کارشناسان سازمان ملل: محرومیت دختران از آموزش در افغانستان توجیهی ندارد
خبرگزاری دید: کارشناسان سازمان ملل متحد گفتهاند که محرومیت غیرقانونی حق آموزش دختران و زنان در افغانستان یک امر نادر جهانی است و بر یک طبقه و یک نسل تأثیر میگذارد.
کارشناسان سازمان ملل متحد روز گذشته با صدور بیانیهای خواستار بازگشایی مکتبها و دانشگاهها به روی دختران و زنان در افغانستان شدند.
در بیانیه آمده است: در ۲۲ مارچ ۲۰۲۳، مکتبها باید برای دختران در سراسر افغانستان بازگشایی شود. اما به نظر میرسد که برای دومین سال تحصیلی، دختران نوجوان از ادامه تحصیل منع خواهند شد و افغانستان به تنها کشوری در جهان تبدیل میشود که دختران و زنان جوان را از رفتن به مکتبهای متوسطه و مکانهای تحصیلات عالی منع میکند.
این کارشناسان با بیان اینکه آموزش و پرورش حق توانا سازی است، بر تحقق حقوق بشر در افغانستان پافشاری کردند.
بیانیه این سازمان افزوده است: مقامات فعلی طا-لبان هیچ توجیهی، از جمله دلیل مذهبی یا سنتی برای انکار حق تحصیل ندارند.
کارشناسان سازمان ملل گفتهاند که عواقب این ممنوعیت عمراه با وضعیت وخیم اقتصادی و حقوق بشری بسیار زیاد است. …حتی اگر این ممنوعیت لغو شود، ما نگران کیفیت آموزشی هستیم که برای دختران و پسران ارایه میشود.
خواست سازمان ملل:
۱٫ بازگشایی فوری کلیه مکتبهای متوسطه و اماکن تحصیلات عالی به روی دختران و زنان.
۲٫ تشدید تلاشها برای اطمینان از اینکه سیستم آموزشی با کیفیت مطابق با معیارهای بینالمللی برای همه دختران و پسران در همه زمینهها فراهم میشود و اطمینان از اینکه نصاب درسی مکتبها مطابق با ماده ۱۳ این سازمان است.
۳٫ حفاظت، حمایت و نظارت بر امنیت دختران در داخل و اطراف مکتبها.
۴٫ حذف تمامی محدودیتها برای کارمندان زن بخش آموزش به منظور ادامه نقش محوری شان در حفاظت از آموزش.
از سویی هم، کارشناسان سازمان ملل از جامعه جهانی خواست:
۱٫ درخواستها را از از طا-لبان برای بازگشایی تمامی مکتبها و مکانهای تحصیلات عالی به روی دختران و زنان جوان مطابق با معیارهای ذکر شده تشدید بخشند.
۲٫ آموزش برابر و با کیفیت برای دختران و پسران را در افغانستان تمویل کنند.
۳٫ جریان مالی برای حمایت از سیستم آموزش رسمی را تضمین کند.