چرا طالبان از موضع شان عقبنشینی نمیکنند
یکی از دلایلی که که طالبان از خواستهها و موقف شان در پروسه صلح عقبنشینی نمیکنند، عجله داشتن امریکا برای رسیدن به صلح است و بحث خروج نیروهای خارجی از کشور
به بهانه صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک افغانستان و روسیه، رهبران و چهرههای سیاسی افغانستان و هیئتی از گروه طالبان روز گذشته در مسکو باهم دیدار و گفتوگو کردند. این نشست دو روزه است و قرار است امروز چهار شنبه( ۸ جوزا) روز پایانی آن باشد.
چهرههای سیاسی در روز نخست این نشست از گروه طالبان خواستند که در روزهای عید فطر آتشبس کنند. نمایندگان طالبان در واکنش به این در خواست گفتند که با حضور نیروهای خارجی در افغانستان، آتشبس ممکن نیست و اشغال افغانستان توسط خارجیها بزرگترین مانع برای رسیدن به صلح است.
دور پیش این گفتوگوها در هشت دلو سال پار در مسکو برگزار شده بود و در آن نشست نمایندگان حکومت وحدت ملی حضور نداشتند.
هیئت ۱۴ نفری دفتر قطر طالبان به ریاست ملا برادر به مسکو آمدهاند.
به نظر میرسد که گروه طالبان برای توافق به منظور پایان جنگ در افغانستان، کماکان روی حرف شان ایستادهاند و آن اینکه نیروهای خارجی خاک افغانستان را ترک کنند.
البته نیاز به ذکر است که این حرف تازه گروه طالبان نیست. این گروه حتا پیش از آغاز گفتوگوها، هرگاه سخن از صلح مطرح میشد میگفتند که نیروهای خارجی باید افغانستان را ترک کنند و کابل توسط امریکاییها اشغال شده است.
نمایندگان طالبان با نمایندگان ایالات متحده امریکا، شش دور در قطر باهم گفتوگو کردند. دور ششم این گفتوگوها گفته میشود با نتایج خوبی همراه بوده است.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در خصوص گفتوگوهای صلح به مجلس سنای امریکا توضیحات داد و مجلس سنای امریکا تایید کرد که تلاشهای آقای خلیلزاد توام با پیشرفت بوده است.
طالبان نیز از مذاکرات دور ششم قطر ابراز رضایت کردند.
حالا وقتی طالبان میگویند تا زمانی که نیروهای خارجی در کشور حضور داشته باشد، آتشبس و خاموشی تفنگها ممکن نیست، میتواند به این معنا باشد که این گروه در مذاکرات قطر هم روی این خواست شان اصرار کردهاند و دارند.
نمایندگان طالبان بارها از امریکاییها تدوین جدول خروج نظامیانش را خواستند. قرار است دور بعدی گفتوگوهای قطر بعد عید فطر برگزار شود.
نظر به آنچه ملابرادر دیروز در مسکو گفت، به نظر میآید که طالبان منتظر است تا امریکا جدول خروج از افغانستان را تدوین کند.
طالبان تاکنون از این مطالبه شان در پروسه صلح یک اینچ هم عقب نشینی نکردهاند. به گمان بنده، این موضوع از نقاط قوت گروه طالبان در فرآیند گفتوگو است.
این گروه در میدان نبرد با حضور نیروهای خارجی و ارتش افغانستان، میتواند ضربههای کاری وارد نماید. روحیهای که طالبان در حوزه جنگ دارد، همان را در پروسه صلح نیز دارند.
یکی از دلایلی که که طالبان از خواستهها و موقف شان در پروسه صلح عقبنشینی نمیکنند، عجله داشتن امریکا برای رسیدن صلح است و بحث خروج نیروهای خارجی از کشور.
عطامحمد نور رییس اجرایی جمعیت اسلامی در نسشت مسکو به طالبان گفت که فکر شکست امریکا و ورود فاتحانه به افغانستان را نکنند که عملی نیست. به باور نویسنده، اکنون طالبان عجله امریکا برای صلح را به معنای رسیدن موعد ورود فاتحانه به کابل تفسیر کردهاند.