صلح اولویت ملی است/ انتخابات بحران را عمیقتر میکند/ تلاش میکنیم روند صلح احیا شود
شماری از چهرههای ملی و رهبران جهادی با تأکید به پیشبرد گفتوگوهای صلح، اظهار داشتند که شرایط موجود برای برگزاری انتخابات مساعد نیست و باید تمام توجه را به صلح و ثبات در کشور معطوف داشت.
شماری از چهرههای ملی و رهبران جهادی با تأکید به پیشبرد گفتوگوهای صلح، اظهار داشتند که شرایط موجود برای برگزاری انتخابات مساعد نیست و باید تمام توجه را به صلح و ثبات در کشور معطوف داشت.
به گزارش خبرگزاری دید، شماری از چهرههای مطرح سیاسی و رهبران جهادی میگویند: واقعیتهای بسیاری نشان میدهد که این انتخابات نه تنها موجب کاهش بحران در کشور ما نشده، بلکه خود موجب بحران مضاعف، تفرقه بیشتر میان مردم و تضعیف نهادها و کاهش بیشتر اعتماد به دمکراسی و مشارکت سیاسی میشود.
آنان با نشر بیانیهای گفتهاند: بدون شک که برگزاری انتخاباتی که در آن اراده آزاد مردم و شهروندان به نمایش گذاشته شود، اصل اجتنابناپذیر مردم سالاری است. اما در شرایط کنونی، سازماندهی انتخاباتی که مردم افغانستان آن را رهبری نمیکنند و پیششرطهای ابراز آزاد اراده مردم وجود ندارد، انتخابات کشور ما را به سوی یک بحران عمیقتر سیاسی و اجتماعی کشانده و به داعیهصلح هم نمیتواند کمک کند.
متن کامل اعلامیه:
اعلامیه جمعی ازشخصیت هایملی، رهبران جهادی، نمایندگان جامعهمدنی و شهروندان افغانستان در پیوند با روند صلح و انتخابات ریاست جمهوری
بدون شک که صلح در وطن ما مسئله اصلی بوده و باید در صدر آجندای ملی ما قرار داده شود. مردم افغانستان میخواهند که به کشتار شهروندان ما هرچه زودتر پایان داده شده و صلح پایدار و دایمی در کشور برقرار شود. این امر ایجاب میکند تا همه نیروّها، شخصیتها، احزاب ملی و جهادی، نهادهای جامعه مدنی و همه شهروندان افغانستان مشترکاً در این مسیر با هماهنگی کامل بذل مساعی کنند.
ما جمعی از شخصیتهای ملی، رهبران جهادی، نمایندگان جامعهمدنی و شهروندان افغانستان در تلاش ایجاد یک ابتکار فراگیر و افغانستان شمول میباشیم که در مرکز کوششهای ما سازماندهی روند صلح با اشتراک همه افغانها قرار دارد. از مدتی بدین سو تعداد زیادی از رهبران سیاسی و اجتماعی کشور در این راستا با هم کار میکنند. این عده تاکنون در برگزاری گفتوگوهّای بینالافغانی اول و دوم در مسکو، میان نمایندگان سیاسی افغانستان و تحریک اسلامی طالبان نقش فعالی را بر عهده داشتهاند. این جمع به زودی با برگزاری یک کارزار وسیع و گسترده تلاش خواهد کرد تا روند صلح در کشور ما احیا شود. با در نظر داشت اهمیت این موضوع یادآوری چند نکته را در پیشگاه مردم افغانستان الزامی میدانیم.
۱. روند صلح باید یک روند شفاف، ملی، افغانستانشمول و زیر رهبری مردم افغانستان باشد. روند صلح باید از آن مردم افغانستان بوده و مردم کشور ما بتوانند با در نظرداشت منافع ملی، حفظ تمامیت ارضی و تحکیم استقلال کشور و هم چنین احترام به حقوق و آزادیهّای شهروندان کشور ما، خود در این رابطه تصمیم بگیرند.
۲. صلح تحقق نخواهد یافت مگر این که هیئت افغانستانشمول مردم و دولت افغانستان با تحریک طالبان هرچه زودتر مستقیماً و مستقلانه به گفتوگو بپردازد.
۳. این هیئت باید به نمایندگی از تمام مردم افغانستان و با یک موضع واحد ملی برای تحقق صلح وارد گفتوگو شود.
۴. از تحریک طالبان افغانستان دعوت میکنیم تا با هیئت ملی و افغانستانشمول مردم و دولت افغانستان مستقیماً به گفتوگو بپردازد.
۵. روند متوقف شده صلح میان تحریک طالبان و ایالات متحده امریکا باید هرچه زودتر دوباره آغاز و راه برای شروع مذاکرات رسمی صلح میان افغانها هموار شود.
۶. گفتوگوهای صلح میان طالبان و ایالات متحده امریکا باید شفاف بوده و مردم افغانستان از تمام مسایلی که با سرنوشت آنها رابطه دارد، آگاهی کامل داشته باشند.
۷. هیچ صلحی که در آن حاکمیت مردم افغانستان بر سراسر قلمرو کشور کاملاً تامین نشده و موجب تقویت نظام جمهوری اسلامی افغانستان نشود، نمیتواند پایدار و ماندگار باشد.
۸. صلح ماندگار همانگونه که ایجاب داشتن یک اجماع ملی در داخل کشور را مینماید، باید از اجماع منطقهای و بینالمللی نیز برخوردار باشد.
۹. ما از همسایههای خود، کشورهای منطقه و قدرتهای بزرگ میخواهیم تا با تحکیم اجماع بینالمللی در امر استقرار صلح با افغانستان نه تنها همکار شوند بلکه به عنوان کشورهای تضمین کننده صلح و ثبات با ما متحد شوند.
هموطنان عزیز!
هرنوع تزلزل در امر رسیدن صلح به معنای ادامه خونریزی و کشتار مردم افغانستان در یک جنگی که افغانستان در آن دارای منافع نبوده، تلقی میشود. ما با در نظرداشت اهمیت صلح و ثبات و توجه به این امر که برگزاری انتخابات در شرایطی که مالکیت و رهبری آن در دست مردم افغانستان نبوده و هم شرایط سیاسی و امنیتی برای برگزاری یک انتخابات شفاف، عمومی، عادلانه و افغانستانشمول ممکن نیست و موجب کشاندن کشور ما به بحرانهای عمیقتر و وسیعتر سیاسی و اجتماعی میشود، به این عقیدهایم که باید تمام توجه را به صلح و ثبات درکشور معطوف داشت.
بدون شک که برگزاری انتخاباتی که در آن اراده آزاد مردم و شهروندان به نمایش گذاشته شود، اصل اجتنابناپذیر مردم سالاری است. اما در شرایط کنونی، سازماندهی انتخاباتی که مردم افغانستان آن را رهبری نمیکنند و پیششرطهای ابراز آزاد اراده مردم وجود ندارد، انتخابات کشور ما را به سوی یک بحران عمیقتر سیاسی و اجتماعی کشانده و به داعیهصلح هم نمیتواند کمک کند. اوضاع امنیتی جاری، عدم کنترول حکومت بر بخشهای مهمی از سرزمین افغانستان و عملاً نبودن زمینه مشارکت عینی برای تعداد زیادی از مردم نشان از عدم برگزاری انتخابات عمومی و افغانستان شمول است. عدم اعتماد وسیع مردم افغانستان به مجریان و سازماندهندگان انتخابات ریاست جمهوری و باور عمیق مردم به مهندسی گسترده انتخابات مزید بر علت است.
از اینرو مردم افغانستان با دلسردی و نگرانی جدی به انتخابات پیشرو مینگرند و ما هم در این نگرانی با مردم خود عمیقاً شریک میباشیم.
واقعیتهای بسیاری نشان میدهند که این انتخابات نه تنها موجب کاهش بحران در کشور ما نشده بلکه خود موجب بحران مضاعف، تفرقه بیشتر میان مردم و تضعیف نهادها و کاهش بیشتر اعتماد به دمکراسی و مشارکت سیاسی میشود. این جمع نمیتواند مسئولیت چنین امری را بر عهده بگیرد.
توجه به روند صلح را نمیتوان و نباید به تعویق انداخت بلکه باید تمام توجه و هم خود را متوجه تامین صلح و پایان خونریزی در کشور نمود. ما یقین کامل داریم که تمام سیاسیون و وطندوستان کشور ما و انسانهای خواهان صلح به این ندای ما لبیک خواهند گفت.
و من الله التوفیق
کابل، اول میزان ۱۳۹۸