نشست دوحه -۳ و فرار طا-لبان از پاسخگویی
نویسنده: حفیظ الله رجبی
خبرگزاری دید: به نظر نمیرسد برگزاری نشست سوم دوحه هم گرهی از مشکلات متعدد کنونی افغانستان باز کند. طا-لبان به احتمال زیاد در این نشست شرکت نمیکنند و نشست سوم هم مانند نشستهای اول و دوم بدون نتیجه خاصی به پایان میرسد
نشست سوم دوحه قرار است در سیام ماه جون(۱۰ سرطان) از سوی سازمان ملل و به میزبانی قطر در مورد افغانستان برگزار شود. تمام تلاشهای دیپلماتیک در جریان است تا طا-لبان به عنوان گروه حاکم بر افغانستان در این نشست حضور یافته و نشست فضای جدیتر و عملیتری به خود بگیرد. در این راستا محمد بن عبدالعزیز بن صالح الخلیفی معاون وزیر امور خارجه قطر در سفر اخیرش به کابل و دیدار با مقامات طا-لبان به شمول ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر، ملا محمد یعقوب وزیر دفاع و سراج الدین حقانی وزیر امور داخله، رهبری طا-لبان را به شرکت در این نشست و پیامدها و دستاوردهای مثبت آن برای این گروه ترغیب نمود.
این مقام قطری ضمن دعوت از طا-لبان برای شرکت در نشست دو روزه دوحه با موضوع افغانستان برحمایت های سیاسی و همکاریهای اقتصادی قطر با افغانستان نیز تاکید نمود. نکته اساسی اما در این میان عدم تمایل طا-لبان به شرکت در نشست سوم دوحه میباشد. طا-لبان از اینکه در این نشست مورد بازخواست و پرسش جامعه جهانی و مردم افغانستان قرار بگیرند، هراس دارند. طا-لبان به عنوان گروه حاکم بر افغانستان در سه سالی که از دوباره به قدرت رسیدنشان میگذرد در تشکیل دولت همه شمول، حفاظت از حقوق بشر و تامین عدالت ناکام عمل کرده و افغانستان را به قهقرا کشانده اند.
اگرچه مقامات طا-لبان از دعوت قطر برای شرکت در نشست سوم دوحه استقبال کرده اند اما نمیتوان این استقبال را به معنای حضور طا-لبان در این نشست مهم در مقیاس بینالمللی برای افغانستان دانست. براساس گزارشی از طلوع نیوز کمیته سیاسی طا-لبان در جلسهای حضور این گروه در نشست آتی دوحه سه را بررسی کرده و با توجه به اوضاع کنونی افغانستان و منطقه تصیمات لازم را اتخاذ کرده اند.
با این همه، به نظر میرسد طا-لبان همچون گذشته بهانههای خود برای عدم حضور در نشست سوم دوحه را داشته باشند. طا-لبان برای شرکت در نشست اول و دوم دوحه با موضوع افغانستان شرط تعیین کردند. عدم حضور مقامات پیشین دولت قبلی افغانستان در نشست اول و دوم دوحه و عدم تعیین نماینده ویژه افغانستان در سازمان ملل از جمله شرایط طا-لبان به شمار میرفت.
طا-لبان در توجیه عدم حضور خود تاکید کردند آنها حاکم کنونی افغانستان هستند و فرد یا گروه دیگری حق نمایندگی از افغانستان را ندارد و چون جنگ در افغانستان به پایان رسیده و صلح برقرار شده نیازی به نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان نیست.
شروط طا-لبان برای شرکت در نشست اول و دوم دوحه از سوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل رد شد.
در حالیکه سازمان ملل و جامعه جهانی برگزاری نشست های چندگانه دوحه را فرصت طلایی برای گفتوگو با طا-لبان و کمک به توسعه نقش سازمان ملل و جامعه جهانی در بهبود اوضاع افغانستان میدانند، طا-لبان اما نه تنها هیچ تمایلی به شرکت در اینگونه نشستها ندارند و آن را تهدیدی برای سیستم تک قومی و یک جانبه خود تلقی میکنند.
طا-لبان معتقدند بر تمام افغانستان کنترول دارند و حاکم بلامنازع کشور میباشند و بر این اساس میبایست مقامات این گروه برای بررسی اوضاع افغانستان به صورت مستقیم با دبیرکل سازمان ملل گفتوگو کنند. از نظر طا-لبان حضور شخصیتهای دیگر افغانستان که در دولت پیشین جایگاه برجستهای داشتند در نشست دوحه بیمعناست.
به نظر نمیرسد برگزاری نشست سوم دوحه هم گرهی از مشکلات متعدد کنونی افغانستان باز کند. طا-لبان به احتمال زیاد در این نشست شرکت نمیکنند و نشست سوم هم مانند نشستهای اول و دوم بدون نتیجه خاصی به پایان میرسد.
از سویی هم، لجبازی طا-لبان در تعامل با جامعه جهانی نمیتواند خبر خوشی برای مردم افغانستان باشد. طا-لبان با امتناع از حضور در نشستهای بینالمللی و فرار از پاسخگویی در مورد عملکردهای اسفبارش در سه سال اخیر همچنان فرصت بیشتری برای یکه تازی دارند و در این میان تمام امیدها به بهبود اوضاع در افغانستان به یاس مبدل میشود.