مذاکرات بر سر ممنوعیت سلاحهای اتمی در سازمان ملل متحد با شرکت تعدادی از کشورهای عضو این سازمان از روز دوشنبه در نیویورک آغاز شد.
به نقل از رسانههای خارجی، چهل کشور دارندهی سلاح اتمی از جمله امریکا، بریتانیا و فرانسه این گفتوگوها را تحریم کرده و در آن شرکت نکردهاند.
مجمع عمومی سازمان ملل در ماه دسامبر گذشته قطعنامهای را با ۱۱۳ رای مثبت برای آغاز مذاکرات منع سلاح اتمی تصویب کرده بود.
کیم وون سو، نماینده عالی سازمان ملل در امور خلع سلاح هستهای در آغاز این گفتوگوها گفت:« تدام وجود سلاحهای اتمی تهدید علیه بشریت است. لزوم خلع سلاحهای اتمی و ممنوعیت تولید این سلاحها به ندرت تا به این حد اضطراری بوده است.»
کشورهای عضو ناتو بجز هالند نیز با پیروی از امریکا از شرکت در این مذاکرات خودداری کردهاند.
نیکی هیلی، سفیر امریکا در سازمان ملل با بیان اینکه تنش بینالمللی در حال حاضر بسیار بالاست، در بارهی تحریم این مذاکرات به خبرنگاران گفت:« دنیای بدون سلاح بزرگترین چیزی است که من برای خانوادهام میخواهم، اما باید واقعبین باشیم، آیا کسی باور میکند که کوریای شمالی با منع سلاحهای اتمی موافق باشد؟»
این کشورها میگویند به پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی متعهد هستند و نیازی به این گفتوگوها برای ممنوعیت سلاحهای هستهای وجود ندارد.
متیو رایکرافت، نماینده بریتانیا نیز که از شرکت در این مذاکرات خودداری کرده است، با تاکید بر اینکه کشورش برای رسیدن به دنیای بدون سلاح اتمی فعالیت میکند، میگوید:« بریتانیا در این مذاکرات شرکت نمیکند، چرا که باور نداریم این مذاکرات به یک پیشرفت واقعی در زمینه خلع سلاح اتمی در جهان منجر شود. این نشست نتیجهای نخواهد داشت.»
چین و روسیه نیز در میان تحریم کنندگان این مذاکرات دیده میشوند و جاپان نیز که در سال ۱۹۴۵ اولین کشور قربانی بمباران اتمی بود با این گفتوگوها با بیان اینکه« پیشرفت در خلع سلاح هستهای» را تضعیف خواهد کرد، مخالفت کردهاست.