ماموریت دشوار کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی
این انتقاد وجود دارد که حکومت در امور انتخاباتی دخالت میکند. بارها اعضای کمیسیونهای انتخاباتی فاش کردهاند که رهبران حکومت در کار کمیسیونهای انتخاباتی دست درازی میکنند.
پرونده پرسش برانگیز و جنجالی انتخابات پارلمانی ۲۸ و ۲۹ ماه میزان ماموریت دشوار کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی است. با عزل کمیشنران و روسای قبلی کمیسیونهای انتخاباتی، مسئولیت نهایی ساختت پرونده انتخابات پارلمانی به دوش اعضای جدید کمیسیونها افتاده است. بدون شک اعضای جدید نهادهای انتخاباتی مسئولیت سنگینی درپیش دارند.
بیش از پنج ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی گذشته است ولی نتیجه نهایی ۱۵ ولایت کشور هنوز همکانی نشده است. روشن هم نیست که چه زمانی اعلام خواهد شد. براساس تقویم اوقات انتخابات پارلمانی، نتایج انتخابات مجلس نمایندگان باید در پایان ماه قوس یکطرفه میشد.
در انتخابات پارلمانی به گونه گسترده تقلب و تخطی صورت گرفته است. نهادهای انتخاباتی، رهبری حکومت، جامعه جهانی و نامزدان تایید میکنند که در این انتخابات به شکل گسترده تقلب صورت گرفته است.
مقامات بلند پایه حکومت کنونی اعلام کردهاند که تقلب در انتخابات پارلمانی مایه شرمساری افغانستان شده است.
نامزدان انتخابات از همان روز نخست برگزاری انتخابات پارلمانی تا همین اکنون روی نتایج انتخابات اعتراض دارند. افکار عمومی کشور و احزاب سیاسی نیز معترضاند.
نامزدان انتخابات تاکید میکنند که کمیسیونهای انتخاباتی نتوانستهاند یا نخواستهاند که آرای سیاه و سفید را تفکیک کنند و عدالت انتخاباتی را تامین نمایند.
کمیسیونهای انتخاباتی افزون به تقلب متهم به فساد مالی و اخلاقی نیز هستند.
اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی در مورد پرونده انتخابات پارلمانی هیج حرف روشن ارایه نکردهاند. انتظار داریم که کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی به گونه شفاف و مسئولانه پرونده انتخابات مجلس نمایندگان را بسته کنند و عدالت انتخاباتی هم برقرار شود.
پیش از انتخاب شدن اعضا و روسای جدید نهادهای انتخاباتی، سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری گفته بود که باید افراد با تعهد و شایسته به عنوان اعضای کمیسیونهای انتخاباتی انتخاب شوند.
در مورد اعضای جدید نهادهای انتخاباتی، اندک بدبینی نیز وجود دارد. به تازگی رحمتالله نبیل نامزد دسته انتخاباتی « امنیت و عدالت» در گفتوگو با طلوع نیوز گفته است که بسیاری از اعضای انتخاب شده در مورد انتخابات اطلاعات زیادی ندارند.
در مورد تعهدات آنها هم پرسش وجود دارد. یک نامزد انتخابات پارلمانی که دوست ندارد نامی از وی برده شود، میگوید که ریاست جمهوری افرادی را به عنوان روسای کمیسیونهای انتخاباتی گزینش کرده است که با ارگ رابطه نزدیکی دارد.
این انتقاد وجود دارد که حکومت در امور انتخاباتی دخالت میکند. بارها اعضای کمیسیونهای انتخاباتی فاش کردهاند که رهبران حکومت در کار کمیسیونهای انتخاباتی دست درازی میکنند.
حالا نتایج و پرونده انتخابات پارلمانی دقیقاً در یک بُنبست انتخاباتی گیر مانده است. با این گونه وضعیت روسا و اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی باید به گونه مسئولانه پرونده انتخابات را یک طرفه کنند.
اگر اعضای جدید نهادهای انتخاباتی چون کمیشنران قبلی عمل نمایند، شاهد یک بحران خواهیم بود و کمتر آدرسی میتواند این بحران را حل و فصل نماید.
انتخابات ریاست جمهوری را در پیش داریم ونیاز است که اعضای جدید نهادهای انتخاباتی پرونده انتخابات پارلمانی را به گونه عادلانه بسته کنند تا مردم دوباره به کمیسیونهای انتخاباتی اعتماد کنند. تا این جای کار عملکرد نهادهای انتخاباتی سبب گردیده است که افکار عمومی نسبت به شرکت شان در روز انتخابات مشکوک شوند.