست قطر برگزار شود. حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور و برخی از رهبران احزاب سیاسی علام کردهاند که در نشست دوحه حضور خواهند یافت.
آقای کرزی رییس جمهور پیشین به تازگی گفته چه حکومت بخواهد و چه نخواهد او با شماری از چهرههای سیاسی بیرون از حکومت به دوحه میرود و با نمایندگان گروه طالبان گفتوگو میکند.
حالا چنین به نظر میآید که فشار دپیلماتهای ایالات متحده امریکا و احزاب سیاسی حکومت را ناگزیر را ساخته است که در نشست قطر شرکت نماید.
خواست امریکا هم این بوده است که حکومت در کنار احزاب سیاسی و نهادهای جامعه مدنی نمایندگانش را در نشستهای چون قطر بفرستد.
شورای رهبری مصالحه تیم مذاکره کننده حکومت را معرفی کرده است که در این فهرست نام ۲۲ نماینده دیده میشود. در همین حال در هفته گذشته یک فهرست ۲۰۰ نفری از شرکت کنندگان نشست قطر در اختیار رسانهها نیز قرار گرفته است که در آن فهرست، نام شماری از رهبران احزاب سیاسی به چشم میخورد.
عدم حضور نمایندگان حکومت در روند گفتوگوهای صلح بیشتر از این توجیهی نداشت. نمایندگان طالبان پنچ دور با دپیلماتهای امریکا در قطر برای رسیدن به توافق گفتوگو کردند. در تمام این دورهها حکومت افغانستان حضور نداشت.
تا اینکه سرانجام دپیلماسی زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای پروسه صلح افغانستان نتیجه داد و محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور تن داد که در نشست قطر نمایندگان حکومت را بفرستد و برای شکل گیری یک تیم مذاکره کننده افغانستان شمول و فراگیر کار نماید.
به شمول امریکا، روسیه از کشورهایی به شمار میرود که خواهان حضور حکومت در روند گفتوگوهای صلح بود. در نشست دو روزه مسکو که در اوج مخالفت ریاست جمهوری برگزار شد، دپیلماتهای روسی خیلی تلاش کردند که در کنار احزاب سیاسی نمایندگان حکومت نیز شرکت نمایند که چنین نشد.
هماهنگی میان حکومت افغانستان و امریکا در روند گفتوگوهای صلح بدون شک نتیجه بخش خواهد بود. حضور فعال حکومت در پروسه صلح میتواند کابل را برای رسیدن به صلح کمک نماید.
روند گفتوگوهای صلح با طالبان به مراحل نهایت حساس خود رسیده است. در پنجمین دور از این گفتوگوها نمایندگان طالبان با دپیلماتهای امریکا روی خروج نیروهای خارجی از کشور بحث کردند.
عدم حضور حکومت در این پروسه موجب بدبینی خواهد شد. اگر حکومت در این گفتوگوها غایب باشد این باور بیشتر تقویت مییابد که پشت پرده تصمیم گرفته خواهد شد.
حال با موافقت حکومت برای شرکت در نشست قطر میتواند یک تیم مذاکره کننده افغانستان شمول و فراگیر معرفی شود و با نمایندگان طالبان رایزنی نماید.
حتی در کنار تیم مذاکره کننده حکومت، احزاب سیاسی هم میتواند در هماهنگی با این تیم به نشست قطر شرکت نمایند. کشیدگی میان حکومت و احزاب سیاسی در روند صلح طالبان را بیشتر تقویت خواهد کرد.
با این وجود، انتظار داریم که حکومت یک تیم مذاکره کننده قوی و فراگیر را شکل دهد و با آجندای بسیار مشخص راهی نشست قطر بسازد.
در نهم ماه ثور قرار است که لویه جرگه مشورتی صلح نیز برگزار شود. آنچه در اختیار خبرگزاری دید، قرار گرفته نشان میدهد که آجندای برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح، تعریف صلح و تعیین چارچوب گفتوگو با طالبان است.