مسئولیت دشوار حکومت در روند صلح
حالا حکومت افغانستان در روند گفتوگوهای صلح مسئولیت دشواری دارد. حکومت در نهایت باید یک تیم مذاکره کننده افغانستان شمول را سروسامان دهد.
گفتوگوها با گروه طالبان به مراحل حساس رسیده است. اکنون مسئولیت حکومت افغانستان این است که در روند گفتوگوها حضور داشته باشد. تا این جای کار حکومت در هیچ کدام از گفتوگوهای انجام شده با طالبان شرکت نداشته و غایب بوده است.
چهار دور از مذاکرات میان نمایندگان طالبان و دپیلماتهای ایالات متحده امریکا در دوحه پایتخت قطر انجام شد. قرار است پنجمین دور این گفتوگوها به زودی برگزار شود.
نمایندگان طالبان در اواسط ماه دلو با رهبران احزاب سیاسی در مسکو یک گفتوگوی دو روزه داشتند. حکومت مخالف برگزاری این نشست بود و حتی به سازمان ملل متحد نیز شکایت کرده بود.
محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور گفته بود که احزاب سیاسی صلاحیت اجرایی ندارند.
حرف و حدیث حکومت در پروسه صلح این است که طالبان باید با حکومت افغانستان داخل گفتوگو شوند و روند صلح در مالکیت افغانها باشد.
زلمی خلیلزاد نماینده ارشد وزارت امور خارجه امریکا درپروسه صلح و دیگر مقامات بلند پایه این کشور از دیر زمانی است که میگویند گفتوگوها باید در مالکیت حکومت باشد و حضور حکومت در میز مذاکره شرط است.
زلمی خلیلزاد بارها در سخناناش تاکید کرده است میان احزاب و حکومت باید در گفتوگوهای صلح اجماع شکل بگیرد.
حکومت در عین حال که پافشاری دارد روند صلح بایستی در مالکیت افغانستان باشد، مخالف است که نشستهای صلح در کشورهای منطقه برگزار شود.
قرار بود روز دو شنبه گذشته هیئتی از گروه طالبان به پاکستان سفر کند و با نمایندهگان امریکایی دیدار و گفتوگو کند. ظاهراً شکایت کابل به سازمان ملل متحد نتیجه داد و گروه طالبان اعلام کرد که نمیتواند به پاکستان سفر کند.
زلمی خلیلزاد به تازگی در صحبت با طلوع نیوز گفته است که هرچه زودتر باید هیئت مذاکره کننده حکومت با گروه طالبان تغییر کند. هارون چخانسوری سخنگوی ریاست جمهوری نیز گفته است که تیم مذاکره کننده حکومت ممکن است تغییر یابد.
نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان گفته پیش از برگزاری جرگه بزرگ مشورتی صلح که قرار است در پایان ماه حوت برگزار شود، تیم مذاکره کننده حکومت تغییر کند.
این دپیلمات امریکایی تاکید کرده که اگر تیم مذاکره کننده تغییر نکند، ممکن است اجلاس همانند نشست مسکو بار دیگر تکرار شود.
آقای خلیلزاد همچنان گفته که افغانهای داخل و بیرون از حکومت باید با طالبان گفتوگو نمایند.
یک معنای حرف زلمی خلیلزاد این است که برای امریکاییها گفتوگوهای دولتمحور هم زیاد مطرح نیست.
گروه طالبان پیوسته به پیشنهادات حکومت برای مذاکره پاسخ رد داده است. طالبان حکومت را مشروع نمیداند و برای همین نمیخواهد با آن گفتوگو کنند.
گروه طالبان زمانی با ارگ گفتوگو خواهند کرد که حکومت در نقش یک سازمان یا گروه سیاسی تنزیل مقام دهد.
حالا حکومت افغانستان در روند گفتوگوهای صلح مسئولیت دشواری دارد. حکومت در نهایت باید یک تیم مذاکره کننده افغانستان شمول را سروسامان دهد.
قرار است در پایان ماه حوت جرگه بزرگ مشورتی صلح برگزار شود. انتظار داریم این جرگه نتایج مطلوبی در پی داشته باشد.