سرنوشت نامعلوم انتخابات پارلمانی
باید گفت وضعیت دشوار و غیر قابل پیشبینی است. میزان اعتراضات در ارتباط به عملکرد کمیسیونها گسترده است. اگر در مورد نتایج نهایی و پرونده این انتخابات بدون دقت تصمیم گرفته شود، شک نکنید که موجب تنشهای گسترده خواهد شد.
در ۱۸ سال اخیر به رسوایی انتخابات پارلمانی ۲۸ و ۲۹ میزان در افغانستان انتخابات نداشتیم و تجربه نشده است. دست کم چهار ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی گذشته است ولی هنوز از اعلام نتایج نهایی این انتخابات خبری نیست.
قضیه زمانی پیچیده شد که تمام رؤسا و کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی از جانب ریاست جمهوری عزل و افزون بر این دادستانی کل کشور اعلام کرد که کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی حق سفر به بیرون از کشور را ندارند و ممنوعالخروج هستند.
به تازگی سخنگوی دادستانی کشور اعلام کرده است که هیئت شکل گرفته است تا اتهامات وارده بر کمیشنران و رؤسای نهادهای انتخاباتی را بررسی کند.
ننایج نهایی شماری از ولایات اعلام شده است و هنوز از سرنوشت ۱۵ ولایت دیگر خبری نیست. نامزدان معترض، احزاب سیاسی و افکار عمومی کشور میگویند که نتایج انتخابات باید باطل اعلام و انتخابات پارلمانی دوباره برگزار شود.
کمیسیونهای انتخاباتی جدا از فساد مالی گسسترده، به فساد اخلاقی نیز متهماند. این مورد میتواند مایه شرمساری برای کمیسیونها و کمیشنران انتخاباتی باشد.
کمیسیونهایی که در بیش از چهار ماه نمیتوانند نتایج نهایی را با تفکیک آرای سیاه و سفید اعلام کنند، بدون شک مستحق عزل و محکمه شدن هستند.
اعتراضات گسترده در مورد چگونگی برگزاری انتخابات نشان میدهد که کمیسیونهای انتخاباتی در آزمون انتخابات پارلمانی سخت ناکام بودهاند.
با آنکه کیمسیونهای انتخاباتی مدعی است آرای سیاه و سفید را از هم تفکیک کردهاند ولی شوربختانه روشن نیست که نامزدان برنده و بازنده کدامها هستند.
رسوایی در انتخابات مجلس نمایندگان موجب خلق بیاعتمادی در میان مردم شد؛ مردمی که با قبول خطرات جانی پای صندوق رای رفتند تا نمایندگان واقعی شان را راهی مجلس بسازند.
حال پرونده انتخابات مجلس نمایندگان آینده نامعلومی دارد. کمتر آدرسی میتواند در باره نتایج انتخابات پارلمانی به گونه قاطع سخن بگوید.
باید گفت وضعیت دشوار و غیر قابل پیشبینی است. میزان اعتراضات در ارتباط به عملکرد کمیسیونها گسترده است. اگر در مورد نتایج نهایی و پرونده این انتخابات بدون دقت تصمیم گرفته شود، شک نکنید که موجب تنشهای گسترده خواهد شد.
این روزها دیده میشود که رهبری حکومت و احزاب سیاسی بیشتر درگیر پروسه صلح و رقابتهای انتخاباتی ریاست جمهوریاند.
کمیشنران عزل و ممنوعالخررج شدند و به طور کلی بحث نتایج نهایی انتخابات پارلمانی به حاشیه رفته است.
با یک وضعیت این چنینی ضرورت است که نامزدان، حکومت، احزاب سیاسی، نهادهای ناظر بر انتخابات و جامعه مدنی زیر یک سقف جمع شوند در ارتباط به انتخابات ریاست جمهوری و نتایج انتخابات پارلمانی رایزنی نمایند.
اگر پرونده انتخابات پارلمانی همچنان جدی گرفته نشود، عاقبت خوبی نخواهد داشت. مردم انتظار دارند که موضوع انتخابات پارلمانی یک طرفه شود تا برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آمادهگی بگیرند.
اساس دمکراسی در افغانستان، برگزاری انتخابات است. با این وجود هر قدر پروسه انتخابات به شکل سالم و شفاف اجرا شود، همان قدر میتواند دموکراسی را در افغانستان نهادینه بسازد.
تقلبات گسترده در انتخابات سبب میشود تا مردم نسبت به انتخابات بی باور شوند که شدهاند.
با تمام اینها، انتظار داریم که اوضاع نا به سازمان انتخابات پارلمانی مدیریت شود.