غزنی؛ زخم تازه بر پیکر انتخابات
درست است که کمیسیون انتخابات به خواست معترضان پاسخ داده است، اما فراموش نباید کرد که چنین تصمیمی به تنشهای قومی در کشور میافزاید و درعین حال به میزان بیاعتمادی افکار عمومی نسبت به انتخابات اضافه میکند.
دست کم چهار ماه پیش جریان سیاسی « توافق ملی و تغییر» در کابل مدعی شده بود که درست نیست کمیسیون انتخابات را « مستقل » بخوانیم. به باور این جریان سیاسی که بیشتر روی انتخابات متمرکز است، کمیسیون انتخابات هیچ نوع استقلالیت ندارد و گوش به فرمان خواسته های ریاست جمهوری است. بدون شک واقعیت امر هم همین است و میتوان از این حرف « توافق ملی و تغییر » دفاع کرد و گفت که بلی کمیسیون انتخابات « مستقل » نیست.
آنچه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۳ واقع و منجر به این شد که برای نخستین بار در تاریخ حکومتداری افغانستان « حکومت وحدت ملی » به وجود بیاید، یاد همگان است. حکومتی غیر مشروع که هر روز بحران میزاید و رهبری این حکومت هم قادر نیست که این بحرانها را مهار کند.
در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها و اندکی بعد انتخابات ریاست جمهوری، مواردی وجود دارد که خبر میدهد کمیسیون انتخابات تصمیم گرفته است انتخابات « گوسفندی» را تکرار کند و برای چند سال دیگر حکومت و نظام غیر مشروع را دوام بخشد. لازم بود که برای برگزاری یک انتخابات شفاف و سالم در افغانستان کمیسیون انتخابات، به قول معروف با « خانه تکانی » مواجه میشد. هر چند اعضای کمیسیون فعلی چهرههای تازهاند و اما تقلب در این نهاد واقعاً نهادینه شده است و برای ریشهکن کردن تقلب در کمیسیون انتخابات، میبایست کارهای بنیادی انجام میشد که نشد.
کمیسیون انتخابات نه تنها که رسوایی انتخابات دور گذشته ریاست جمهوری را پاک نکرد، بلکه زخمهای تازه بر پیکر انتخابات که یک روند دموکراتیک است اضافه کرد.
با وصف میلیاردها دالر کمک جامعه جهانی برای انتخابات و نهادینه شدن دموکراسی در افغانستان، هنوز که هنوز است مردم به امر برگزاری انتخابات باور ندارند. در کنار دیگر عوامل، مقصر اصلی کمیسیون انتخابات است که در هر دوره از انتخابات با آرای مردم بازی سیاسی و قومی میکند.
موضوع چگونگی برگزاری انتخابات ۲۸ میزان در ولایت غزنی از مدت ها بدین سو جنجالی است. کمیسیون انتخابات اخیراً به این جنجالها افزوده است. رییس کمیسیون انتخابات دو روز پیش اعلام کرد که انتخابات پیشرو در غزنی به گونه حوزهای برگزار خواهد شد. این اقدام کمیسیون با واکنشهای گوناگون مواجه شد. به طور نمونه اعضای مجلس نمایندگان میگویند که برگزاری انتخابات در غزنی به گونه حوزهای غیر قانونی و تبعیضآمیز است.
نهادهای ناظر بر انتخابات نیز چنین میگویند و تاکید میکنند که کمیسیون انتخابات با این اقدام، قانون انتخابات را زیر پا کرده است. همایون همایون معاون اول مجلس نمایندگان گفته است که کمیسیون انتخابات به خواست ریاستجمهوری و اتحادیه اروپا عمل میکند و نگاه قومی نسبت به انتخابات در غزنی دارد.
درست است که کمیسیون انتخابات به خواست معترضان پاسخ داده است، اما فراموش نباید کرد که چنین تصمیمی به تنشهای قومی در کشور میافزاید و درعین حال به میزان بیاعتمادی افکار عمومی نسبت به انتخابات اضافه میکند.
نمایندگان فعلی مردم غزنی در مجلس نمایندگان نیز کمیسیون و ریاست جمهوری را متهم به برخورد قومی با انتخابات در این ولایت میکنند.
بربنیاد قانون انتخابات، ولایت غزنی یک حوزه انتخابی پارلمانی به حساب میآید که ۱۱ نماینده در پارلمان سهم دارد. از میان این نامزدها ۱۱ نفر که بیشترین رای را در سراسرغزنی داشتند به پارلمان راه مییافتند.
براساس آنچه کمیسیون انتخابات اعلام کرده است حوزهای شدن انتخابات ولایت غزنی این ۱۱ نماینده به ۳ حوزه تقسیم میشوند و از هر حوزه کسانی که بیشترین رای را دارند به پارلمان راه پیدا میکند.
قرار بود که انتخابات پارلمانی به صورت حوزهای برگزار شود، ولی به دلیل مشخص نبودن شمار رای دهندگان درهر حوزه، مشکلات فنی و در نحوه عملی شدن این روند، کمیسیون انتخابات افغانستان، انتخابات را در دیگر ولایتها به صورت سابق و تنها در ولایت غزنی به صورت حوزهای برگزار خواهد کرد.
روی همین دلیل نهادهای ناظر برانتخابات و اعضای مجلس نمایندگان معترضاند که کمیسیون انتخابات قانون انتخابات را زیرپا کرده است.
کمیسیون انتخابات برای غزنی جدا از سایر ولایات یک جدول زمانی دیگر ریخته است که به باور نهادهای ناظر بر پروسه انتخابات، این جدول در زمان باقی مانده ممکن نیست که به گونه درست عملی شود.
در فرجام برخی از اعضای مجلس نمایندگان میگویند که حکومت از حضور یک قوم خاص در شورای ملی هراس دارد و در انتخابات پیشرو میخواهد مانع انجام این امر شود.
اختر سهیل- خبرگزاری دید