پرونده انتخابات مجلس نمایندگان بسیار طولانی شد
طولانی شدن پرونده انتخابات مجلس نمایندگان زمانی توجیه پذیر بود که کمیسیونهای انتخاباتی آرای سیاه و سفید را تفکیک میکردند. از قرار اعتراضها، معلوم میشود که چنین نشده است. در صورتی که عدالت انتخاباتی تامین نشود، طول کشیدن نتایج نهایی انتخابات چه معنا دارد؟
پرونده انتخابات مجلس نمایندگان که در تاریخ ۲۸ و ۲۹ میزان در افغانستان برگزار شد بسیار طول کشید. با گذشت بیش از چهار ماه هنوز نتایج نهایی انتخابات مجلس نمایندگان به طور کلی اعلام نشده است.
بربنیاد تقویم انتخابات پارلمانی، باید پرونده انتخابات مجلس نمایندگان در ۲۹ ماه قوس بسته میشد که تاکنون این کار انجام نشده است.
به تازگی کمیسیون انتخابات برای هشتاد نامزد اعتبارنامه توزیع کرده و حضور آنان به عنوان نمایندگان مردم در مجلس نمایندگان کشور قطعی شده است.
این اتفاق در حالی افتاد که نتایج نهایی ۱۵ ولایت دیگر هنوز همگانی نشده است. پارلمان افغانستان ۲۵۰ نماینده دارد و اینکه ۱۷۰ نماینده دیگر چه زمانی حضور شان در پارلمان قطعی میشود، هنوز روشن نیست.
تا این جا، عملکرد کمیسیون انتخابات با نقض قانون انتخابات همراه بوده و متاسفانه دیده میشود که نهادهای انتخابات به ویژه کمیسیون انتخابات به نقض قانون عادت کرده است.
آدرسی هم وجود ندارد که بالای کمیسیون انتخابات فشار وارد کند تا کمیسیونهای انتخاباتی دست از نقض قوانین انتخاباتی بردارند. طول کشیدن اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی از جمله مواردی است که کمیسیون انتخابات مرتکب نقض قانون شده است.
انتخابات مجلس نمایندگان با انبوهی از تقلبات گسترده و تخطیها همراه بوده است. رهبری کمیسیونهای انتخاباتی خود تایید کردهاند که در انتخابات پارلمانی تقلبات گسترده اتفاق افتاده است.
رهبران حکومت وحدت ملی، نامزدان انتخابات و احزاب سیاسی همه روی برگزاری انتخابات شاکی بودهاند. محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور چندی پیش گفته بود که در انتخابات ریاست جمهوری نباید تجربه انتخابات پارلمانی تکرار شود. آقای رییس جمهور غنی به مردم قول داد که نتایج انتخابات ریاست جمهوری پس از برگزاری خیلی زود اعلام خواهد شد.
داکتر عبدالله رییس اجرایی حکومت هم با ادبیات طنزی گفت:« اگر نفوس افغانستان به قدر مردم چین می بود، حتمن نتایج انتخابات روز قیامت نشر میشد.»
جامعه جهانی و سازمان ملل متحد نیز از وقوع تقلب در انتخابات پارلمانی به گونه جدی هشدار داده بودند.
اکنون مردم و نامزدان انتخابات در بخشهای گوناگون کشو نسبت به نتایج ابتدایی و نهایی اعتراض دارند.
این روزها یک جمع در کابل اعتراض دارند و میگویند که انتخابات پارلمانی حوزه کابل باید دوباره برگزار شود.
رهبری کمیسیون انتخابات متهم به فساد مالی و فساد اخلاقی است. چیزی که کمیسیون انتخابات رد کرده.
طولانی شدن پرونده انتخابات مجلس نمایندهگان زمانی توجیه پذیر بود که کمیسیونهای انتخاباتی آرای سیاه و سفید را تفکیک میکردند. از قرار اعتراضها، معلوم میشود که چنین نشده است. در صورتی که عدالت انتخاباتی تامین نشود، طول کشیدن نتایج نهایی انتخابات چه معنا دارد؟
هر قدر پرونده انتخابات مجلس نمایندهگان به درازا بکشد، موجب بدبینی خواهد شد. این مسئله تجربه شده است. نامزدان انتخابات ضمن اینکه می خواهند عدالت انتخاباتی بر قرار شود، تاکید دارند که نتایج نهایی باید زود اعلام شود و پرونده انتخابات نباید طولانی شود.
از قراین روشن است که روی پارلمان جدید و نمایندگان نمیتوان زیاد حساب کرد. گزارشاتی وجود دارد که بسیاری از کرسیهای مجلس نمایندگان خرید و فروش شده است.