آخرین اخبارتحلیلجهانسیاست

چین ممکن است خواستار انتخاب دوباره ترامپ باشد؟

منبع: خبرگزاری فرانسه/ کانال اکبر گنجی
هر چند که دونالد ترامپ در دوره پرتلاطم نخست ریاست جمهوری خود باعث خشم و سرخوردگی چین شده اما پکن ممکن است با در نظر گرفتن افق افول امریکا به عنوان ابرقدرت رقیب خود، از پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری این کشور استقبال کند.

روابط امریکا و چین هم اکنون نسبت به هر زمان دیگری از زمان ایجاد روابط رسمی دو طرف در چهار دهه پیش سردتر است، در حالی که چین هشدار داده نمی‌خواهد به یک «جنگ سرد» جدید با امریکا کشیده شود.
ترامپ تحت شعار «اول امریکا»، چین را بزرگترین تهدید علیه این کشور و دموکراسی جهانی به تصویر کشیده است. با این حال یک پیروزی انتخاباتی دیگر ترامپ در ماه نوامبر ممکن است برای چین و در ضمن تلاش‌های شی جینپینگ رییس جمهور این کشور برای تثبیت روند ظهور آن به عنوان یک ابرقدرت جهانی، مزیت‌هایی را داشته باشد.
«ژو ژیکون» استاد روابط سیاسی و بین‌الملل در دانشگاه باکنل می‌گوید: رهبران چین «این فرصت را ممکن است داشته باشند تا جایگاه جهانی آن را به عنوان یک حامل جهانی سازی، چندجانبه گرایی و همکاری بین‌المللی تقویت کنند».
شی جینپینگ هر جایی که امریکا عقب نشینی کرده، همانجا قدم جلو گذاشته است. او کشورش را به عنوان حامی تجارت آزاد و یک رهبر در جنگ علیه تغییرات آب و هوایی ارائه کرده و در عین حال متعهد شده به اینکه هر واکسین بالقوه را برای ویروس «کووید-۱۹» در اختیار کشورهای فقیرتر قرار دهد.
ژو خاطرنشان کرد: «دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ ممکن است به چین زمانی بیشتر برای بالا کشیدن هر چه بیشتر خودش به عنوان یک قدرت بزرگ در صحنه جهانی بدهد».
فیلیپ لوکور یک کارشناس چین در «هاروارد کندی اسکول» در امریکا با این که سیاست‌های با محور شعار «اول امریکا»ی دونالد ترامپ در بلند مدت به پکن سود می‌رساند، موافق بود. وی اظهار کرد: «این محور تا حدی واشنگتن را از هم‌پیمانان سنتی خود جدا کرد و به چین فضا برای مانور داد».
در عین حال ملی‌گراهای چین علناً از ترامپ استقبال و او را مسخره کرده‌اند. «هو شیجین»، سردبیر نشریه گلوبل تایمز چین، از نشریات ملی‌گرای این کشور در توییتی با مخاطب قرار دادن رییس جمهور امریکا نوشت: «شما می‌توانید امریکا را عجیب و غریب و به این ترتیب برای جهان نفرت انگیز کنید. شما به اشاعه اتحاد در چین کمک می‌کنید».
در عین حال در شبکه‌های اجتماعی چین، به ترامپ لقب «جیانگوئو(Jianguo)» به معنی «کمک کننده به سازندگی چین» را داده‌اند. با این حال ترامپ بی تردید مشکلات سیاسی و اقتصادی به چین تحمیل کرده است. «هوآ پو»، یک تحلیلگر سیاسی مستقر در پکن بیان داشت: «چین در برنامه خود در حوزه تجارت و تکنالوجی ضررهای زیادی داشته است».
ماه جنوری چین و امریکا یک توافق را در راستای اعمال یک آتش‌بس مقطعی در جنگ تجاری خود منعقد کردند که بر اساس آن پکن ملزم به وارد کردن ۲۰۰ میلیارد دالر دیگر از محصولات امریکایی در عرض دو سال اعم از موتر تا ماشین آلات، نفت و محصولات کشاورزی می‌شد. واشنگتن همچنین در قبال شرکتهای تکنالوجی چینی که آن‌ها را به داشتن تهدیدات امنیتی متهم کرده شمشیر را از رو بسته و آینده فعالیت اپلیکیشن اشتراک ویدیوی «تیک تاک» که متعلق به یک شرکت مادر چینی به نام «بایت دنس» است را در بی‌اطمینانی قرار داده است. شرکت مخابراتی بزرگ «هوآوی» نیز در لیست اهداف حمله ترامپ بوده است. خصومت دو کشور در عین حال به حوزه نظامی و حقوق بشر هم کشیده شده و مسائل تایوان، هانگ کانگ و رفتار با اقلیت مسلمان اویغور در چین نیز مواجهه‌هایی را در امریکا ایجاد کرده‌ است.
اما اگر ترامپ در انتخابات ماه نوامبر از رقیب دموکراتش جو بایدن شکست بخورد باز هم چین ممکن است در هیچ یک از این حوزه‌ها از فشار رهایی نیابد. پکن نگران است بایدن احتمالاً رهبری امریکا را در حوزه مسائل حقوق بشری احیا کرده و چین را در زمینه مسائل مربوط به اویغورها، تبت و آزادی در هانگ کانگ تحت فشار بگذارد.
ژو از دانشگاه باکنل گفت: «بایدن احتمالاً در زمینه مسائل حقوق بشری در سین کیانگ و تبت سر سخت‌تر از ترامپ خواهد بود».
در عین حال در زمینه مسائل مورد رقابت مهم دیگر میان امریکا و چین یعنی تکنالوجی و تجارت نیز مشخص نیست کاخ سفید تحت رهبری بایدن چقدر فضا برای مانور داشته باشد. بانی گلایز مدیر پروژه قدرت چین در مرکز مطالعات بین‌المللی و راهبردی اظهار کرد: «بایدن تعرفه‌ها را به ارث خواهد برد و من تردید دارم که آنها را به صورت یکجانبه بالا ببرد. پکن احتمالاً در صورتی که خواستار بالا بردن تعرفه‌ها باشد مجبور به تسلیم شدن در برابر درخواست‌های دیگر امریکا خواهد شد».

Related Articles

Back to top button