آخرین اخبارافغانستانتحلیلسیاستصلح

چرا کمیسیون انتخابات علاقمند جمع‌آوری کاندیداهای بیشتر است

آدم فکر می کند ما با کمبود کاندیدا مواجه هستیم و کمیسیون می‌خواهد به هر طریق ممکن از کوچه و بازار هم که شده، کاندیدای ریاست جمهوری جمع کند.

تمایل کمیسیون مستقل انتخابات به زیاد شدن تعداد کاندیداهای ریاست جمهوری چه نفعی به دمکراسی و شفافیت انتخابات افغانستان دارد.
نمی‌دانم چرا کمیسیون مستقل انتخابات دوازده روز (اول تا ۱۲ جدی) را برای دریافت بسته‌های معلوماتی و فورمه‌ها توسط کاندیداها و هژده روز دیگر (۱۳ تا ۳۰ جدی) را هم برای ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری وقت داده است؟
آدم فکر می کند ما با کمبود کاندیدا مواجه هستیم و کمیسیون می‌خواهد به هر طریق ممکن از کوچه و بازار هم که شده، کاندیدای ریاست جمهوری جمع کند.
اگر قرار بود این کمیسیون مسلکی‌تر کار کند باید با محدود کردن شرایط زمانی، تنها زمینه ورود کاندیداهای جدی و قوی را فراهم می‌کرد، نه سیاهی لشکرها را. لذا باید فقط چهار روز را برای دریافت بسته‌های معلوماتی و فقط دو روز را برای ثبت نام کاندیداها اختصاص می‌داد تا شخصی که توان اشتراک ندارد و شرایط را پوره کرده نمی‌تواند، در به در به دنبال تذکره نگردد و در این زمان زیاد به زور خود را واجد شرایط نکند.
در این که مطابق قانون اساسی هر کس حق رأی دادن و رأی گرفتن را بر اساس شرایط ذکر شده دارد هیچ تردیدی نیست؛ زیرا که اصل دمکراسی بر عدالت میان شهروندان بنا نهاده شده است. اما تجربه دمکراسی و انتخابات در افغانستان (و البته در سایر کشورهای جهان سوم) نشان داده است که همه کاندیداها تا آخر کارزارهای انتخاباتی نمی‌ایستند. معمولاً هر کسی ممکن است به یکی از دلایل زیر و یا ترکیبی از این دلایل خود را نامزد ریاست جمهوری در افغانستان کند:

اول. تأثیرگذاری بر روندهای حکومتداری و مدیریت توسعۀ کشور ازطریق کسب رهبری قدرت سیاسی؛
دوم. کسب شهرت مقطعی یا برای خود و یا قوم و حزب خود؛
سوم: دستیابی به قدرت در رده‌های پایین‌تر از طریق ایتلاف بعدی با تیم‌های برتر؛
چهارم. کسب پول از طریق معامله‌های بعدی با تیم‌های دیگر؛
پنجم. کسب تجربه سیاسی؛
بر اساس تجاربی که از انتخابات ریاست جمهوری دو دهه گذشته افغانستان می‌توان دریافت کرد و از آن آموخت، معمولاً از هر شش نفر، دو نفر به خاطر دلیل اولی که تأثیرگذاری بر روندهای حکومتداری و مدیریت توسعۀ کشور ازطریق کسب رهبری قدرت سیاسی است، خود را کاندیدا می‌کنند و سایر کاندیداها نه توان و نه هم جدیتی برای تداوم مبارزات انتخاباتی دارند. این‌ها فقط هزینه کمیسیون برای چاپ اوراق رای دهی را بالا می‌برند، بر میزان تقلب می‌افزایند، در میان مردم سردرگمی سیاسی ایجاد می‌کنند، وقت مردم، رسانه‌ها و کمیسیون را می‌گیرند و با برنامه‌های غیر علمی و طرح‌های ناسنجیده خود به آبروی افغانستان در میان سایر کشورها آسیب می‌زنند.
کمیشنران محترم کمیسیون مستقل انتخابات، دوستان خوبم، با خواهش کمی به فکر پول بیت‌المال و آبروی کشور عزیز ما باشید و مسئولانه تر و منطقی تر با این وثیقۀ ملی که به شما سپرده شده است برخورد نمایید.
فرامرز تمنا کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری

Related Articles

Back to top button