آخرین اخباراجتماعافغانستاناقتصاد و توسعه

هشدار ملل متحد از «سقوط فاجعه‌بار اقتصاد» افغانستان

خبرگزاری دید: سازمان ملل متحد با بیان این‌که ۹۷ درصد جمعیت افغانستان زیر خط فقر زندگی می‌کند گفته است که ۵ میلیارد دالر ثروت تولید ناخالص داخلی افغانستان طی ۱۰ ماه گذشته فنا شد.


سازمان ملل متحد روز گذشته گفت که اقتصاد رسمی افغانستان پس از به قدرت رسیدن طا-لبان «سقوط فاجعه‌بار» داشته و ۹۵ تا ۹۷ درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی می‌کند.
در گزارشی که ملل متحد منتشر کرده نشان می‌دهد که در مدت کم‌تر از یک سال، دستاورد ۱۰ سالهٔ اقتصادی افغانستان از دست رفت.
ملل متحد می‌گوید که اقتصاد افغانستان پیش از تسلط دوباره طا-لبان در ماه اگست سال گذشته نیز با تولید ناخالص داخلی حدود ۲۰ میلیارد دالر خیلی کوچک بود.
کانی ویگناراجا رییس برنامه انکشافی ملل متحد برای آسیا و پاسیفیک در کنفرانس مطبوعاتی گفت که تولید ناخالص داخلی افغانستان در مدت یک سال حدود پنج میلیارد دالر زیان دیده است.
وی افزود که «این مقدار پول، دارایی و ثروتی است که در حدود ۱۰ سال جمع شده بود و فقط در ۱۰ ماه فنا شد. این گونه سقوط دراماتیک را در هیچ جای دنیا ندیده‌ایم».
این مقام ملل متحد گفت که نرخ مواد غذایی از ماه اگست سال گذشته ۳۵ درصد افزایش یافته است و افغان‌ها تا ۸۰ درصد عاید خود را صرف خریداری مواد غذایی و نفت می‌کنند.
ویگناراجا بیان داشت که ۹۵ تا ۹۷ درصد جمعیت افغانستان اکنون زیر خط فقر زندگی می‌کنند و از هر پنج کودک، یکی آن با خطر سوء تغذیه حاد مواجه است، به ویژه در جنوب افغانستان.
در این گزارش آمده است که تا اواسط سال ۲۰۲۲ در افغانستان، ۷۰۰ هزار شغل از بین رفت، وظایفی که بیشتر زنان مصروف انجام آن بودند.
بر اساس این گزارش، سقوط اقتصاد رسمی منتج به بلند رفتن اهمیت اقتصاد غیررسمی در این کشور شده است که ۱۲ تا ۱۸ در صد تولید ناخالص داخلی را شکل می‌دهد.
سال گذشته، سطح اقتصاد غیر‌رسمی در این کشور ۱۴ در صد بود.
در همین حال، عبدالله الدرداری رییس برنامه انکشافی سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که کمک‌های بشری به تنهایی نمی‌تواند جای سقوط اقتصاد را پر‌کند.
وی افزود که شمار افغان‌هایی که به کمک نیاز دارند در ۱۴ ماه گذشته، از ۱۹ میلیون به ۲۲ میلیون افزایش یافته است.
الدرداری بیان داشت که ملل متحد می‌خواهد در جریان سه سال آینده از طریق احیای سکتور خصوصی، ‌کار با جوامع محلی و تمرکز بر زنان متشبث، احیای تولیدات زراعتی و قرضه‌های کوچک و بانکداری، ۲ میلیون شغل در افغانستان ایجاد کند.

Related Articles

Back to top button